Opinie Rijbewijs

Weg naar het rijbewijs kan lang zijn

Beeld anp

Als brachevereniging Rijschool Belang VRB hebben we bij het verhaal van Josette van Wolferen, over het medisch traject van haar zoon die een rijbewijs wilde (O&D, 22 juli), wel wat op te merken.

Helaas beseffen rijbewijsleerlingen (en hun ouders) vaak niet dat het traject om een Verklaring van Geschiktheid bij iemand die op de vragenlijst daartoe een vraag met ‘ja’ moet beantwoorden, lang kan duren. Zeker bij doorverwijzing naar een medisch specialist, die weer kampt met wachttijden en/of voor het bepalen van zijn bevindingen afhankelijk is van andere behandelende specialisten. Als je langs meerdere artsen moet, loop je tegen nóg langere afhandeltijden aan. Alle digitale systemen ten spijt.

Je doet er daarom als rijbewijsleerling verstandig aan nog voor dat je aan het rijbewijstraject begint, goed na te denken of al vaststaat dat je een vraag met ‘ja’ moet beantwoorden. De rij-instructeur zal dit zonder de medische achtergronden te willen weten bij de aanmelding bespreken. Vul de GezondheidsVerklaring direct in bij de start van het rijbewijsopleiding in. Aan het CBR ben je als kandidaat alleen € 37,80 verschuldigd, ongeacht de lengte van het traject.

De tarieven voor de medisch specialist(en) worden door NZA vastgesteld en betaal je rechtstreeks aan die specialist. En wanneer een rijtest deel uit gaat maken van het traject en er dus een lesauto nodig is, komen de kosten hiervoor ook voor rekening van de kandidaat. Omdat er maar op dertig CBR-oproepplaatsen rijtesten worden afgenomen, kan dat qua inzettijd al snel drie lesuren beslaan.

We hopen als branchevereniging VRB dat eerder genoemd verhaal geen opmaat is om medische zaken níét naar waarheid in te vullen. In Nederland is er gelukkig extra steun in de reguliere schoolopleiding voor wie dat nodig heeft, anderzijds kan uit een gedragsdiagnose ook voortvloeien dat er extra en zorgvuldige procedures bij het CBR moeten worden doorlopen. Dat heeft de wetgever in Nederland in het belang van de verkeersveiligheid nu eenmaal bepaald.

Kunnen zaken beter? Zeker, we houden de vinger aan de pols over de ontwikkelingen bij de medische afdeling van het CBR, die al maanden kampt met zeer lange doorlooptijden. Maar als derde partijen moeten worden ingeschakeld, is dat niet het CBR aan te rekenen.

Uiteraard geldt een deel van het verhaal ook voor personen die hun rijbewijs moeten verlengen of te maken hebben met een verandering in hun gezondheidstoestand. Het is niet de keurend medisch specialist die bepaalt of iemand rijgeschikt is, dat besluit neemt uiteindelijk de arts van het CBR, op grond van alle informatie. Iedereen moet een eerlijke kans krijgen, maar veiligheid staat voorop.

 Peter van Neck is voorzitter van branchevereniging VRB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden