ColumnPeter de Waard

Wie betaalt de rekening van de crisis?

Ook de culturele sector wil een noodfonds. En de gratis huis-aan-huisbladen moeten worden gered. Een miljoen Nederlandse werknemers mogen thuiszitten en krijgen doorbetaald. Zelfs het betaald voetbal met de excessieve salarissen vindt dat de overheid ze schadeloos moet stellen, net als organisatoren van talrijke andere evenementen.

Hoewel de coronacrisis voor veel ongemak zorgt en talrijke gezinnen dierbaren verliezen, mag tenminste niemand er financieel slechter van worden. ‘Het kabinet’, zoals Wouter Koolmees het noemt, betaalt alles.

Helaas is het kabinet geen bedrijf dat ook geld verdient, laat staan een multinational die honderden miljarden aan winsten genereert die kunnen worden uitgekeerd. Het kabinet schuift alleen rekeningen door. Dat kan zijn naar de huidige belastingbetalers. Zo zou de vennootschapsbelasting kunnen worden verdubbeld naar 50 procent, de hoogste schijven van de inkomstenbelasting kunnen worden verhoogd – sterkste schouders dragen zwaarste lasten – en de btw naar 27 procent kunnen worden gebracht.

Maar dat zal het kabinet niet doen. Niet alleen omdat het een VVD/CDA-signatuur heeft, maar ook omdat het een economisch herstel zou frustreren. Het kabinet moet in crisistijd ervoor zorgen dat bedrijven vertrouwen houden winst te kunnen blijven maken en dat de mensen geld kunnen blijven uitgeven.

Mogelijk zullen aandeelhouders een stapje terug moeten doen. Het probleem daarbij is dat niet de multimiljonairs in de Quote 500 het overgrote deel van de aandeelhouders zijn, maar gepensioneerden. Zij zijn ook indirect de vastgoedverhuurders die nu de huren moeten verlagen omdat de winkels die niet meer kunnen opbrengen.

Natuurlijk zullen ook zij geen extra korting willen accepteren – ze hebben al zo veel ingeleverd – zodat ook daar de rekening niet terecht zal komen. Ook het al niet bijster goed betaalde personeel van de Hema wil geen offers brengen.

Uiteindelijk draaien toekomstige generaties op voor de huidige pandemie. Zij zullen de staatsschuld moeten aflossen. Zij lopen ook het risico van een catastrofale ineenstorting van het financieel stelsel als de ECB en de Fed toch te ver gaan met het bijdrukken van biljoenen euro’s en dollars en van de een op andere dag het vertrouwen in de munten wegvalt.

Niemand weet wanneer de rekening van de coronacrisis wordt opgemaakt en hoe hoog die zal uitvallen. Er zullen getallen uitrollen die alleen met de schade na grote oorlogen zijn te vergelijken. Alleen zijn de toen levende generaties zelf opgedraaid voor de kosten. Ze hebben niet alleen moeten hongeren in de oorlog, maar moesten ook door zuinigheid de wederopbouw bewerkstelligen.

Hun nageslacht kon zich daardoor na de jaren zestig in weelde wentelen. Bij deze crisis komt de rekening terecht bij de jongeren die nu met onlinelessen een diploma voor een verdienmodel halen.

Hun ouders worden gespaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden