Column Commentaar

Welvaart hier laat elders en in de toekomst haar sporen na

Het gaat goed met het land. Hier en nu. De zorgen liggen in de toekomst en over de grens.

Minister Wopke Hoekstra van Financien en Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, overhandigen het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2017 en het Rijksjaarverslag 2017 aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Beeld ANP

Verantwoordingsdag bracht woensdag gunstige berichten: een begrotingsoverschot dat alle verwachtingen overtreft, een economische groei van meer dan 3 procent, een almaar dalende werkloosheid en een staatsschuld waar ze in de rest van de wereld jaloers op zijn. Een jaar vol verkiezingen en kabinetsformatie en dus zonder regering die bevoegd is tot grote nieuwe uitgaven blijkt weer eens wonderwel te hebben uitgepakt.

Althans voor de schatkist. De onderwijzers, de agenten, de verplegers, de militairen en alle anderen in de publieke sector die menen dat ze al jaren worden achtergesteld, zullen in de glanzende cijfers energie vinden om hun eisen extra kracht bij te zetten. Het kabinet komt onder grote druk te staan om meer te spenderen.

Daarnaast kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag met de langverwachte eerste editie van de ‘brede welvaartsmonitor’: vanaf nu zal het bureau jaarlijks verder kijken dan het bruto binnenlands product alleen.

Dat is een welkome aanvulling. Want hoewel ook die monitor overwegend goed nieuws brengt, dringen de schaduwzijden van de welvaart nadrukkelijker door. Hier in Nederland staan de meeste seinen op groen: het wordt veiliger, de gezonde levensverwachting stijgt, evenals ons consumptieniveau, we hebben vertrouwen in de medemens en we zijn tevreden met ons leven.

Minder positief wordt het bij de prognose voor volgende generaties Nederlanders. De fossiele energiereserves raken op, de natuur levert terrein in en de kwaliteit van de atmosfeer gaat achteruit. Wie dan ook nog de effecten voor de rest van de wereld erbij pakt, ziet meteen dat de welvaart niet gratis is: we zijn grootimporteur van fossiele grondstoffen uit de minst ontwikkelde landen en onze internationale voetafdruk in de uitstoot van broeikasgassen nam in 2017 weer toe, na jaren van daling.

Welvaart hier laat elders en in de toekomst haar sporen na. Dat is geen nieuwe waarneming, maar het kan geen kwaad dat kabinet en Kamer er weer eens op worden gewezen. Al is het maar omdat het de debatten over de toestand van het land misschien eens verder brengt dan gehakketak over de koopkrachtcijfers alleen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.