OpinieJeroen Dijsselbloem

Wees terughoudend met zware woorden

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem Beeld
Jeroen Dijsselbloem

In een interview met uw krant stelt scheidend voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker dat ik, in mijn tijd als minister van Financiën, hem voor bedelaar heb uitgemaakt (Ten eerste, 2 januari). Hij ervoer het zelfs als ‘Bakker, hou je bek’. Dit alles heeft nooit plaatsgevonden.

Ik heb, nadat we opnieuw extra geld hadden moeten uittrekken voor problemen op het terrein van Justitie, aangegeven dat ‘niet alles met extra geld kan worden opgelost’.

Wel heb ik mij verzet tegen de lobby van Bakker om een eigen begroting voor de rechtspraak buiten het bereik van de politiek te krijgen. De verdeling van financiële lasten en lusten, ook op het terrein van justitie, vergt politieke besluitvorming in een democratische rechtsstaat.

Ook heb ik mij publiekelijk gekeerd tegen uitspraken van de heer Bakker dat het einde van de rechtsstaat dreigde als er geen extra geld zou komen voor de rechtbanken. Met dit soort zware woorden moet de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak terughoudend zijn, lijkt mij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden