Opinie

'Welkom in de wereld van de babyboomer, Henk Krol'

Henk Krol vertegenwoordigt een groep naarlingen die niets willen inleveren voor het collectieve belang en zich laten leiden door de balans van hun kasboekje. Dat betoogt journalist Mark Koster.

Henk Krol is benoemd tot lijstrekker tijdens het lijsttrekkerverkiezingscongres van 50PLUS. Op het congres stelde de partij het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vast.Beeld anp

Oei, altijd pijnlijk. Het belangrijkste punt uit je partijprogramma in het openbaar moeten herschrijven, omdat het is gebaseerd op ranzig populisme. Henk Krol, de lijsttrekker van ouderenpartij 50plus, geeft afgelopen vrijdag toe dat de eerste zin uit het partijprogramma flauwekul is. Deze zin luidt: 'De ouderen hebben de laatste jaren het meest in koopkracht ingeleverd.' Zoals iedereen al weet, is dat rabiate onzin, en dat durft Krol nu ook te erkennen. Geconfronteerd met CBS cijfers die het tegendeel bewijzen (de oudjes zijn relatief juist rijk) sputtert hij: 'Misschien moeten we een amendement indienen zaterdag (op het congres van de partij).'

Op de vraag of de partij dan niet 50-min moet gaan heten, aangezien jongeren de prijs hebben betaald voor de crisis, zegt hij: 'Dat kan best, maar daar sta ik even niet voor.'

Henk Krol is een schaamteloze opportunist die zich hoereert voor maatschappelijke deelbelangentjes. Het interview in De Volkskrant is een demasqué van een politieke windvaan. Zijn stelling: Als de cijfers niet kloppen, dan kloppen ze toch niet. En als het programma daarmee wordt onderuit geveegd, dan dien je toch een amendement in.

Geert Wilders is ook een populist, maar durft tenminste te staan voor de politieke kolder die hij uitkraamt. Henk Krol, die al tijdje begerig bedelt naar een Kamerbaantje (de ex-VVD-er met homo-emancipatie-agenda flirtte nog met D66) en heeft zich nu uitgeleverd aan een groep zure Archie Bunkers.

Gelukkig geeft hij nu zelf ook toe gek te worden van de seniore 'onverdraagzaamheid': 'Vanuit de afdelingen hoor je zelden: fijn, leuk. Maar er hoeft maar dit te gebeuren of je krijgt een litanie. Ik denk dat wij op het congres zaterdag even veel amendementen hebben als partijen die al jaren meedoen.'

Naarlingen
Welkom in de wereld van de babyboomer, Henk. Je vertegenwoordigt een groep naarlingen die niets willen inleveren voor het collectieve belang en zich laten leiden door de balans van hun kasboekje. Henk zelf verdedigt zich door te zeggen dat er 'veel ouderen' zijn die moeilijk rond kunnen komen. Dat is inderdaad schrijnend, maar deze groep is, zoals gezegd, een stuk kleiner (bron: CBS cijfers) dan de groep arme niet-ouderen. Je moet bij de PvdA zijn, niet bij deze zeurende oudjes!

Henk Krol was ooit een vrolijke vertegenwoordiger van de roze beweging, totdat een groot deel van de homo's langzaam transformeerden in reactionaire anti-moslim jankerds. Van deze Gay VVD-club nam hij afstand en dat was te prijzen. Nu is het tijd om ook weg te rennen bij die doodenge bejaarden met oogkleppen.

Het is nog niet te laat, Henk. Stap op en zeg sorry.

Eén Wilders is genoeg om ons scherp te houden.

Mark Koster is journalist.
Dit artikel verscheen eerder op DeJaap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden