Wees geen slachtoffer, maar doe er zelf wat aan

Niet alleen Nederlanders, ook Turken en Marokkanen uiten zich racistisch tegenover andere groepen.

Politieke partij Denk Beeld anp
Politieke partij DenkBeeld anp

Ik krijg heel vaak de vraag 'Celal, wat vind je van de hele discussie rondom Denk en Sylvana en wanneer ga je daar iets over schrijven?' Bij deze.

Nederland zit, behalve in een economische crisis, ook in een multiculturele crisis en een discriminatiecrisis. Volgens het CBS en economen gaat het steeds beter met de economie en dat is goed nieuws voor de mensen, want dat creëert rust, stabiliteit en een stukje zekerheid. Maar ik heb van het CBS nog geen bericht gelezen over de multiculturele crisis en de discriminatiecrisis. Wanneer zou het daar beter mee gaan?

Zo te zien willen sommige groeperingen, waaronder de afdeling van de AKP in Nederland, Denk, die twee crises flink misbruiken. Denk misbruikt een deel van de allochtonen en moslims door steeds te polariseren en te stigmatiseren.

Geen oplossingen en maatregelen

Ik ben niet tegen de oprichting van Denk of van een andere beweging, als die maar oprecht, kritisch geïnteresseerd is om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij, als ze oplossingen biedt en met vreedzame maatregelen komt. Dat zie ik Denk nog niet doen.

Denk richt zich voornamelijk op de Turken en soennieten in Nederland. Sylvana Simons lijkt de strategie toe te passen 'de vijand van mijn vijand is mijn vriend', en dat is zorgelijk. Alle critici van de islam, van Turken en van de multiculturele crisis zijn nu plotseling vijanden geworden.

Samen discriminatie bestrijden

Ik zal de laatste zijn die ontkent dat er discriminatie plaatsvindt in Nederland. We moeten er met zijn allen alles aan doen om discriminatie te bestrijden. Het is onacceptabel dat mensen vanwege hun achtergrond, naam of uiterlijk worden afgewezen tijdens sollicitatieprocedures en/of worden uitgescholden en aangevallen.

Maar discriminatie zit hem ook in de onschuldig ogende opmerkingen over Belgen en over Duitsers ('Breng mijn fiets terug').

Maar hoe zit het met de discriminatie bij migranten of mensen van allochtone afkomst? Neem Turken als voorbeeld. In het Turks zeg je 'igneyi kendien cuvaldizi baskasina batir': prik een kleine naald in jezelf en dan pas een grote naald in iemand anders.

Maar Turken bezigen allerlei discriminerende en racistische opmerkingen over andere bevolkingsgroepen. Ongelovigen zijn vies, christenen zijn de vijand, zwarte mensen stinken, Marokkanen zijn dieven, Armenen zijn vijanden en moordenaars, Koerden zijn dom, zijn terroristen en bergturken en laten zich gebruiken door de vijanden van de Turken, alevieten zijn ongelovig, Nederlanders zijn racistisch, Arabieren zijn een dom volk.

Blanken met kleine hersens

Racistische blanken denken met hun kleine hersens dat zij het recht hebben alle andere volkeren te discrimineren en te vernederen. In de Marokkaanse gemeenschap vinden Arabieren Berbers een dom bergvolk, en niet-hoogopgeleide, ongelovige mensen worden uitgescholden voor kaffer, kritische moslims zijn afvallige en slechte moslims.

En er is discriminatie onder de Hindoestanen, Creolen en Javanen.

Blanke, zwarte, allochtone, gelovige, ongelovige, homo- en heteroseksuele Nederlanders moeten niet voor de confrontatie weglopen en zich niet steeds als slachtoffer opstellen.

Merkwaardig genoeg wordt slachtoffergedrag beloond door de media, die er passief in meegaan in plaats van de kritische vraag te stellen 'wat doe jij er zelf aan?' - of een spiegel voor te houden. Open confrontatie over discriminatie leidt tot verbinding.

Van Celal Altuntas verschijnt begin oktober de roman Regen zonder modder.

Celal Altuntas is schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden