Laat het stoppenPeter Pannekoek

Weg met de vaste voornaam! Nooit meer misverstanden en pijnlijke versprekingen

null Beeld null

Deze week heeft Peter Pannekoek een goed plan, want we hoeven niet alle moderne verschijnselen goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. 

Het schijnt dat je, wanneer jij je aan iemand voorstelt, je meer bezig bent met hoe jij jouw eigen naam uitspreekt, dan te luisteren hoe de ander heet. Dat zou de reden zijn waarom we iemands naam vaak niet onthouden. Nu ben ik geen socioloog, maar ik zou graag een veel simpelere verklaring willen geven: je vergeet elkaars voornaam zo makkelijk, omdat die naam niks met diegene te maken heeft. Iedereen kent wel tien totaal verschillende Anne’s, die niks met elkaar gemeen hebben. Ik heb in de contactenlijst van mijn telefoon een eigen systeem om misverstanden te voorkomen: ‘Anne, blond haar, Lowlands, beetje leip’. Want mensen nemen het je wel kwalijk, als je niet meer weet hoe ze heten. Dat noemen ze ‘ongeïnteresseerd’; ik noem het ‘niet logisch’. Als iemand Lente, Storm of Peter Pannekoek heet, zegt dat meer over de ouders, dan over de persoon zelf.

Daarom wil ik ons oude systeem afschaffen en een nieuwe manier van naamgeving introduceren: elk soort gezicht krijgt een eigen naam. Denk aan het bekende bordspel ‘Wie is het?’. Als ik ‘Bill’ zeg, denkt u aan een dikke man met een kalende kop en een rood baardje. Zo krijgt elk gezicht zijn eigen voornaam. Op de basisschool zul je de meeste namen al uit je hoofd leren en in de rest van je leven pik je de andere op. Nooit meer misverstanden en pijnlijke versprekingen. Universele duidelijkheid. Sterker nog, het geeft je ook een indicatie van hoe mensen naar je kijken. Of je wel een reëel zelfbeeld hebt. Misschien denk je een ‘Arie’ te zijn, maar als mensen ‘Billie’ roepen, moet je toch echt vaker naar de sportschool. En als je voor de vakantie door collega’s ‘Henk’ werd genoemd, maar bij terugkomst wordt aangesproken met ‘Mohammed’, heb je misschien iets te lang in de zon gelegen. En als iemand je begroet met ‘Candice’ is dat een teken dat je minder make-up moet gebruiken.

Wat deze nieuwe aanpak ook zo leuk maakt: je gaat in jouw leven door meerdere namen heen. Je zult opgroeien als een ‘Julia’, puberen als ‘Famke’, afstuderen met ‘Kim’, een moeder worden die de kinderen kennen als ‘Mies’, scheiden als ‘Sylvie’ en met de hulp van plastisch chirurgie wordt je een oude vrouw genaamd ‘Marijke’.

En ruzies tussen aanstaande ouders zullen verleden tijd zijn. Ik ken stellen die op voet van oorlog leven over de te kiezen naam. Die hun heil zoeken bij namen-apps als Kinder, want hij wil Lionel, omdat hij idolaat is van Lionel Messi, terwijl zij dat een heel rare naam vindt voor een meisje.

In ons huidige systeem heb je niks te zeggen over je naam, terwijl die wel bepalend kan zijn voor je toekomst. Probeer maar eens géén kakker te worden als je Constantijn heet. Het schijnt dat voetbalclubs je dan niet eens toelaten. In mijn opzet word je pas een Willem-Jan als je een matje in de nek hebt. Dus als je zelf heb besloten om makelaar te worden.

Nu vraagt u zich natuurlijk af: ‘Maar wat doen we met de achternaam?’ Die blijft bestaan. Om de familiebanden duidelijk te maken. En dat zegt deze Pannekoek met pijn in zijn hart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden