LezersbrievenDonderdag 24 april

Wees eens wat selectiever met kappen en vooral zorgzamer voor de bossen

Een mountainbiker in het natuurgebied Strabrechtseheide bij Geldrop. Een van de grootste aaneengesloten heide en bosgebieden van Noord-Brabant.  Beeld Theo Audenaerd
Een mountainbiker in het natuurgebied Strabrechtseheide bij Geldrop. Een van de grootste aaneengesloten heide en bosgebieden van Noord-Brabant.Beeld Theo Audenaerd

Brief van de dag: Ongekend grote vernielingen

Oké, kaplust of niet (Brief van de Dag, 20 april), dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Feit blijft wel dat er veel meer bomen het bos ‘verlaten’ dan me lief is. Maar het zijn niet alleen maar de vele afgevoerde bomen op zich die overal in Nederland de bossen tot toegetakelde gebieden maken en waar het slecht toeven is. Het kappen brengt (ook in Rhenen waar ik woon) ongekend grote vernielingen met zich mee: ik zie hoe idyllische bospaadjes veranderen in brede, modderige afvoerwegen voor het hout. Ik zie ook stukken bos veranderen in een soort ‘oorlogsgebied’ waar zwaar materieel op rupsbanden dwars door de bospercelen heen banjert om een paar grote bomen op te halen. Nog maar zelden zie ik reeën en ander klein wild omdat de lawaaierige bosindustrie bomen en ook onderbegroeiing weghaalt waar zij zich doorgaans in verschuilen. En ik hoor de kappers die (in een gesprek dat ik met enkelen had) de jaarlijks terugkerende schade wegzetten als noodzakelijk bosbehoud en bosbeheer… voor meer ‘diversiteit’. Triest, ik kan het niet geloven. Ontbossing is nu actueler dan ooit en het wordt echt tijd voor herstel en een selectiever, vooral zorgzamer bosbeleid. Laten we weer nieuwe bomen planten op de plekken waar ze gekapt zijn.

Michel Backus, Rhenen

Dion Graus

Onthutsend, het beeld dat opdoemt uit het artikel over Dion Graus en zijn vermeende misinformatie over zijn werkelijke woonadres (Ten eerste, 23 april). Niet eens zozeer dit specifieke geval maar de gegevens over de vergoedingen die ieder kamerlid ten deel vallen voor huisvesting en reiskosten verklaren voor mij veel van de afstand tussen politici en de ‘gewone’ burger.

Dan kan je wel op de fiets naar het Binnenhof komen, zoals premier Rutte, of het land ingaan om die gewone burger te gaan ontmoeten (is vast ook nog een speciaal potje voor) maar misschien is een rit tweede in plaats van eerste klas trein en normale woonlasten wel net zo doeltreffend.

Het is maar een idee.

Boukje Loopstra, Almere

Veelverdienende metselaars

Thomas van der Staak en Jan Nijhuis (directeuren van het Landstede mbo Zwolle) beweren dat een volleerd metselaar (met een afgeronde mbo-opleiding) 6 duizend à 7 duizend euro bruto per maand kan verdienen. Echt?

Vertel er even bij dat als dit waar is dat het hier gaat om een zzp-er die 35 euro per uur factureert (excl. btw) en daarvoor 12 maanden per jaar moet werken. Van dat jaarsalaris moet nog heel veel af aan premies. Een metselaar in loondienst met meer dan 10 jaar ervaring verdient ongeveer 2.600 bruto per maand.

Gert Bosman, docent mbo (Deltion College Zwolle)

Complimenten

Zelden zoveel schitterende foto’s in deze krant gezien als dinsdag, zowel in Ten Eerste als in het Sportkatern. Foto’s waar je het bijbehorende artikel eigenlijk niet meer hoefde te lezen...

Willem Heijster, Breda

Ouderwets genieten

Steeds vaker zie je fietsers die met een gelukzalige glimlacht op het gezicht, iedereen inhalen (‘Ouderwets zwoegen’, Ten eerste, 20 april). Ze fietsen elektrisch, natuurlijk − vandaar die glimlach. Elektrische fietsers zijn vaak mensen die niet per se atletisch zijn, ook niet per se jong. Zij gaan lekker snel en bewegen daarbij vooral hun benen. Ik zie geen nadeel aan dit nieuwe straatbeeld, maar wel veel voordelen. Ten eerste wordt de auto veel minder gebruikt en is parkeren zo goed als gratis. Als je iemand inhaalt die met een rood aangelopen hoofd en een verbeten trek op het gezicht de bult opgaat, kun je iets vriendelijks zeggen. Ik constateer bij mezelf dan ook een grote gelukzaligheid sinds ik dit fantastische product heb aangeschaft. Wind? Geen punt. Een bultje? Toe maar, juist leuk. Met 6.000 km per jaar op de teller van mijn e-bike heb ik onversneden geluk! Ouderwets genieten, zal ik maar zeggen.

Annet Kooijmans, 63 jaar en wonend in het heuvelachtige Groesbeek

Verlos ons

Nadat ik het artikel De Kaaszaak (Zaterdag, 20 april) had gelezen – ook kaas blijkt slecht voor het milieu, superslecht zelfs, en zielig voor het dier – wist ik het zeker: de energietransitie is een druppel op de gloeiende plaat. Als we van het gas af zijn, moeten we zo snel mogelijk van de auto en het vliegtuig af, van vlees en vis, van boter, kaas en eieren, van melk, koffie en cacao. Van bier, wijn en whisky moeten we, om heel andere redenen overigens, al langer af. Waar anders dan in Nederland wordt de mens zo’n enorm schuldgevoel aangepraat? Van slavenhandelaar tot hedonist. Het is een schande om mens te zijn. Maar waarom draaien we de zaak niet om? We stoppen met investeren in gezondheidszorg, in ouderenzorg, in de medische wetenschap. We investeren in de wapen- en oorlogsindustrie, geven drank en drugs vrij voor alle leeftijden? Na een tijdje zijn we gewoon van de mens af. Hoeft niemand zich ooit nog schuldig te voelen.

Jos Josso, Baarn

Ik snap het niet

Prof. David Smeulders van de Technische Universiteit Eindhoven zegt in het katern Opinie dat de CO 2-uitstoot van een elektrische ketel 180 gram per verstookte Kwh is en van een elektrische ketel 500 gram per Kwh. Ik ben met stomheid geslagen door wat hij verder zegt: ‘Dat laatste getal is de uitstoot van de centrales, windparken en zonnepanelen waar de elektriciteit vandaan komt.’ Waarom moeten wij dan in hemelsnaam van het gas af?

Heleen Baldinger, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden