ColumnDe betrouwbare mannetjes

Welke onderwerpen hebben de media deze week weer niet links laten liggen? 

null Beeld

‘Contant geld verdwijnt, en dan denk je als redactie: moeten we daar wat mee doen, of moeten we daar niks mee doen? Moeten we een econoom uitnodigen, moeten we de Nederlandse Bank aan tafel zetten? En toen zei één redacteur, en die kreeg vandaag een plusje achter zijn naam: ‘Joost Prinsen schreef daar een heel mooie ­column over. Over een ­wereld zonder geld in de zak.’’

Na het geweldige succes van Jan Terlouw, die live bij DWDD z’n touwtje uit z’n brievenbus had gehangen, ­keken de Betrouwbare Mannetjes met smart uit naar wat Joost Prinsen met z’n lege zak ging doen. Terwijl Matthijs ons een inkijkje gaf in de duivelse dilemma’s die zijn ­redactie dagelijks teisteren, scrolden we op onze handschermpjes langs beelden van meer dan uitgemergelde kinderen in Jemen. Niet dat er nergens aandacht was voor kinderleed. Edwin Renzen, uitvinder en eigenaar van de Stint, vertelde bij Pauw hoe hij noodgedwongen faillissement had aangevraagd. En dan moest hij ook nog naast Robert Jensen zitten. Die hele opkomst van Trump en de Brexit had hij dus allang zien aankomen. In zijn opgewarmde talkshow op RTL5 zou hij ‘een verhaal laten ­horen dat de media laten liggen’. Wat dat was, kon hij ­Sybrand Buma (die samen met zijn neef een boek heeft geschreven over een voorvader die voor Napoleon vocht) en Jeroen Pauw niet precies vertellen, maar toch, hij miste een bepaald geluid.

Het geluid van de ‘omstreden psycholoog’ en zelfhulpgoeroe Jordan Peterson zal het niet geweest zijn. De Paulo Coelho van niet-neukend Nederland had, ondanks protest van enkele docenten en studenten, bij de UvA een praatje gehouden, en voegde zich ’s avonds bij Twan Huys van RTL Late Night met Twan Huys om zijn boek te promoten. Daar moest hij de tafel natuurlijk wel delen met Lex Uiting, die in ‘de wereld van Halloween was gedoken’, en Nicolette van Dam, die met het oog op ‘Minderen voor Kinderen’ voortaan ‘de hand op de knip ging houden’. Tafelheer Özcan Akyol adviseerde ons de volgende dag bij DWDD dat we ons ‘niet gek moeten laten maken door ­dieettrends’, terwijl Wim Kieft en Michel van Egmond kwamen vertellen hoe het met Wim Kieft was gegaan sinds het verschijnen van het vorige boek over Wim Kieft, en omdat het het 14de seizoen DWDD is, hadden ze een ­geanimeerde ode aan Johan Cruijff, maar dat is logisch.

Nieuwsgierig keken we op de talkshowsites welke verhalen de media nog meer niet hadden laten liggen. ‘Antje Monteiro: van woonwagenkamp tot musicalster’, ‘Jeroen van der Boom brengt in nieuwe single ode aan zijn vrienden.’ ‘Hugo Borst over de surrealistische kunst van Ab Knupker’. Terug bij Pauw hoorden we Jef Rademakers over stierenvechten en Jan Slagter kwam vertellen hoe het hem was vergaan sinds hij drie weken geleden in de uitzending van Pauw live was gestopt met roken. Ook was er weer wat ruimte vrijgemaakt voor die lieve, goede Stint, want Felix Rottenberg bleek opeens voorzitter van de brancheorganisatie Kinderopvang.

Het kan zijn hoor, dat de redacties de vraag niet eens ­gesteld hebben. Moeten we daar wat mee doen, of moeten we daar niks mee doen? En laten we wel wezen, uit­gehongerde Jemenitische kindjes, daar valt ook weinig plezier uit te halen. Maar als je zelfs in zo’n zouteloze week (‘Zijn de ruige tijden van Waylon voorbij?’) de voorkeur geeft aan de vraag of proosten in een bruidswinkel ­binnenkort verleden tijd is, of aan een gesprek met Ron Brandsteder, Marco Bakker en Ernst Daniël Smid over hun motortrip door Scandinavië, zien wij het somber in. Aan de andere kant, toch nog een verhaal gevonden dat de media laten liggen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Benieuwd wat Robert Jensen na de midterms allang aan had zien komen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden