Advertentie van KPN

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Welkom in een nieuwe wereld waarin alles verbonden is

In de wereld van morgen is alles verbonden. Daardoor kom jij sneller op je werk, en krijg je altijd de beste medische zorg. Dat is mogelijk dankzij het Internet of Things. Dit snel groeiende netwerk biedt talrijke mogelijkheden om onze wereld schoner, veiliger en efficiënter te maken.

Beeld KPN

Onze auto’s gaan praten met hun omgeving. Met andere auto’s op dezelfde weg, maar bijvoorbeeld ook met de naderende stoplichten. Dat is mogelijk dankzij de krachtige chips, slimme software en de extreem snelle dataverbinding die elke nieuwe auto en elk stoplicht straks heeft. Via dit netwerk kunnen ze bijvoorbeeld ‘afspreken’ dat auto’s altijd op veilige afstand van elkaar blijven rijden. Of dat het stoplicht op groen kan als er van de andere kant geen auto’s aankomen.

Met elkaar communicerende auto’s en stoplichten maken onderdeel uit van het Internet of Things. Volgens technologieanalist Gartner zijn er in 2020 ruim 26 miljard apparaten op dit internet der dingen aangesloten. Daardoor kunnen ze informatie met elkaar uitwisselen en op elkaar reageren. Dat is niet alleen fijn omdat jij dan nooit meer te lang voor een rood licht wacht. Op macroniveau levert dit netwerk ook effectieve oplossingen voor grote en complexe problemen.

Files voorkomen

Met elkaar pratende auto’s maken bijvoorbeeld ook veel efficiënter gebruik van het wegoppervlak. Bij Eindhoven zijn al testen gedaan met vrachtwagens die in een automatische colonne rijden. Dat betekent minder ongelukken, en minder files. “En door de data van al die verschillende auto’s te analyseren, krijg je ook een heel nauwkeurig beeld van de verkeersstromen”, vertelt Carolien Nijhuis van KPN. “Met dat inzicht kun je een variabele maximum snelheid invoeren om files te voorkomen, of berekenen waar het aanleggen van nieuwe wegen het meeste effect heeft. En we ontdekken doorlopend nieuwe mogelijkheden.”

Als Managing Director Internet of Things bij KPN is Nijhuis betrokken bij tientallen interessante experimenten met innovatieve toepassingen van het snel omvangrijker wordende netwerk. Het analyseren en beïnvloeden van verkeerstromen (ook wel smart logistics genoemd) is slechts één van de inspirerende mogelijkheden. Daarnaast kan het netwerk bijvoorbeeld ook worden ingezet om het managen van een grote stad makkelijker te maken (smart city) en om productieprocessen (kosten)efficiënter te maken (smart industry). Dat dat laatste niet alleen werkt voor grote fabrieken zie je op een boerderij in het Drentse Valthermond waar KPN de toekomst van de landbouw test.

Ultrabetrouwbare dataverbinding

Op de boerderij zorgen drones en een zeer snelle dataverbinding voor een grotere oogst, waarvoor bovendien minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dat lukt onder meer dankzij het gebruik van een drone. De drone maakt hoogwaardige videobeelden van de gewassen. Door analyse van deze beelden ziet de computer precies hoeveel onkruid er op specifieke stukken land groeit.

Met deze data stuurt de aangeschakelde boordcomputer op de tractor een systeem aan dat heel nauwkeurig kan bepalen hoeveel gewasbescherming er op specifieke delen van het land moeten worden verdeeld. “Uiteraard is de snelheid van de verbinding waarmee de drone de videobeelden kan doorsturen een essentiële factor”, vertelt Nijhuis. “Dankzij het 5G netwerk waarmee KPN in Drenthe experimenteert neemt de snelheid waarmee data kan worden uitgewisseld enorm toe.”

De pieksnelheid van ons huidige 4G-netwerk, waarop veel mobiele telefoons nu al zijn aangesloten, is 1 Gigabyte per seconde (Gbit/s). Met het nieuwe 5G-netwerk wordt dat direct 10 Gbit/s, en op langere termijn zelfs nog veel meer. Dat betekent dat de nieuwe dataverbindingen straks ultrabetrouwbaar zijn, en er ook bij grote hoeveelheden verzonden data vrijwel geen vertragingen meer optreden.

Slimme brillen en brandwonden

Zeker als je gezondheid op het spel staat is dat prettig om te weten. In Groningen test een consortium van verschillende health-partijen de snelle verbinding al om mensen met brandwonden zo snel mogelijk de best mogelijke zorg te geven. Om dat mogelijk te maken zijn de broeders van Ambulancezorg Groningen uitgerust met augmented reality-brillen. Deze brillen (je kent ze misschien nog wel van de Google Glass) beschikken over een dataverbinding, en projecteren binnenkomende informatie aan de binnenzijde van het glas.

De AR-brillen hebben daarnaast ook een camera. Dankzij de snelle 5G-verbinding kunnen de ambulanceverpleegkundigen direct de hulp van experts inroepen als ze worden geconfronteerd met een patiënt met ernstige brandwonden. Dankzij de camera in de AR-bril kan de gewaarschuwde expert van het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis op zijn computerscherm meekijken en adviseren.

En op termijn maakt de AR-bril nog veel meer mogelijk. Direct protocollen voor complexe situaties doornemen bijvoorbeeld, of direct de vitale functies van de patiënt in een ooghoek zien en delen met meekijkende deskundigen.

Nieuwe mogelijkheden en uitdagingen

Naast het Martini Ziekenhuis en Ambulancezorg Groningen werkt KPN voor dit project ook samen met de Hanzehogeschool en Health Hub Roden. “Dankzij het toekomstige 5G-netwerk en het Internet of Things ontstaat een wereld waarin alles verbonden is”, vertelt Nijhuis. “Dat maakt het nu ook zo spannend om bij KPN te werken. Wij werken intern én extern met een groot aantal experts op het gebied van data, software én hardware. En met slimme denkers die in staat zijn om al de nieuwe mogelijkheden te vertalen naar oplossingen waar ons leven écht beter van gaat worden. Dat maakt ons bedrijf tot een unieke omgeving voor mensen die zichzelf écht willen uitdagen.”

Meer weten? Bezoek ook het Fieldlab van KPN! Daar vind je nog veel meer informatie over inspirerende experimenten met 5G, het Internet of Things en andere innovatieve technologie.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden