Opinie

Werkgevers, laat de echte zzp'ers met rust

Werkgevers kunnen beter de echte zzp'er met rust laten en schijn-zzp'ers een fatsoenlijk contract geven.

ZZP'er in een gebouw voor zelfstandigen en kleine bedrijven in Den Haag. Beeld anp
ZZP'er in een gebouw voor zelfstandigen en kleine bedrijven in Den Haag.Beeld anp

Werknemers zijn in Nederland automatisch verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Ze moeten ook verplicht pensioen opbouwen. Zou het niet prachtig zijn als we die 1,2 miljoen zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) voortaan ook verplichten daaraan mee te doen, vraagt Harry van de Kraats, directeur van werkgeversvereniging AWVN zich af in de Volkskrant van 13 oktober.

Het simpele antwoord is: nee, dat is niet prachtig. Ik ben al veertien jaar zzp'er en koester mijn vrijheid. Ik wil zelf bepalen óf en hoe ik omga met minder opdrachten, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Dat is immers de reden dat ik als zzp'er heb gekozen voor het ondernemerschap. Als ik minder opdrachten heb, mag ik zelf bepalen hoe ik aan meer werk kom. Ik zit niet vast aan zo'n instituut als het UWV, dat werknemers met een WW-uitkering verplicht minstens vijf sollicitatiebrieven per week te sturen. Ook bepaal ik graag zelf wat er met mijn pensioengeld gebeurt. Wil ik heftig speculeren of veilig banksparen? Wel of geen zaken doen met een partij die investeert in wapens, of graaiende topmanagers in dienst heeft? Een werknemer heeft die keuze niet: die zit vast aan een verplicht pensioenfonds zoals het ABP.

Mijn eigen opgebouwde zzp-pensioen heeft nog een voordeel: ik heb veel meer zekerheid. Vroeger was ik altijd jaloers op het pensioenoverzicht van mijn in loondienst werkende vriendin: daar staat zwart-op-wit wat zij later per jaar zal krijgen tot ze komt te overlijden. Althans, dat dacht ik altijd. Inmiddels weet ik beter: pensioenen kunnen gekort worden. Sterker nog, dat is al vele malen gebeurd. Mijn zelf opgebouwde zzp-pensioen daarentegen is echt mijn potje: daar mag niemand aankomen. Geen last van vakbonden, ouderenpartijen of andere betweters die mij gaan vertellen dat mijn pensioen ineens gekort gaat worden. Het is mijn spaarpot.

Nog een argument: ik mag als zzp'er zelf bepalen hoeveel geld ik steek in mijn voorziening voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. In vette jaren spaar ik extra, in de mindere jaren wat minder. Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: ik kies ervoor om geen geld te steken in een 'klassieke' pensioenvoorziening, maar om mijn huis af te lossen. Dat soort keuzes horen bij het ondernemerschap. En natuurlijk horen ook de consequenties erbij: wie veel kan sparen, kan veel pensioen opbouwen. En wie minder verdient, heeft ook een kleiner pensioen.

Dat is toch de deal van ondernemen? Als je dat niets vindt, zoek je toch gewoon een baan in loondienst?

Ik hoop dat de AWVN tot inzicht komt en zzp'ers de vrijheid wil geven die bij ondernemerschap hoort. Zelf je pensioen regelen hoort daarbij, net zoals de keuze of je je verzekert tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Stop daarom met al die malle plannen die zzp'ers gaan degraderen tot werknemers. Dat willen we nou net niet zijn.

Waar de AWVN wel wat aan mag doen, is iets regelen voor al die zzp'ers die helemaal geen zzp'er willen zijn. Denk aan werknemers in de bouw die verplicht moeten gaan zzp'en omdat ze anders geen werk meer hebben, of thuiszorgmedewerkers die voor een grijpstuiver billen moeten wassen. Voor die mensen moet je geen verplichte sociale zekerheid regelen, maar zorgen dat die schijnconstructies verdwijnen.

Beste mijnheer Van de Kraats, het is heel simpel: als u uw leden nou eens oproept om geen schijn-zzp'ers meer in te huren en hun een fatsoenlijk arbeidscontract aanbiedt, dan hoop ik namens vele zzp'ers dat wij verder niets meer van u horen. Kunnen wij gewoon in alle vrijheid ondernemen. Alvast bedankt!

Richard Engelfriet is ruim veertien jaar zzp'er en auteur van Zo simpel kan het zijn.

Richard Engelfriet Beeld www.fotodatabank.nl
Richard EngelfrietBeeld www.fotodatabank.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden