LezersbrievenZaterdag 20 oktober

Wie de warmtepomp moet betalen?De huiseigenaar natuurlijk!

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 20 oktober.

Volkskrant Bureauredactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag:

Wie betaalt het omschakelen van vooroorlogse koopwoningen op een energiebron die minder vervuilend is? Het antwoord lijkt in Den Haag nu een groot probleem te gaan worden, maar het ligt voor de hand: de eigenaar.

In Amsterdam, waar wij wonen, kosten woningen nu gemiddeld bijna een half miljoen en zijn de eigenaren daarvan vorig jaar gemiddeld 17 procent rijker geworden, de waardestijging van hun onroerend goed.

Wat ligt meer voor de hand dan dat zij dat geld, gemiddeld 80 duizend euro, geheel of gedeeltelijk teruggeven aan het object waaraan zij hun (belastingvrije) inkomen danken.

Zelf hebben wij afgelopen jaar 28 zonnepanelen op ons huis laten leggen en een dure warmtepomp aangeschaft. Dat kostte veel tijd en improvisatievermogen bij een 19de-eeuws huis als het onze. Maar ons huis is daar inmiddels wel energieneutraal mee gemaakt en armer zijn we er niet op geworden. Wat we betaald hebben is nog steeds een stuk minder dan wat ons huis ons vorig jaar heeft opgeleverd door er alleen maar te zijn en in waarde te stijgen.

Als het voor bezitters van vooroorlogse woningen ooit een goede tijd is om van het gas af te gaan, dan is het nu.

Wie volgt?

Reinjan Mulder, Amsterdam

Bijbuigen

Op de voorpagina van de Volkskrant: Het kabinet wil onze leefstijl gaan ‘bijbuigen met een vettaks en suikertaks’. Uiteraard ben ik het daar van harte mee eens; preventie daar gaat het om! Precies ernaast wordt gemeld dat Marcel Boekhoorn gaat proberen onze oerhollandse Hema te redden. Met kleurenfoto’s erbij van een sappige rookworst en roze tompouce. Tja, en dan weet ik ineens niet meer zo goed wat ik moet vinden van het kabinetsplan.

Ronald Gertsen, Voorschoten

Nepnieuws

Minister Ollongren wil het volk leren zich te beschermen tegen nepnieuws en politieke desinformatie (Ten eerste, 19 oktober). Laatst las ik in de krant dat alle partijen hun verkiezingsbeloften na de verkiezingen al snel loslaten. Die beloften waren dus ook nepnieuws. Hoe gaat de politiek ons daar tegen beschermen?

Joep van Ginneken

Landschap

In de Brief van de dag van 19 oktober pleit Jan Goossensen voor een ‘trek’ naar het oosten van Nederland. Er stond een foto bij van ontroerende schoonheid. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n schitterend landschap straks bevolkt wordt?

J.J.M. Groot, Amersfoort

Niet prettig

D66 wil EU-lidmaatschap in Grondwet vastleggen (Ten eerste, 19 oktober). Bijzonder merkwaardig idee. Wordt dit een juweel voor de kroon of voor de rommelmarkt? Ik voel me hier niet ­prettig onder.

C. van Gils, Baarle-Nassau

Hypocriet

Rutte vraagt EU minder wapens te leveren aan Saoedi-Arabië. Wat een hypocriet gedoe. Want wel deze week zakenovereenkomsten sluiten met China waar vernietiging van cultuur en moord, marteling en onderdrukking van velen plaatsvindt.

Harmen Dijkstra, Bennekom

Tijgerprint pumps

Hou toch eens op over het uiterlijk van vrouwelijke politici, zoals het noemen van de pumps met tijgerprint van ­Theresa May in een artikel over de Brexit.

Tjally Everaarts, Spijkenisse

Het leven volgens Vrienten

Is Henny Vrienten al genoemd in de serie over de korte flits die het menselijk leven duurt? In Verloren Tijd op zijn album Mijn hart slaapt nooit uit 1991 zingt hij: ‘Je wordt geboren en je kijkt wat rond / je snapt er niets van en ze stoppen je weer onder de grond.’

Ruud Smeenk, Leiderdorp

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Richt pijlen liever op wietconsumptie

Onlangs ben ik met een Amerikaanse gasthoogleraar een dag in Amsterdam op pad geweest. Vanuit Amsterdam Centraal gingen we eerst naar de bovenste verdieping van de OBA (‘wonderful public building’) voor koffie en uitzicht (‘such a flat city!’), toen via de grachtengordel naar het Museumplein.

We liepen door de fietstunnel onder het Rijksmuseum het Museumplein op. Mijn Amerikaanse gast was ‘blown away’. In de figuurlijke zin des woords door de schoonheid van de historische gebouwen en de grachten. In de letterlijke zin door de wietlucht die door heel Amsterdam te snijden is. Hij was ‘not amused’.

Het Museumplein vond hij echter schitterend. De weidsheid, de vele mensen luierend op het grasveld. Hij vergeleek het zelfs met de Mall in Washington! Ik fotografeerde hem natuurlijk voor de ‘I amsterdam’-letters tussen al die andere toeristen uit de hele wereld. Een prachtig plaatje.

Ik was zelf ook geroerd door al die nationaliteiten, vrolijk lachend samen in de openbare ruimte. Ik ben het dan ook helemaal eens met Erik Kessels (Ten eerste, 16 oktober): ‘Iamsterdam is juist totaal inclusief.’

Ik vraag me werkelijk af wat GroenLinks bezielt om deze letters weg te halen. De partij kan haar pijlen maar beter op de totaal uit de hand gelopen wietconsumptie richten. Die trekt massa’s toeristen en zorgt voor enorme overlast. En niet het minst voor het reukorgaan van toerist en bewoner!

Ankie Hoefnagels, Maastricht

Amerikanen blijven thuis

Amsterdam hoeft die letters ‘I amsterdam’ helemaal niet meer weg te halen om de toeristenstroom in te dammen. Canada heeft cannabis gelegaliseerd, dus veel Amerikaanse jongeren hebben nu een alternatieve vakantiebestemming dichter bij huis.

Marlies Jansen, Oegstgeest

The Black Madonna. Beeld Stephanie Sian Smith
The Black Madonna.Beeld Stephanie Sian Smith

The Black Madonna

Een bezorgde klasgenoot waarschuwde pas mijn dochter: als ze de truien van haar broer blijft aandoen, zal ze over een paar jaar gepest worden op de middelbare school. Op woensdag beoordelen dochter en ik de kledingkeuze van The Black Madonna, Marea Stamper, ’s werelds geliefdste DJ (V, 17 oktober). We besluiten zo snel mogelijk te gaan zoeken naar zo’n gave ‘androgyne’ Puma-trui. De volgende dag neemt mijn dochter haar heavy metal-cd mee naar school om met haar klasgenoten te beluisteren. Dank Marea voor je inspiratie.

N. Bos, Loppersum

Frits Bolkestein

Dat ik het nu, op mijn 68ste, nog mag meemaken dat ik het honderd procent eens ben met Frits Bolkestein (Brief van de dag, 17 oktober). Nooit verwacht, maar van links tot rechts, van arbeider tot president-commissaris, jong en oud, zijn we het allemaal eens dat Hamers en Breukink hun biezen moeten pakken.

Michel Peekel, Evaux-les-Bains

Mannen in nikab

Eindelijk iemand die het snapt: honderd vrouwen die halfnaakte mannen zien sporten, kan niet. Mohammad Jafar Montazeri gaat tot vervolging over (Ten eerste, 18 oktober). Vanaf nu moeten mannen volledig bedekt, in nikab, voetballen. Goed idee, kunnen vrouwen niet meer tot zonde vervallen.

J. M. Mulders-Gordijn, Borne

Schizofreen

Hou eens op het woord ‘schizofreen’ te pas en te onpas te gebruiken. Schizo­frenie is een ernstige, chronische, psychiatrische ziekte. Het heeft niets te maken met het gedogen van de verkoop van wiet aan de voordeur enerzijds en de illegaliteit van de inkoop via de achterdeur anderzijds. Gebruik hiervoor liever het woord ‘tegenstrijdig’.

Reinier Backus, Herwijnen

Beroepstrots

‘Dit zijn daders uit de hoofdklasse Champions League’, aldus een politiewoordvoerder over leden van de Audi-bende die zich met plofkraken bezighouden (Ten eerste, 18 oktober). Zo’n opmerking werkt binnen het criminele milieu van de daders ongetwijfeld sterk statusverhogend. En ging het over mij, ik zou er de nodige beroepstrots aan ontlenen en mijn best doen om mijn faam waar te maken. Dat zal toch zeker niet de bedoeling van die ­politiewoordvoerder zijn?

Ron van den Berg, Monnickendam

Dutch wife

In de krant van 19 oktober staat een aantal uitdrukkingen in het Engels waar ‘Dutch’ in voorkomt. Daarin mis ik ‘Dutch wife’. Dit is een klein cilindervormig kussen om tijdens het slapen tussen je bovenbenen te leggen om transpiratie op te vangen. Op Nederlandse schepen die (zonder airco) op Indonesië voeren werd voor dit kussen het Maleise woord Goeleng gebruikt.

Jac Spaans, Haarlem

Dutch oven

In de opsomming van Engelse uitdrukkingen met ‘Dutch’ miste ik het ­fameuze begrip ‘Dutch oven’: een warme wind laten onder de dekens.

G. Halbersma, Heerenveen

Kernenergie

Al die verontrustende berichten over teveel CO2 en fijnstof. Politiek en milieu­organisaties, hoe lang wachten jullie nog met het ter sprake brengen van de onvermijdelijke optie ‘kernenergie’?

Jos de Beukelaer, Ossendrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden