Commentaar Klimaat

Wie besluit dat het allemaal geen zin meer heeft, bewijst het klimaat een slechte dienst

Scholieren demonstreerden voor het klimaat, ceo’s confereerden erover. Aan scepsis hebben we niets.

Belgische scholieren demonstreren in Brussel voor het beschermen van de Aarde. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De klimaatverandering bracht de afgelopen week in Brussel zo’n 35 duizend scholieren op de been. En in Davos, bij het World Economic Forum, was ze het belangrijkste gespreksthema. Scepsis ligt in beide gevallen op de loer. Onder de jonge demonstranten – badinerend ‘klimaatspijbelaars’ genoemd – hebben zich ongetwijfeld scholieren opgehouden voor wie het klimaat een verheffende legitimatie was voor een dagje vrij. En lang niet alle regeringsleiders en ceo’s in Davos – ‘Those who care’ – zullen zo begaan zijn met het thema als door hun gespreksagenda werd gesuggereerd.

Toch is scepsis over de oprechtheid van demonstrerende scholieren en confererende ondernemers geen vruchtbare houding – in het licht van een probleem waarvan de volle ernst zich pas op langere termijn zou kunnen openbaren. Decennialang was het klimaat – ooit ‘het milieu’ genoemd – de hekkensluiter van (de meeste) politieke programma’s en een non-item voor het bedrijfsleven, dat lange tijd meende zich de luxe van vergroening niet te kunnen veroorloven. Klimaat was een ‘weesthema’ tussen grote economische en geopolitieke vraagstukken.

In die situatie is betrekkelijk snel verandering gekomen. En het is verheugend dat juist scholieren, vaak gevoelig voor de waan van de dag, en ondernemers, vaak gevoelig voor het rendement op de korte termijn, zich begaan tonen met dit thema. Zelfs als daarin een element van lippendienst besloten ligt. Het engagement schept namelijk wel degelijk verplichtingen. Voor jongeren brengt het een aanpassing van hun consumptiepatroon met zich mee. Ondernemers met groene pretenties zullen daarmee niet kunnen volstaan, op straffe van reputatieschade.

Het ‘hogere doel’ dat in Davos is geformuleerd, is door sceptici afgedaan als ‘te weinig, te laat’, of als een ‘nepkruistocht van de nieuwe elite’. Daarmee wordt miskend dat met mooie woorden en beloften de randvoorwaarden voor effectief handelen worden geschapen. Natuurlijk kan nu worden vastgesteld dat de klimaatverandering veel eerder had moeten worden geagendeerd. Maar wie daaraan de fatalistische conclusie verbindt dat het allemaal geen zin meer heeft, bewijst het klimaat een slechte dienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden