Weg met AOW, leve de BIO

Oudere werknemers kunnen veelgevraagd en winstgevend worden. De pensioenleeftijd kan 65 blijven

De kroonleden in de SER zijn door de regering benoemde onafhankelijke deskundigen die het algemeen belang vertegenwoordigen. Van hen hadden we een serieus alternatief mogen verwachten voor de weinig doordachte regeringsvoorstellen over de AOW-leeftijd. Maar in plaats daarvan kauwen kroonleden de AOW-notitie van Donner uit dit voorjaar nog eens na .

Voor hen heb ik een progressief alternatief bedacht, waarbij de arbeidsparticipatie van ouderen wél wordt vergroot. We schaffen de AOW af! Vervolgens voeren we de BIO in: een basisinkomen voor ouderen vanaf 63 jaar. De BIO met 63 jaar is de helft van het huidige AOW-bedrag voor alleenstaanden. Daarna stijgt de BIO met de leeftijd van de ontvanger.

Aanvullen
Conservatieven zetten de BIO gelijk aan honderd procent AOW als de ontvanger 65 wordt, maar SER-kroonleden zouden de uitkering bij een hogere leeftijd, bijvoorbeeld 70 jaar, gelijk aan honderd procent AOW zetten. Ouderen mogen dit basisinkomen aanvullen, bijvoorbeeld door te werken.

Dankzij de BIO staan werkgevers de ouderen met open armen op te wachten: ze weten immers dat ouderen een BIO hebben en dus minder loon hoeven te ontvangen dan voorheen. Zelfs als werkgevers minder dan het minimumloon betalen aan werknemers ouder dan 62 kunnen die dankzij de BIO toch ver boven het minimum uitkomen. Men kan natuurlijk altijd met 63 stoppen en de BIO aanvullen met een pensioen.

Lager
De oudere werknemer is nu winstgevend geworden. Er stoppen dus minder mensen rond hun 63ste met werken. De pensioenleeftijd kan gewoon op 65 blijven; als mensen eerder met pensioen willen met de BIO als basis, wordt het pensioeninkomen lager. Pensioenfondsen worden dus niet negatief door de BIO beïnvloed. Het enige probleem zijn de mensen die geen aanvulling hebben op hun BIO, maar ook niet op hun 63ste kunnen doorwerken. Zij komen in aanmerking voor een aanvulling op de BIO (ABIO). De ABIO wordt uitgekeerd onder dezelfde condities als de bijstand.

Dankzij de BIO worden oudere werknemers goedkope en veel gevraagde arbeidskrachten. Grote kans dat ouderen daardoor zelfs tot na hun 65ste willen doorwerken. Dankzij de toename van de arbeidsparticipatie van oudere werknemers krijgt de overheid extra belastinginkomsten.

Zelfs als de BIO op 65-jarige leeftijd gelijk wordt aan honderd procent AOW-uitkering, zou de extra belastingopbrengst de extra BIO-uitgaven wel eens kunnen overtreffen. De BIO is dus een heel wat betere investering dan het domweg verhogen van de AOW-leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden