Westminster kent krankzinnige week met openbaringen over seksueel wangedrag

Waar hebben de Britse media het over? Over handen op vrouwenknieën, oftwel Kneegate, constateert onze correspondent Patrick van IJzendoorn.

Patrick van IJzendoorn
Theresa May als een vlieg in een web. Beeld
Theresa May als een vlieg in een web.Beeld

'Saai, heel saai'. Zo noemde radiopresentator John Humphrys de religieuze gedachte van de dag waarmee de BBC 'zijn' actualiteitenprogramma Today al jaren afsluit. Humphrys kreeg volop kritiek. Religie speelt nog steeds een belangrijke rol in de Engelse samenleving. Kijk naar de traditionele foto's in de maandagkranten van Theresa May die met haar man de kerk verlaat, zoals deze week in The Guardian. De premier kan sowieso wel geestelijke bijstand gebruiken, na een krankzinnige week met openbaringen over seksueel wangedrag in Westminster.

Op dezelfde maandagochtend vroeg dominee Andrew McLuskey aandacht voor de rechten van mensen die zijn beschuldigd, maar wier schuld nog lang niet is vastgesteld. Schrijvend in The Daily Telegraph liet hij de term 'morele paniek' vallen. Dat was een referentie naar de Victoriaanse historicus T.B. Macaulay die 'de morele paniekaanvallen van zijn landgenoten' eens had omschreven als 'een absurd spektakel'. Aanleiding twee eeuwen geleden vormde de ophef over de seksuele escapades van de dichter, dandy en Hogerhuislid Lord Byron.

Regisseurs van dit spektakel zijn de Engelse journalisten, grootmeesters in het schandaalgenre. Eerst berichtten ze over de verontwaardiging, welke zich uitte in een Lagerhuisdebat waar voor een keer niet gejubeld en geschaterd werd. Vervolgens was het wachten op iemand die iets immoreels zou zeggen. Anne Robinson, bekend van The Weakest Link, vervulde deze taak met de stelling dat moderne jongevrouwen te breekbaar zijn. Waarom verkopen ze handtastelijke mannen geen mep? Dat zou Thatcher ook gedaan hebben. Klassieke vraag: 'Wat zou Maggie hebben gedaan?'

Geen schandaal is compleet zonder offer. Deze rol viel Michael Fallon ten deel. 'Fallon his sword' kopte The Sun in. De Defensieminister was een goede keuze omdat hij overkomt als het braafste lid van het kabinet. Echter, zo beweerde een vriend, na een borrel verdwijnt Jekyll en komt Hyde tevoorschijn. Dan gaat hij handen leggen op vrouwenknieën. Dat laatste was een gift voor de media, want het schandaal moest nog een pakkende naam krijgen. Kneegate, dus. Na twee dagen somberen was het tijd voor licht vermaak.

Om die reden kwam Private Eye woensdag als geroepen en jawel, op de cover prijkte een foto van een sekswinkel met de kop 'House of Commons to relocate during building works'. Zonder het te beseffen wist May het absurde spektakel een nieuwe dimensie te geven door haar vertrouweling Gavin Williamson te benoemen tot Fallons opvolger. Een politicus van wie bekend is dat hij een reuzenspin op kantoor houdt. 'Spiderman' werd zijn bijnaam. Een Evening Standard-cartoonist beeldde May af als een vlieg in een web.

Deze krant wist ook te melden dat Williamson oprichter is van de Tory Curry Club. Dat gaf het verhaal iets extra's, te weten een zweem van complotterigheid. Onderwijl was bekend geworden dat ook Fallons confrère Damian Green tijdens een etentje zijn ongewenste hand op de knie van een vrouw heeft laten rusten. Green wierp tegen dat het een tafelkleed moet zijn geweest. In een poging deze 'cover-up' te onderzoeken nam politiek verslaggeefester Joy lo Dico de moeite de plaats van handeling te bezoeken, de Archduke in Waterloo. Waterloo!

Van oudsher eindigt een Engels schandaal in een farce (wat moeten koppensnellers de krantenredacties de neiging hebben gehad de kop 'No, Minister!' te benutten) en dat leek ook het lot van 'Sexminster' te worden.

Maar dinsdag volgde er een grimmig slotakkoord toen het nieuws kwam dat een van ongewenste intimiteiten beschuldigde politicus dood was aangetroffen in zijn woning. Het absurde spektakel kan ook levensgevaarlijk zijn. De bedachtzame dominee had daar al voor gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden