OpinieBrieven

‘Wéér meer bouwen is een belangenverhaal’

Redactie
Nieuwbouw bij de Houthavens in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Nieuwbouw bij de Houthavens in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Brief van de dag

Volgens recente berichten moeten er in Nederland 845 duizend nieuwe woningen komen. Deze woningen gaan veel ruimte van het landschap en van de voedselproductie afpakken, al dient een deel als verdichting van bestaande steden. Woningen zijn vanaf 1950 zo’n 15 procent groter geworden, daarentegen halveerde de gemiddelde ‘mensbezetting’ per woning.

De huidige energiebehoefte en apparatuurbehoefte laat ik even rusten, maar het resulteerde wel in een energievraag die sterk toenam. De woningen werden, gelet op isolatie- en ventilatievoorzieningen en ook op het gemiddelde afwerkingsniveau, steeds luxer en duurder. De ruimtelijke ordening is bovendien geheel afgestemd geraakt op bijna verplicht bezit van een auto, zo niet twee; essentiële maatschappelijke functies als werkgelegenheid, onderwijs en natuurbeleving zijn uit elkaar gehaald.

De woningen zijn van nature star te noemen: een rij van tien woningen is nauwelijks her in te richten tot bijvoorbeeld vijftien kleinere eenheden, om maar niet te spreken van de nagenoeg leegstaande villa’s langs veel parkranden.

De woningbouw lift mee op de macht van financiële instellingen en de bouwlobby. Het speculeert te veel op de (mogelijk tijdelijke) mode van het tweeverdienerschap, deze mensen wonen in wat in historisch opzicht paleisjes zijn, maar geraken vaak in de stress wegens de opgedreven financiële verplichtingen.

Het in de reflex schieten van weer méér bouwen is een verhaal van belangen. Gezien de huidige situatie van de wereld kun je ook de aandacht richten op meer flexibiliteit en soberheid. En dan eens terdege nadenken over overbevolking.

Han Snijders, ex-architect en bouwkundige, Eindhoven

Klap

Begin jaren 1980 was ik werkzaam als wijkverpleegkundige en verdiende ik een goed salaris waarvan ik, zonder toeslagen van de overheid, mijn huur, het ziekenfonds en zelfs de Volkskrant kon betalen. Dankzij de reiskostenvergoeding kon ik ook mijn Lelijke eend onderhouden. Anno 2020 is het beroep aanzienlijk professioneler en complexer geworden, en de werkdruk is door onder meer de bureaucratie enorm toegenomen.

Zelfs zodanig dat menig wijkverpleegkundige een voltijdsbaan niet lang volhoudt. Het is nog zorgelijker dat je als wijkverpleegkundige op dit moment nauwelijks meer kunt rondkomen zonder toeslagen op huur en zorgpremie, als het al lukt om zelfstandige woonruimte te bemachtigen. Het klappen voor de zorg in coronatijd was goedbedoeld, maar het afwijzen door de coalitiepartijen (Ten eerste, 26 juni) van een structurele salarisverhoging zal worden ervaren als een klap in het gezicht van deze zorgverleners.

Ria Verbeek, verpleegkundige, niet praktiserend, Gouda

Droogte

Nederland verdroogt, en dit komt doordat ons watersysteem is ingericht op een vlotte afwatering (Ten Eerste, 26 juni). Naar de maatstaven van de 21e eeuw blijkt dit een verkeerde inrichting te zijn, en moeten wij het water juist vasthouden. Ik stel daarom voor om het borstbeeld van Jan Adriaanszoon Leeghwater, zoals dat in Middenbeemster staat te pronken, te verwijderen.

Rien Boot, Amersfoort

Busreis

We hebben gelukkig een vrijheidsstrijder, Willem Engel, die het in groteske bewoordingen heeft over een totalitaire overheid. Je gunt de man bijna een maatschappelijke stage in een van de kerkers van een echt totalitair land.

Covid-19 zou ons moeten doen beseffen dat het leven geen georganiseerde busreis naar Benidorm is, met vaste opstap-en plaslocaties onderweg, en met een geld-terug-garantie, als de bus te lang in de file heeft gestaan. Voor alle emotioneel geraakte slachtoffers in hun zijn en zelfontplooiing daarom een mooi existentieel en zelfrelativerend gedicht van de Spaanse dichter Antonio Machado: ‘Reiziger er is geen pad. Al wandelend dient het pad zich vanzelf aan.’

Marien van Schijndel, Deventer

Nederlands elftal

Het virus is net als het Nederlands elftal: ineens hebben we 17 miljoen bondscoaches.

Nol Wienk, Hengelo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden