Opinie

Weer een humaniorabibliotheek om zeep geholpen

In academisch Leiden is het oorlog: alweer delft een geweldige bibliotheek het onderspit.

Fragment van Papyrus Louvre E 7852, een landpacht uit de 7e eeuw voor Chr.: eindelijk gelezen na meer dan 2500 jaar. Beeld .
Fragment van Papyrus Louvre E 7852, een landpacht uit de 7e eeuw voor Chr.: eindelijk gelezen na meer dan 2500 jaar.Beeld .

Ach, die waan van de dag.

Het zal de meeste lezers zijn ontgaan, maar in Leiden is de oorlog uitgebroken. Dat zit zo. We hebben daar als oriëntalisten een geweldige bibliotheek - oh, en alle boeken binnen handbereik - en dat kan natuurlijk niet. Derhalve hebben leden van het Curatorium van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), de Universiteit Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) de handen ineengeslagen, en stellen ze voor het NINO te ontmantelen. Het werkt, dus het moet kapot, van die dingen. Het is een beetje de kwaal van onze tijd.

Kwade genius

Kort en goed komt het erop neer dat de boekencollectie overgaat naar de Universiteitsbibliotheek Leiden. De onvervangbare collectie spijkerschrifttabletten van het NINO gaat naar het RMO (dat detail wordt hieronder nog interessant). Mijn probleem als papyroloog die dagelijks gebruikmaakt van de geweldige bibliotheek van het NINO: wat aan mij door de kwade genius hierachter (uit Amsterdam, dus haat Leiden) werd voorgesteld als een enorme verbetering is slechts vorige week aangekondigd aan de belanghebbenden, namelijk ons gebruikers, en duidelijk bedoeld om de tegenstanders geen gelegenheid te bieden een verdediging te organiseren.

Maul halten

Komende dinsdag stemt het Curatorium namelijk over deze beslissing. Blitzkrieg dus, maar dan op bestuurlijk onbedaarlijk en vooral ook onfatsoenlijk laag niveau. Het feit dat de staf van het NINO een zwijgplicht kreeg opgelegd sinds aan hen deze stap bekend werd gemaakt in januari 2017 geeft al aan dat het Curatorium en zijn medecoupplegers zelf donders goed hadden begrepen dat wat ze deden niet in de haak was. En is. Als het dan een verbetering was, zoals verteld, dan zou je toch verwachten dat de leden van de staf van het NINO dit van de daken zouden mogen schreeuwen, nietwaar? Maul halten.

Wat verder nogal verbaast is dat een van de leden van het Curatorium er direct belang bij heeft om de omvangrijke collectie spijkerschrifttabletten van het NINO in 'bruikleen' - nou dag collectie Liagre Böhl! - te krijgen bij ontmanteling van het NINO. Jee, die zal dus misschien niet helemaal onvoorstelbaar voor opsplitsing stemmen. We hebben het hier dus over een ordinaire overval verkleed als een verstandige maatregel. Fall Gelb, noemden de Duitsers dat in 1940.

Koen Donker Van Heel, UD Demotische Papyrologie, Universiteit Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden