ColumnNadia Ezzeroili

Weg met de gender reveal

null Beeld

De rubriek ‘Laat het stoppen’ wordt afwisselend geschreven door Georgina Verbaan, Julien Althuisius, Nadia Ezzeroili en Peter Pannekoek.

Nadia Ezzeroili

Soms sluipt een fenomeen gestaag onze Nederlandse manier van leven in. Van die geïmporteerde tradities uit het buitenland die aanvankelijk als Trojaanse paarden naar binnen worden gehaald. Totdat ze steeds meer terrein winnen en je je realiseert dat je als een schaap de meute loopt te volgen. En vrouwen weer de hoogste prijs betalen.

Ik heb dan niet over islamisering, maar over de babyshower.

De babyshower is een (al dan niet verrassings)feestje, waarbij met name vrouwelijke naasten een zwangere dierbare overladen met dure cadeautjes of lelijke luiertaarten voor het ongeboren spruit. Het concept is hetzelfde als een vrijgezellenfeestje: je ontvoert de zwangere vrouw of lokt haar ergens naar toe, je onderwerpt haar vervolgens aan debiele spelletjes en plaatst de vernederende foto’s op Instagram. Maar dan zonder drank, uit piëteit met de zwangere die geen bubbels mag heffen.

Maar dit is geen pleidooi om de tsunami van luiertaarten te stoppen. Want dit fenomeen wordt alleen maar groter, hysterischer en vermoeiender. We gaan deze oorlog niet winnen.

Gelukkig is het nog niet te laat om een andere, uit Amerika overgewaaide, en zo mogelijk nog ergere babygerelateerde trend te stoppen: de gender reveal party. In normaal Nederlands: de feestelijke onthulling van het geslacht van de ongeboren baby. Alvast een geruststelling: voorlopig lijkt de gender reveal vooral onder influencers een populair fenomeen. Maar het is een kwestie van tijd voordat jonge ouders in spé rap worden geïndoctrineerd om geslachtsonthullingsfeestjes te organiseren.

Nu kunt u denken: ach, een reden om een feestje te vieren is toch altijd welkom?

Nee, er is niks feestelijks of spontaans aan een gender reveal. Het is plichtmatig en ongemakkelijk. Niet zelden is het geslacht ook voor de ouders nog een verrassing. De meeste stellen willen het zelf ook pas te horen krijgen op het feestje, en bedenken daarvoor ingewikkelde constructies voor het maximale emo-effect. Zo krijgen verloskundigen, die toch al onder hoge werkdruk proberen baby’s een beetje ongeschonden op de wereld te krijgen, in veel gevallen de opdracht om het geslacht in een geheime envelop te overhandigen aan een familielid of vriend(in) van het stel.

De wijze waarop het geslacht wordt onthuld moeten bovendien steeds origineler zijn. Gewoon het geslacht voorlezen is niet genoeg. Nee, je moet bruisballen in een bak met water gooien terwijl familie en vrienden moeten toekijken hoe de boel - heel gendernormatief - blauw of roze kleuren. Of je wordt als gast overvallen met de opdracht, terwijl je net naar de kapper bent geweest, om met de rest een kussengevecht aan te gaan – net zo lang tot het kussen met roze of blauwe veren scheurt.

En wat denkt u van een eventueel beschadigd zelfbeeld bij een kind dat later de filmpjes terug ziet van zijn of haar gender reveal? In Nederland zijn nog geen incidenten bekend, maar zoek google eens voor de gein op ‘gender reveal + gender disappointment’, en een trits pijnlijke filmpjes van ouders die hun teleurstelling nauwelijks kunnen verhullen verschijnt in beeld. Het zullen je ouders maar wezen.

Nog steeds niet overtuigd? Gender reveals leiden tot gevaarlijke situaties. Er zijn verhalen bekend over Amerikaanse (groot)vaders die per ongeluk een geslachtsonthullende honkbal in hun gezicht kregen gesmeten. Gasten zijn met elkaar op de vuist gegaan vanwege ruzies over confetti-zooi. En in april 2017 brandde in de Amerikaanse staat Arizona een groot deel van een natuurgebied af, nadat de vader het geslacht onthulde door op een zelfgemaakt rookbommetje (blauw) te schieten. Tweehonderd mensen moesten hun huis ontvluchten en de financiële schade liep op tot acht miljoen dollar.

Ik bedoel maar. Omarm je inner-partypooper, en maak een einde aan deze trend voordat Nederland in brand staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden