CommentaarCoronabeleid

Wetenschap dient leidend te zijn en geen paniek te zaaien

Gevoed door de wetenschap wilde het kabinet de coronacrisis gedoseerd te lijf gaan. Dat beleid bleek niet vol te houden, maar het keert hopelijk snel terug.

Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

En zo zijn we dan toch in een lockdown beland. Want daar komt het op neer nu er een officieel samenscholingsverbod is, er ook wordt bekeurd, de grenzen zo goed als dicht zijn en zelfs de supermarkten een streng deurbeleid hanteren. Daarmee zit Nederland alsnog op één lijn met de meeste Europese landen. Met het verschil dat hier de bouwmarkten en de tuincentra nog open zijn, al is het maar om te voorkomen dat al die gedwongen thuiszittende mensen zich echt geen raad meer weten met hun vrije uurtjes.

Laten we dat koesteren, want het kabinet wankelt op het slappe koord tussen wetenschap en publieke opinie. Daarin sloeg de balans aanvankelijk door naar de wetenschappelijke benadering. Nog maar negen dagen geleden wilde premier Rutte op gezag van het RIVM ‘patiënt Nederland’ stap voor stap medicijnen toedienen om te zien wat werkt. En nog maar twaalf dagen geleden verdedigde hij vol vuur de overtuiging van de wetenschappers in het Outbreak Management Team dat het niet nodig was om de scholen te sluiten.

Inmiddels weten we hoe snel het is gegaan, nadat duidelijk werd dat een deel van het land moeite had met die benadering en met de bijbehorende gedragsvoorschriften: dinsdag besloot minister Slob zelfs het centraal eindexamen af te gelasten – een beslissing die sinds de oorlog nog nooit is genomen.

Dat is een direct uitvloeisel van het onvermijdelijke bevel dat tot 1 juni alle georganiseerde samenscholingen verbiedt. Het is natuurlijk mogelijk dat in mei blijkt dat het niet nodig was, maar de organisatoren hadden nu behoefte aan duidelijkheid. Daarom drong ook het examenbesluit zich dinsdag op aan minister Slob. Scholen en leerlingen kunnen niet tot mei in onzekerheid blijven – daarvoor vergt een examen te veel voorbereiding.

Uit de aanscherping van het regime spreekt ook een zekere bestuurlijke teleurstelling. De beelden van de volle stranden en stadsparken zetten het kabinet in het weekend met de rug tegen de muur. In de Kamer zwol de roep om strengere maatregelen aan. De kritiek vanuit andere Europese landen deed de rest. Bijkomend politiek voordeel van de koerswijziging is dat ook een beeldbepalende oppositiepartij als Forum voor Democratie het kabinet nu steunt in de aanpak. Voor Baudets electorale concurrenten die het land regeren is zoiets niet onbelangrijk.

Ter geruststelling van iedereen die vreest dat het hele openbare leven nu tot 1 juni plat ligt: dat valt nog te bezien. Het kabinet nadert het punt waarop de proportionaliteit van het beleid zwaar zal gaan wegen: uiteraard moeten de ouderen en de kwetsbaren onder ons zo goed mogelijk worden beschermd tegen het virus, maar de ‘intelligente lockdown’ die de premier zo graag wil, zou moeten kunnen voorzien in die bescherming zonder dat de hele maatschappij stil komt te liggen.

De eerstvolgende belangrijke beslissing gaat dan ook over het heropenen van de scholen op 6 april. Gezien de zeer verstorende werking van de sluiting, moeten we hartstochtelijk hopen dat de Brabantse ziekenhuizen eind deze week effect zien van de sociale isolatie die in Brabant twee weken geleden werd uitgerold, dat intussen het populatie-onderzoek onder scholieren het sein op groen zet om weer onderwijs te geven en dat het kabinet dan durft terug te keren bij het oude uitgangspunt dat de wetenschap en niet de paniek de doorslag geeft in het beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden