CommentaarIS-kinderen

Wel of niet terughalen van kinderen Syriëgangers is maatwerk

Vroeg of laat moet Nederland iets met de IS-kinderen. Het kabinet kan daar actiever op anticiperen.

Vrouwen van IS vechters met hun kinderen tijdens hun deportatie van het Al Hol kamp in Syrië.Beeld AFP

De omgang door Nederland met de kinderen van Islamitische Staat toont weer eens aan dat diplomatie er aan de voorkant heel anders uit kan zien dan aan de achterkant. Terwijl minister Grapperhaus aan het begin van het weekeinde voor de schermen nog stond te betogen dat Nederland uiterst terughoudend is met het terughalen van Nederlandse Syriëgangers, hoe jong ze ook zijn, werden gedurende het weekeinde twee kinderen door de Fransen uit Syrië overgebracht en aan hun Nederlandse voogd overgedragen. Onder begeleiding van een Nederlandse diplomaat en met dankbetuiging van het kabinet.

Dat Nederland niet het initiatief hoefde te nemen, heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in de afweging om dit keer geen blokkade op te werpen. Dat het om weeskinderen gaat ook: het risico is uitgesloten dat er vaders of moeders meekomen die een gevaar kunnen worden voor de binnenlandse veiligheid.

Daarmee toont de zaak vooral aan dat op de precaire kwestie rond de Syriëgangers niet met algemene beleidsinstructies kan worden gereageerd. De omstandigheden waaronder zij naar Syrië vertrokken, daar verbleven en nu willen terugkeren, verschillen zeer van geval tot geval. Er zitten spijtoptanten tussen, mensen die überhaupt niet wisten waaraan ze begonnen, en wellicht ook verbolgen IS-sympathisanten die zinnen op revanche.

Niemand zal daarom beweren dat het eenvoudig is om te beslissen wat we met de gezinnen aan moeten. Wel eenvoudig is het om een leidraad te hanteren: Nederlandse kinderen zonder onderwijs, zorg of enig toekomstperspectief aan hun lot overlaten in een vluchtelingenkamp, kan voor een beschaafd land nooit de voorkeursoptie zijn. De Koerden als bondgenoot blijvend opzadelen met het opvangprobleem, is ook al geen werkbaar uitgangspunt.

Een volwassen rechtsstaat dient aan te sturen op berechting en deradicalisering van volwassen Syriëgangers en op gecontroleerde re-integratie van de kinderen. Op z’n minst zou van geval tot geval bekeken moeten worden wat er mogelijk is. Al is het maar omdat dit probleem niet vanzelf verdwijnt als we met de handen over elkaar blijven zitten. Alleen maatwerk brengt een oplossing dichterbij.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden