LezersbrievenMaandag 18 mei 2020

Weg met behoudzucht in bouwwereld

De ingezonden lezersbrieven van maandag 8 juni.

Bouw van nieuwe woningen in Zaandam.Beeld ANP

Brief van de dag

Een bijna onopvallend bericht over robotisering in de bouw ‘Investeerder HAL stapt in slimme woningbouw’(Ten eerste, 5 juni) deed mij de wenkbrauwen lichten: eindelijk wordt er weer wat aandacht gegeven aan de fabrieksmatige productie van woningen.

Waar nog altijd het ‘ambachtelijke handwerk’ van profielen stellen en stenen metselen geldt als hèt beeld van de bouw, wordt er al decennia lang, veelal tevergeefs, geroepen om een ander soort bouwproductie. Met betere werkomstandigheden, meer mogelijkheden tot het voorkomen van de nog altijd aan de bouw klevende afstemverliezen en realisatiefouten en met een kortere productietijd.

De door velen als ‘tot uniforme woningen leidend’ afgeschilderde prefabricatie is al lang niet meer zo star. Het gebruik van andere, nieuwe bouwmaterialen en technieken leidt niet meer tot beperking, maar biedt juist meer mogelijkheden tot verbetering en variatie.

Het wordt dus hoog tijd dat bouwondernemers afstappen van het handmatig in situ bouwen van grote series woningen. Juist nu we zo’n behoefte hebben aan veel nieuwe woningen, in meer verschillende typen, liggen hier enorme kansen om nu eindelijk eens van behoudendheid en fouten af te komen.

Er blijven nog altijd genoeg opties voor het ‘edele’ handwerk, zoals specifieke gebouwen, kleine woningbouwprojecten, restauraties en renovaties, reparatiewerken en kleine uitbreidingen. Terwijl de ‘bulk’ kan worden geprefabriceerd in hallen waar het goed werken is en met een eenvoudig montageproces op de bouwplaats. Daar moeten dan wel de grondwerken en fundaties nog ter plekke worden gedaan.

Moge degenen die aan het begin van het bouwproces staan, zoals de opdrachtgevers, architecten en constructeurs zich nu eens uitspreken ten voordele van prefabricatie van woningen. Laat het niet aankomen op investeerders die aan de bouw van slimme woningen een mooi verdienmodel hopen over te houden.

Vic Wendel, architect, Roosendaal

Racisme

In de Bijlmermeer (Amsterdam Zuidoost) is op de muur van de flat Kruitberg een tekst te lezen die we in Nederland nergens tegenkomen: ‘Mijn God, waar komen al die witten vandaan?’ Deze tekst (die deel uitmaakt van het kunstwerk Tell me where you were born van Marieken Verheyen) heeft uiteraard helemaal niets te maken met racisme. Wanneer er gestaan had: ‘Mijn God, waar komen al die zwarten vandaan?’ Zou het dan ook uiteraard helemaal niets te maken hebben met racisme?

Binjamin Heyl, Amsterdam

Wennen

‘Discriminatie je moet er maar aan wennen’, zei een rechter in Groningen enkele jaren geleden tegen een statushouder. Mijn vrouw en ik woonden een rechtszaak van een statushouder bij, die wij van Vluchtelingenwerk begeleiden. Hij was niet toegelaten tot een bar, terwijl anderen ongehinderd toegang kregen. Dit leidde tot de nodige obstructie van zijn kant. Hij maakte duidelijk dat er sprake was van discriminatie. Hij werd door de portier en politie verwijderd. Zonder dat er geweld werd gebruikt door beide partijen.

Wel werd er aangifte gedaan dat hij geweld had gebruikt. De rechter achtte dit na verklaringen bewezen. Uitspraak: een voorwaardelijke straf met de mededeling, dat de portieren van de bars in de stad heel goed zijn en hij maar moest wennen aan het feit van discriminatie. Wij vielen bijna van onze stoel, na deze opmerking. Discriminatie is blijkbaar een zaak van wennen.

Peter Roovers, Annen

Relatief

Black lives matter roepen, terwijl je in coronatijd hutjemutje op de Dam staat? Ach, alles is relatief.

Alice Garritsen, Assen

Hypocrisie

In vrijwel alle wereldsteden wordt er hutjemutje geprotesteerd tegen racisme zonder dat er hetzes gevoerd worden tegen de verantwoordelijke burgemeesters.

Alleen in Amsterdam ruikt men een kans de, door rechts zeer gehate, burgemeester uit te schakelen, met onder andere het belachelijke argument dat ze een slavernijbutton droeg. Toen haar voorganger er een droeg, hoorde je niemand, wat een hypocrisie.

Nico van het Nederend, Haarlem

Zwart/Wit

De laatste tijd worden in de media termen gebruikt zoals wit en zwart, om bevolkingsgroepen te benoemen. Maar witte of blanke mensen bestaan niet en zwarte mensen ook niet. Mijn huidskleur is roseachtig en mensen met een donkere huidskleur is de huid bruinachtig. Als deze mensen zwart zouden zijn, kan je ze niet zien, omdat zwart al het licht absorbeert en wit ook niet want wit reflecteert al het licht. Dus stop met termen als witte of zwarte mens.

L. B. van den Aakster, Utrecht

Minderheden

Als we geen discriminatie willen, moeten per direct stoppen met het spreken over ‘minderheden’. Minderheiden bestaan niet. Mensen wel, of je nu wit, zwart, bruin, geel, gelovig, niet gelovig, hetero of homo bent.

Het labelen van mensen als minderheid is beschamend en fout.

Richard Koopman, Oss

Tijdgeest

Zaterdagochtend sloeg ik de krant open en zag een pallet aan mooie foto’s bij een artikel over de jeugd van 2020 en hoe ze op dit moment de coronatijd ondervinden. Het had mijn Volkskrant gesierd om in deze ‘tijdsgeest’ ook foto’s te plaatsen van een dame met een hoofddoek of een donker getinte man met krullen. Ook deze mensen maken deel uit van onze samenleving.

Mike de Getrouwe, Nieuw Vennep

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden