Advertentie van ONVZ

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Welke thee is gezond?

Er is thee. En er is kruidenthee, in oneindig veel varianten. En dan zijn er nog allerlei aftreksels, zoals van gember, die ook thee worden genoemd. Thee is gezond, zeggen ze. Geldt dat voor alle soorten?

null Beeld ONVZ
Beeld ONVZ

Thee in de oorspronkelijke betekenis is een drank die wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Door de bladeren van deze, uit Azië afkomstige struik (sinensis is Latijn voor Chinees) te laten oxideren, verkrijgt men zwarte thee. Als dat oxideren maar heel kort gebeurt, blijven de bladeren lichter van kleur. Dat is groene thee. Witte thee is alleen gedroogd. Binnen dit spectrum bevinden zich nog allerlei varianten, zoals Oolong (groene thee van hele bladeren) en thee met speciale toevoegingen – zoals bergamot (earl grey) of jasmijnbloemen − of behandelingen, zoals roken na oxidatie (lapsang souchong).

Het drinken van thee vermindert de kans op diabetes type 2

Al deze theevarianten hebben bewezen gezondheidseffecten. Het drinken van thee vermindert de kans op diabetes type 2 en helpt de bloeddruk en het LDL-cholesterol in het bloed te verlagen. Dat komt onder meer door de in thee aanwezige antioxidanten (flavonoïden). Ook bevat thee cafeïne, ongeveer half zoveel als koffie bevat, waarvan inmiddels ook vaststaat dat het, mits met mate geconsumeerd, een veilige oppepper is.

Het Voedingscentrum adviseert dat drie koppen thee per dag past in een gezond dieet. Groen of zwart maakt niet uit.

Kruidenthee, zoals kamille- of rooibosthee, is eigenlijk geen echte thee. Deze soorten komen niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille. De effecten van kruidenthee zijn niet wetenschappelijk onderzocht. Wel staat vast dat thee van zoethout de bloeddruk verhoogt.

null Beeld ONVZ
Beeld ONVZ

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden