LEZERSBRIEVENDONDERDAG 23 APRIL

Werkkleding in de zorg voldoet niet

De lezersbrieven van donderdag 23 april 2020.

Wijkverpleegkundige aan het werk. Beeld Marcel van den Bergh
Wijkverpleegkundige aan het werk.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Vroeger droegen (wijk-)verpleegkundigen en verzorgenden, fysiotherapeuten en het betrokken personeel een herkenbaar uniform, schoon en gewassen op 90 graden en verstrekt door de instelling. ‘Infectiepaviljoens’ waren apart van de instelling gesitueerd. De in- en doorgangen hadden sluizen met zeer strenge hygiëne-instructies en beschermende kleding voor de medewerkers én bezoekers. Bezoek mocht zwaaien in de sluis en soms praten via een intercom. De infectueuze medemens zal zich eenzaam gevoeld hebben.

Tegenwoordig dragen veel hulpverleners in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en ggz en (huis-)artsen (gedeeltelijk) hun eigen kleding. Hiervoor worden argumenten genoemd zoals het dichter bij de patiënten/bewoners komen te staan en toegankelijker te kunnen zijn.

Voorschriften voor het wassen en verschonen van deze kleding zijn er niet. Hulpverleners worden geacht schone kleding aan te hebben, maar hóé schoon is voor iedereen anders. Draag je een of twee dagen of een week dezelfde kleding, waarmee je ook naar de school van de kinderen gaat, naar vrienden, boodschappen doet, in de tuin werkt et cetera?

Moeten niet ook strengere hygiëneregels voor werkkleding geadviseerd gaan worden door de deskundigen?

Ineke van Buren, Oldenzaal

De gebarentolk

Steeds staan er foto’s in de krant van politici. Steeds staan daar keurig hun namen bij. Tot mijn verbazing staat de vrouw op pagina 2 vermeld als ‘de gebarentolk’.

Misschien wist u het niet, maar deze vrouw heeft ook een naam. Ze heet Irma Sluis. Of staat haar naam er niet bij, omdat de Volkskrant haar niet belangrijk genoeg vindt?

Carina Oosting, Eindhoven

Herstart scholen

De oudere leerkracht kent een behoorlijk dilemma. Kan ik door mijn leerlingen worden besmet met het coronavirus? De RIVM-richtlijn geeft aan terughoudend te zijn als het gaat om contact tussen kleinkind en grootouder. En nu moet diezelfde grootouder toch weer aan het werk met een veelvoud aan kleinkinderen. De geruststellende woorden uit de mond van Van Dissel werken dan wel enigszins relativerend, maar menig leerkracht uit de risicogroep twijfelt.

Schoolbesturen zouden ruimte moeten geven aan deze groep leerkrachten. Dat biedt in ieder geval een opening. Maar daarmee komt het aspect lerarentekort ook weer in schijnwerper. Er zijn al te weinig leerkrachten en dispensatie geven aan oudere collega’s, maakt de bezetting van de groepen weer erg lastig. Laten we hopen dat de creativiteit van schoolleiding en teams leidt naar goede oplossingen. Over één ding bestaat in dit nieuwe hoofdstuk van het coronaverhaal geen twijfel: het onderwijs is niet te benijden.

Kees Francino, oud-directeur basisonderwijs, Wijk bij Duurstede

Roosevelt

Premier Rutte doet me in zijn persconferenties denken aan de Amerikaanse president Franklin Roosevelt in de vorige eeuw. Die richtte zich met zijn ‘praatjes voor de haard’ rechtstreeks tot de bevolking en slaagde er op die manier in om de vele wanhopige mensen in zijn land een hart onder de riem te steken.

A.L. Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

65-plussers

Het kabinet heeft besloten de maatregelen maar heel beperkt te versoepelen om de kwetsbaren in ons land te beschermen, de 65-plussers. Hiermee wordt een nieuwe instroom op de ic’s voorkomen, terwijl de cijfers nu dalen.

De ondernemers in Nederland snakken ernaar weer open te gaan, mensen willen naar een gezellig terras met dit mooie weer.

Waarom kunnen wij als 65-plussers niet thuisblijven zodat de rest van de mensen hun ding weer kan doen? Onze tijd komt nog wel.

Yttje van Rooijen, Leeuwarden

België

Jelle Havermans schrijft in ‘Vrouwelijke leiders blinken uit in coronatijd’ dat vrouwelijke leiders het zo veel beter doen ten aanzien van de coronacrisis dan mannelijke leiders.

Laat hij dan bewust België weg uit zijn betoog, anders klopt zijn betoog niet meer? België is namelijk het land met de meeste coronadoden (omgerekend naar inwonertal) en heeft sinds 2019 een vrouwelijke premier, Sophie Wilmès.

Eddy Even, Emmen

Fashion statement

Ik ving flarden van een gesprek over mondkapjes op. Iemand meende dat het een accessoire voor een coronavrije toekomst kan worden. Een ­fashion statement en uitdrukking van een nieuw individualisme, zo begreep ik uit de flarden. Een mondkapje van leer was haar nieuwste aanwinst, goud nog wel.

Zou iemand zich willen storten op het ontwikkelen van een veilig doorzichtig mondkapje? Graag snel. Mensen sterven. Sterven met een menselijk gezicht voor je, lijkt mij pas echt goud.

Marike Jacobs, Utrecht

Kinderen op de tribune

Waarom laten we het voetbal niet weer opstarten met alleen kinderen in de basisschoolleeftijd op de ­tribune? We laten de kinderen van beide teams gemengd op de tribune zitten.

Zo hoeven we niet bang te zijn voor besmetting van ouderen en voeden we een nieuwe generatie voetbalsupporters op die, net als bij rugby, zonder probleem samen kunnen genieten van deze mooie sport.

Mark Hoetjer, Leusden

Lockdown

De intelligente lockdown leidt tot een economische knockdown.

Hill Bos, Eemdijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden