Columnweek van de hoofdredacteur

Week van de hoofdredacteur: tweede Pinksterdag en toch een krant, althans in digitale vorm

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Op een mooie pinksterdag

Sinds jaar en dag verschijnen er geen kranten op de officiële feestdagen, en dat zijn soms best vreemde in Nederland, zoals Tweede Pinksterdag. Waar iedereen de vrije dag blij aanvaardt, zeker met zulk mooi weer als afgelopen maandag, klinkt wel altijd enig gemopper op het niet verschijnen van de krant. Het is maandag tenslotte (dan natuurlijk wel). Gelukkig hebben we internet. Op onze site kunt u alweer een dikke twintig jaar het nieuws lezen op Tweede Pinksterdag. En dit jaar hebben we voor het eerst ook een krant uitgebracht, althans een editie op tablet, onze nieuwste digitale verschijningsvorm. Op zaterdag en zondag hadden nieuwschef Eelco Meuleman en zijn verslaggevers er wat extra de sokken in gezet, zodat we een aardige verzameling artikelen bijeen hadden. Cécile Narinx meldde zich spontaan omdat ze, hoewel pas vanaf 1 september onze nieuwe stijlredacteur, iets fijns te schrijven had over de trouwjurk van Meghan. De abonnee die ‘Ik betaal voor papier en had dus liever een krant op de mat gehad’ twitterde, begrijp ik wel. Ik antwoordde hem dat deze editie in ieder geval meer is dan we op de afgelopen 97 Tweede Pinksterdagen in het bestaan van de Volkskrant hebben gebracht.

Zomerse voorpret

Het pièce de résistance in de Tweede Pinksterdageditie was de festivalspecial, gemaakt door internetredacteur Joris Heijkant, artdirectors Koos Jeremiasse en Lucas van Esch en illustrator Tijmen Snelderwaard. Een heerlijk rijke voorbeschouwing op een zomerverschijnsel waar zeer velen zich op verheugen: de pop-, jazz- en dancefestivals die overal opduiken in ‘ongetwijfeld het dichtst befestivalde land ter wereld’ (zo schreef muziekredacteur Robert van Gijssel, de samensteller van de special, in zijn inleiding). Robert en zijn muziekrecensenten schrijven in de loop van het jaar veel lezenswaardigs en enthousiasmerends over de bands die deze zomer naar de festivals in Nederland komen. Maar ja, in de krant wordt de vis verpakt en weg is zo’n fijn stuk alweer. Terwijl het misschien net nu Body Count op Fortarock gaat spelen belangrijk is om nog eens over de terugkeer van het gevreesde raprock-genre te lezen. Of die mooie productie van Menno Pot over zangeres Naaz (die optreedt op Best Kept Secret) aan de hand van haar Instagramfoto’s. Of onze interviews met Bruno Mars (Pinkpop), Nick Cave (Down the Rabbit Hole), Latifah (Woo Hah!) en Dua Lipa (Lowlands). En die vijf sterrenrecensie die Gijsbert Kamer eerder schreef over een concert van Kendrick Lamar (Lowlands). Het was zonder een stap buiten de deur al een feest dat allemaal bij elkaar te hebben, ingedeeld naar festival, met informatie over alle festivals. We hebben de verzameling ook op de site bijeengebracht: volkskrant.nl/festivalseizoen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Papier achtergesteld?

Bij onze digitale vernieuwing kunnen papieren lezers zich ongemakkelijk voelen. ‘Geen woord over niet-digitale lezers - die kennelijk worden beschouwd als een toch wel snel uitstervend ras - die met aanstaande maandag, Tweede Pinksterdag, doodleuk al twee volwaardige, nu alleen nog digitale kranten, door de neus geboord krijgen. Volgens mij hebben wij ook recht op de papieren versie van die krant: zo is het de wereld op z’n kop’,schreef Justine Borkes naar de krant. Gelukkig kon ik deze vaste briefschrijfster, trouwe lezeres en lieve vrouw (ik heb haar een keer ontmoet in De Rode Hoed) geruststellen: ‘De artikelen uit die extra pinkstereditie staan grotendeels dinsdag in de papieren krant. We hebben verschillende verschijningsvormen, en digitaal verschijnen de artikelen soms eerder, maar de inhoud is dezelfde. Als lezer van de papieren krant krijg je vrijwel alles en mis je weinig. Alleen video’s en podcasts en dergelijke, en soms artikelen die overdag actueel zijn maar de krant niet halen. De schade valt dus reuze mee.’ Tussen Justine en mij is het weer goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden