CommentaarArbeidsafhankelijkheid

Werkgevers maken tijdens coronacrisis misbruik van afhankelijkheid buitenlandse werknemers

Coronavirusbesmetting bij slachterij zet veel te laat het zoeklicht op lang bestaande misstanden, betoogt chef Economie Robert Giebels in het commentaar.

Arbeidsmigranten verlaten in een busje het slachthuis van Vion in Groenlo.  Beeld ANP
Arbeidsmigranten verlaten in een busje het slachthuis van Vion in Groenlo.Beeld ANP

De coronacrisis vestigt de aandacht op onwelgevallige, maar oude feiten. Zoals de leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Die omstandigheden zijn vaak misstanden waar vooral Oost-Europeanen mee te maken hebben sinds Nederland op 1 mei 2007 zijn arbeidsmarkt opende voor werknemers uit alle EU-lidstaten. Op het werk, in het busje naar dat werk en in de caravan, het vakantiehuisje of het uitgewoonde pand waar ze overnachten: deze werknemers aan de onderkant van de Nederlandse arbeidsmarkt leven dag en nacht vaak dicht opeengepakt.

Nu pas, veel te laat, is er wezenlijke belangstelling voor de vaak deplorabele situatie waarin de naar schatting 400 duizend arbeidsmigranten in Nederland verzeild zijn geraakt. Aanleiding is de ontdekking in Groenlo, waar een op de vijf werknemers van slachterij Vion besmet bleek met het coronavirus. Het gaat voor het overgrote deel om Oost-Europese arbeidsmigranten. De wijze waarop arbeidsmigranten zijn gehuisvest en worden rondgereden, vergroot de kans op besmetting. Of dat ook geldt voor de werkomstandigheden in de slachterij moet nog blijken.

De huidige aandacht voor de laagbetaalde buitenlandse werknemer is ingegeven door angst voor verspreiding van het coronavirus onder de eigen bevolking. Het is niet bezorgdheid over het lot van arbeidsmigranten wat het zoeklicht nu doet wenden naar hun leefomstandigheden.

Werkgevers, uitzendbureaus en huisvesters die buitenlandse werknemers slecht behandelen, maken juist nu misbruik van hun afhankelijkheid. Baanverlies betekent vaak ook verlies van een dak boven het hoofd. Bovendien is er een taalbarrière. Het resultaat is dat werknemers die vermoeden besmet te zijn, dat verzwijgen en doorwerken.

ChristenUnie en SP kwamen ruim voor ‘corona’ met een voorstel om de ‘belabberde’ woon- en werkomstandig­heden van arbeidsmigranten te verbeteren. Dat de twee partijen deze week hier opnieuw op moeten aandringen nu ook de volksgezondheid in het geding is, is even terecht als wrang. Om de misstanden aan te pakken zijn dringend maatregelen nodig. Die kunnen stoelen op een eeuwenoud principe: behandel de ander zoals u zelf ­behandeld wilt worden.

Robert Giebels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden