BrievenZaterdag 16 maart

Wereldsteden kunnen van Amsterdam leren hoe je de stad nog betaalbaar kan houden - hoe sterk dat ook onder druk staat

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 16 maart.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: Reservaat van de rijken

Robert Valentine van de Libertarische Partij schreef dinsdag in een opiniestuk dat het bouwbeleid in Amsterdam te weinig marktwerking kent. Meer marktwerking zou ­leiden tot meer nieuwbouw, en meer nieuwbouw zou weer leiden tot lagere prijzen. Behalve dat Valentine voor een lossere rol voor de overheid pleit, laat hij ook zien dat hij wat losjes met de feiten omgaat.

Het legt een naïef geloof in de ‘zegeningen’ van de markt bloot. De afgelopen vier jaar werden er recordaantallen huizen gebouwd in Amsterdam: zo’n 30.000 stuks. Vorig jaar werd er zelfs een all time high gevestigd met 8.639 nieuwe huizen erbij. Ondanks deze enorme aantallen nieuwbouwwoningen blijven de woningprijzen alleen maar stijgen. Het marktdenken gaat hier dus volledig scheef. Meer bouwrecords ­leiden niet zomaar tot lagere huizenprijzen.

Dat betekent niet dat we moeten stoppen met bouwen, integendeel. Het betekent juist dat we naast nieuwbouw flink moeten ingrijpen op de markt om de huizen betaalbaar te houden. We moeten stoppen met de enorme Haagse belastingdruk voor verhuurders (verhuurderheffing), waardoor vele betaalbare sociale huurwoningen worden vermarkt. In Amsterdam worden deze huizen ­direct peperduur. Een grote gereguleerde sector zorgt juist voor het dempen van marktprijzen. Beleggers moet de pas worden afgesneden. Zij kunnen zonder hypotheek bizarre prijzen bieden die voor gewone stervelingen niet te betalen zijn.

Bij de nieuwbouw moeten we zorgen dat we huizen bouwen die toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld postbodes, crècheleiders of andere beroepsgroepen die het op de vrije markt niet redden maar die onmisbaar zijn voor de stad. De minister zou moeten overgaan tot een maximering van huurprijzen op de markt.

Als we woonbeleid overlaten aan de beleggers en de projectontwikkelaars maken we van Amsterdam een reservaat van de rijken. Robert ­Valentine strooit met voorbeelden van wereldsteden waar Amsterdam de kunst van af zou moeten kijken. Maar veel wereldsteden kunnen juist van Amsterdam leren hoe je de stad voor inwoners met een laag en gemiddeld inkomen nog betaalbaar kan houden, hoe sterk dat ook onder druk staat.

Het beteugelen van de losgeslagen markt is daarbij onmisbaar.

Erik Flentge, fractievoorzitter SP Amsterdam

Remedie tegen radicalisering

Het kan zijn dat de beweringen van de AIVD, het ministerie van Onderwijs en de gemeente over het Cornelius Haga Lyceum waar zijn. In dat geval is het ­uiterst bedenkelijk dat een dergelijke school met onze belastingcenten overeind wordt gehouden. Indoctrinatie met antimaatschappelijke standpunten is verderfelijk en gevaarlijk.

Waardering voor onze democratie is cruciaal voor volwaardig burgerschap. In ons land verwachten we eveneens respect voor lhbt’ers en begrip voor (de moeilijke beslissing tot) abortus of euthanasie. Op streng-islamitische scholen is dit geen gemeengoed, evenmin als op streng-christelijke scholen. De ­selectieve verontwaardiging over een ­islamitische school in Amsterdam is daarmee op zijn minst dubieus.

Overigens is de remedie tegen sektarisch onderwijs ouder dan artikel 23, ­namelijk Openbaar Onderwijs!

Theo Huting, directeur obs De Klimop en obs De Sokkerwei, Castricum

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Ga door met onderwijsacties

In een opiniestuk in de krant van 14 maart klaagt Geertje Hulzenbos over de minister van onderwijs die haar belofte van investering in het onderwijs niet na zou komen. Klopt, maar wat Hulzenbos over het hoofd ziet, is dat het geld van de overheid vrijwel allemaal naar besturen gaat. Die mogen ermee doen wat ze willen. In hun wijsheid hebben zij besloten dat er zo weinig mogelijk naar onderwijsgevenden gaat. Er is immers veel geld nodig om hun enorme bureaucratie in stand te houden, en om alle kleilagen waarin het ­onderwijs verstikt wordt, sectorraden bijvoorbeeld, van werk te voorzien. En zo is er een bestel ontstaan dat ver van de dagelijkse onderwijspraktijk staat, en waarin de onderwijsgevenden een minimale stem hebben.

Het bestel is daar tevreden mee, en wil niets veranderen. En zo kan het ­gebeuren dat er miljarden in het onderwijs gepompt worden waarvan niemand weet waar die precies naartoe zijn gegaan. In ieder geval nauwelijks naar de onderwijsgevenden. Kritiek op het bestel wordt in een la gegooid en vergaart stof.

Ik ben dan ook blij met de aangekondigde staking, maar ik denk dat één dag staken niet genoeg is. Het zelfingenomen bestel met al zijn politieke verbindingen haalt gewoon de schouders op, en gaat verder met de orde van de dag. Ook moeten we niet vergeten dat we nu een overheid hebben die de mensen niet ziet als burgers, maar als klanten. Als de druk groter wordt door acties in het onderwijs is de kans groot dat ­ouders en onderwijsgevenden tegen ­elkaar worden uitgespeeld. Daar moeten ouders niet intrappen, want het is niet de schuld van onderwijsgevenden dat de kwaliteit van het onderwijs daalt, de toegankelijkheid minder wordt, het lerarentekort blijft stijgen, en veel geld verkwist wordt.

Als er pijn geleden wordt als gevolg van acties ligt de schuld bij onze overheid die zich in feite steeds verder uit het onderwijs heeft teruggetrokken. Ik wens de actievoerders veel succes.

Eef Eerdmans, Eindhoven

Albert Einstein

Ik heb genoten van de artikelen in de V donderdag, maar ik zou graag een uitspraak van Claire Denis in het interview over haar sciencefictionfilm High Life voorzien van een correctie. Zij beweert dat je, om aan het zonnestelsel te ontsnappen, een snelheid nodig hebt die zo groot is dat de tijd aan boord zo’n 4 tot 7 keer langzamer verloopt. Dit is echter een schromelijke overdrijving.

De benodigde snelheid is ongeveer 42 km/s, snel inderdaad. Om het effect te verkrijgen dat zij noemt, moet je echter met zo’n 97 procent van de lichtsnelheid gaan, oftewel bijna 7 duizend keer zo snel!

Normaliter kunnen we zo’n uitspraak wel voorbij laten gaan lijkt mij, maar nu niet. Donderdag 14 maart was namelijk de verjaardag van Albert Einstein die in zijn relativiteitstheorie het begrip ‘tijd­dilatatie’ introduceerde.

Max Duijsens (wiskunde- en natuurkundedocent), Leiderdorp

De Hollander

Je kan wel merken dat Ricus van den Kwast al 20 jaar weg is uit zijn vaderland. Hij schrijft een weinig lovend artikel over Nederland getiteld ‘Denkend aan Holland, zie ik betweters’ in Opinie & ­Debat van 14 maart. Daarin noemt hij de Hollander niet solidair en niet snel vrijwillig geld uitgevend aan het algemeen belang. Het kapitalistische Amerika zou dat beter doen.

Déze betweter meent te weten dat ­Nederlanders tot de vrijgevige volken behoren, gezien het feit dat vele internationale goede doelen hier met graagte collecteren. Ook nationale acties als die voor ‘Ons Dorp’, Haïti, tsunamislachtoffers, Glazen Huis etc. brengen vele miljoenen op. En wat dat zegeltjes plakken betreft, dat zal vast een van die kapitalistische gewoontes zijn die wij van Amerika geërfd hebben.

P. ten Hove, Oosterbeek

Mijn opwindende nieuwe leven

In mijn nieuwe functie krijg ik een uitnodiging voor een meeting in de Google hangout. Mijn werkgever heeft diezelfde ochtend uitgelegd dat hij bezig is met een Google-omgeving opzetten. Wat een interessante benaming voor een oud kantoortje.

Wanneer een vriend mij vraagt wat een Google hangout is, leg ik trots uit dat het in dit geval het kleine kantoortje is waar ik kom te werken en dat alles daar met Google verbonden is. Ja, dat moet het zijn. Wanneer ik de volgende dag me klaar maak voor vertrek naar het kantoor, app ik toch nog even hoe laat ik ­verwacht word.

Voordat ik het weet, zit mijn nieuwe werkgever digitaal aan mijn keukentafel te wachten op mijn deelname.

Loes Kuynders, Landsmeer

Het Volk

Waarom noemt men Thierry Baudet wél en Jesse Klaver géén populist, vraagt J.W. Nieuwpoort zich af (Opinie & Debat, 15 maart). Het antwoord is simpel: in het populistische ideeëngoed neemt Het Volk een centrale plaats in.

Het Volk, dat men allerlei in de Volksaard opgesloten voortreffelijke kwaliteiten toedicht, wordt bedreigd door vijanden van buiten (Andere Volkeren) en vijanden van binnen (De Elite). Daartegen staat De Populist op die zichzelf presenteert als Stem des Volks. Een eigentijds probleem van het populisme is dat een meerderheid van de bevolking er niet van overtuigd is dat Het Volk bestaat.

Dat Klaver zich in de ogen van de heer of mevrouw Nieuwpoort opstelt als Verlosser, moge ergernis wekken, maar populistisch zijn zijn opvattingen niet.

Boudewijn Otten, Groningen

Uit en toch lekker thuis

Martin Bons kijkt graag naar de Belgische tv waarop allerlei zomer- en winterlandschappen te zien zijn. Goed voor het milieu.

Graag wil ik hem ook attenderen op webcamtaxi. Daarop kun je via internet allerlei plaatsen ter wereld rechtstreeks bekijken via kwalitatief goede (vaak bewegende) webcams. Op dit moment kun je bijvoorbeeld in Valencia rechtstreeks kijken naar de Fallas, het lentefeest. Je kunt zoeken op onderwerp of land of most viewed.

Veel kijkplezier.

Kees de Rooij, Aadorp

Gratis en voor niks

Een informatief artikel over de ­keuzen in de veenpolders, bodemdaling stoppen en natuurontwikkeling of doorgaan met melkveehouderij en CO2-uitstoten (Ten eerste, 15 maart). Voor- en tegenstanders schetsen de dilemma’s. Er staat ook een quote in van een LTO-bestuurder: ‘Boeren onderhouden dit prachtige landschap gratis en voor niks. Als je hier allemaal moeras van maakt krijg je serieuze beheerskosten. Dan moet er geld bij.’ Is dat een feit of de waarheid geweld aan doen? Of boeren het landschap gratis en voor niks onderhouden is gemakkelijk na te gaan. Via de RVO-site Europese landbouwsubsidies bijvoorbeeld. Dan blijkt dat de boer in de reportage jaarlijks overheidssubsidie ontvangt voor o.a. milieu- en klimaatvriendelijke landbouwpraktijk en agromilieuklimaatsteun: in 2016 13.787 euro en in 2017 10.886 euro. Uit Europa, maar dat is ook belastinggeld. Moerasbeheer kost ook geld. Op de natuurbeheersite van de provincies (BIJ12) staat wat een hectare moeras kost: 497 euro. Zouden die niet gedekt kunnen worden uit de landbouwsubsidies?

Franke Hoekstra, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden