CommentaarArbeidsdeelname ouderen

Werkende ouderen worden vanzelf onderdeel van een hybride arbeidsmarkt

De AOW markeert niet langer een harde grens tussen werkenden en gepensioneerden.

Vrachtwagenchauffeur Ed Segers (72) moet er niet aan denken thuis te zitten. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Vrachtwagenchauffeur Ed Segers (72) moet er niet aan denken thuis te zitten.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft het bij de opstelling van zijn rapport over de arbeidsdeelname van ouderen positief willen gehouden. Getuige alleen al de titel: De derde levensfase, het geschenk van de eeuw. Die opgewektheid wordt door de inhoud van het rapport alleszins gerechtvaardigd: mensen zijn fysiek en geestelijk niet alleen langer in staat om te werken, ze wíllen het ook steeds vaker.

Werkte in 2003 nog slechts 10 procent van de 65-jarigen, in 2018 was dit percentage al opgelopen tot 30. Niet alleen is de AOW-leeftijd gestegen, ze markeert ook niet langer een harde grens tussen werkenden en niet-werkenden. Het recht op een AOW-uitkering impliceert sinds enkele jaren niet dat een arbeidscontract automatisch ‘van rechtswege’ wordt beëindigd.

Dit betekent evenmin dat ouderen het recht op betaalde arbeid kunnen opeisen. Werknemers kunnen in goed overleg met hun werkgever in ‘de derde levensfase’ blijven doorwerken. De RVS zou graag zien dat de mogelijkheden die de wet nu al biedt intensiever worden benut, of verder worden verruimd. In het belang van de werknemer, die zo de gelegenheid krijgt om zich geleidelijk in te stellen op een leven zonder betaalde arbeid. In het belang van de werkgever, die langer gebruik kan blijven maken van de expertise van toegewijde ouderen. En in het belang van de samenleving, waarin vitale ouderen langer blijven meedraaien.

De glijvlucht naar de derde levensfase vereist een zekere flexibiliteit van alle betrokkenen. Werkgevers moeten de ervaringsdeskundigheid van ouderen meer op waarde schatten dan zij nu vaak doen. Ouderen moeten bereid zijn om demotie en losse arbeidscontracten te aanvaarden in ruil voor de voortzetting van hun arbeidzame leven. En zij zullen, al dan niet gesouffleerd door verstandige partners, tijdig moeten onderkennen wanneer de tijd is aangebroken om nu echt met pensioen te gaan.

Werkende ouderen zullen over enige tijd een vanzelfsprekend onderdeel zijn van een hybride arbeidsmarkt. Scholieren en studenten werken. Mensen die werken, volgen een opleiding of lassen een sabattical leave in. En ouderen werken na hun pensionering. Het past allemaal bij elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden