LezersbrievenDonderdag 9 april

Weg met de ‘coronageneratie’

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 9 april.

Brief van de dag

Aan het begin van mijn onderwijscarrière, eind jaren zeventig, gaf ik les aan wat nu groep 3 van de basisschool is. Al snel zag ik hoe kleuters zonder problemen binnen no time leerlingen met leerproblemen konden worden. Het zorgde voor een knoop in mijn maag.

Kinderen van de Kameleon school maken kerstkaarten voor een bejaardenhuis in Zwanenburg.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ik heb mij sindsdien in praktijk en theorie geprobeerd te verzetten tegen het vanuit systeemdenken reduceren van kinderen tot problemen. Een bredere kijk op kinderen was voor mij het alternatief: een pedagogische kijk voorbij alleen ontwikkelingspsychologische en onderwijskundige inzichten.

Ondanks mijn pensioen voel ik weer eenzelfde knoop in mijn maag als ik op televisie onderwijsbestuurders hoor praten over de ‘coronageneratie’, waarvan de ‘schade’ moet worden hersteld. Wat wordt bedoeld, zijn beschadigde verwachtingen betreffende de schoolprestaties van de kinderen. Om deze kinderen vervolgens ‘coronageneratie’ te noemen getuigt van een onthutsend gebrek aan kijk op de brede kwaliteiten die kinderen hebben.

De tijd lijkt daarmee rijp de schade die de smalle ‘pre-corona’-kijk op onderwijs teweegbrengt, te vervangen door een brede ‘post-corona’-kijk. Geen pedagogiek van smalle schadeherstel maar van brede hoop.

Cees Grol, Termunten

Corona-app

Minister Hugo de Jonge liet in een massaal bekeken persconferentie ­weten dat ‘technologie behulpzaam kan zijn’ bij het beheersen van de corona-uitbraak. Proef alleen al dit zinnetje uit zijn betoog, waarin elk uitgesproken woord een grote nadruk kreeg: ‘Het is testen, het is traceren en vervolgens van huis uit rapporteren.’ Is dit de nieuwe beleidsmantra voor ons ‘trotse en volwassen land’?

Het probleem is niet alleen het ­Chinese surveillancescenario dat zich hier lijkt te ontvouwen. Privacy, rechtsbescherming en mensenrechten staan met die ‘vrijwillig’ te gebruiken apps immers fundamenteel op de tocht. Ik maak me minstens zoveel zorgen over de sociale effecten. Je krijgt als gebruiker een waarschuwing en je weet: iemand met wie ik in contact ben geweest, is een ‘Besmet Mens’, een gevaarlijk object. Mensen gaan elkaar mijden, structureel wantrouwen, zich ten diepste van elkaar afwenden.

Ik kan alleen maar hopen dat wij – burgers, buren, geliefden, vrienden, familieleden, collega’s massaal en in volle openheid gaan zeggen: ik heb de app niet gedownload. Ik vrees dat die hoop ijdel is. ‘Alles voor uw en onze schijnveiligheid!’

Marc van Bijsterveldt, Baarn

Corona-app (2)

Vreemd, nu wordt men pas aangeraden thuis te blijven als men symptomen vertoont, terwijl met de app mensen al in quarantaine gaan als een telefoon in de buurt is geweest van een telefoon van iemand die positief is getest op covid-19. Als we toch technologie gaan inzetten, waarom dan niet echt slim? Het hele beleid is geënt op afstand houden. Het ­komende jaar of in ieder geval tot er een vaccin is, zullen we 1,5 meter afstand moeten blijven houden. Waarom onze telefoons niet gebruiken om deze grens te waarborgen? Laat ze maar irritant gaan loeien als er een andere telefoon binnen de 1,5-metergrens komt. Dat is pas echt intelligent. Waarom wachten tot er een mogelijke besmetting heeft plaatsgevonden, terwijl je met afstand houden de kans kan minimaliseren.

Leendert Bouwens, Dordrecht

Corona-app (3)

Als het kabinet een app wil verplichten, geven ze dan ook een mobieltje van rond de 500 euro cadeau? Of vinden ze dat je die aanschaf eveneens kan verplichten?

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Muziek als metafoor

Het betoog van Inge Mutsaers en Stan van Pelt over misplaatste oorlogstaal is ons uit het hart gegrepen. Ook in managementjargon wordt te vaak teruggegrepen op taal van oorlog of sport. In beide ligt het accent op het verslaan van een tegenstander in plaats van op de samenwerking die nodig is om een gewenst effect te bereiken.

De muziekwereld geeft juist daarvoor beter houvast. In de taal van ­muziek gaat het over luisteren, onderling afstemmen, timing, studeren en repeteren, anderen de ruimte geven, doen wat bij je past, samen een beoogde reactie teweegbrengen, mensen raken, overtuigen en mee­nemen.

Dat is ook relevant in de corona­crisis. Bij de distributie van noodzakelijke beschermingsmiddelen, het aanbieden van ic-bedden en de mate waarin publieke maatregelen worden geaccepteerd. Samenspel resoneert beter in de harten van mensen dan proberen elkaar af te troeven. Als je beeldspraak wilt gebruiken om effectief samenspel te stimuleren, maak dan liever van muziek een metafoor.

Gulian van Maanen, Ankeveen, Floris Hurts, Haarlem,  Ocker Repelaer van Driel, Amsterdam

Veerkracht

Of je nu historici, economen, virologen of andere deskundigen op een praatstoel in een talkshow zet, allemaal zeggen ze dat de wereld van vóór corona nooit meer terugkomt. Dat hebben we deze eeuw al tweemaal eerder gehoord en beide keren bleek het onjuist.

Bij de invoering van de euro kwamen psychologen met de stelling dat mensen boven de 30 hun levenlang zouden blijven ‘omrekenen’ naar guldens. Wie kent nu de omrekenfactor nog uit het hoofd? Tien jaar geleden, tijdens de grootste economische crisis sinds de jaren dertig, stonden hypotheken onder water en stortten huizenprijzen in. Het prijsniveau van voor de crisis zou ‘nooit meer terugkeren’. Inmiddels weten we beter.

Laten we niet te veel van ons theewater raken door boude uitspraken van experts. Zij blijken consequent één aspect niet goed te kunnen inschatten: menselijke veerkracht.

Michael Willems, Csongrád (Hongarije)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden