Meelezers

Wedstrijdverslagen? Liever brengen we verhalen die het volgen van sport interessanter maken

In deze rubriek reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: de aandacht voor sport is ongelijk verdeeld.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Bowler Pieter Seelaar van het Nederlandse cricketteam in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Beeld ANP
Bowler Pieter Seelaar van het Nederlandse cricketteam in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Afrika.Beeld ANP

‘Blijf niet hangen bij voetbal. Kijk ook eens naar andere sporten’, schreef hockeyliefhebber Tjeerd van der Mark uit Lisse afgelopen week op onze brievenpagina. Hij was niet de enige Volkskrant-lezer die zich beklaagde over het gebrek aan belangstelling van de krant voor bijvoorbeeld de goede prestaties van het Nederlands cricketteam tegen Ierland in het kader van de Superleague, of die van de Nederlandse volleybalploegen bij de Nations League in Rimini.

‘Er lijkt structuur in te zitten’, aldus lezer Ton Keetels uit Eerde. Volgens Huub Molenaar uit Den Haag valt ook nog eens op ‘dat van de ene sport avondwedstrijden nog wel in de krant van morgen worden gerecenseerd en van andere sporten de sluitingstijd kennelijk niet kan worden gehaald’.

Mark van Driel, chef van de sportredactie, reageert: ‘De trend in de sport is duidelijk. Er komen steeds meer wedstrijden en steeds vaker zijn die duels te volgen via televisie of internet. Wie heeft genoten van een hockey-, volleybal- of cricketwedstrijd, in levenden lijve of op tv, vindt het vaak leuk om over zo’n duel iets terug te lezen. Maar met circa dertig pagina’s per week is de ruimte voor sport beperkt. Over verreweg het grootste deel van de wedstrijden bericht de Volkskrant niet.

‘Deze factoren spelen een rol in onze keuzen: de populariteit van een sport (meer voetbal dan volleybal), de impact op de samenleving (meer EK voetbal dan EK hockey), de historie van evenementen (meer Tour de France dan Giro Rosa), de traditie van de krant (wel schaken, geen motorsport), hoe goed Nederlanders het doen (meer vrouwen dan mannen), het sportieve niveau (meer profsport dan amateurs), of onze verslaggevers aanwezig kunnen zijn (vaker in binnen- dan buitenland), de toegang tot hoofdrolspelers (wel of geen interviews) en het tijdstip van een wedstrijd (doordeweeks is de druktijd 22.45 uur, met een kwartier uitloop voor belangrijke voetbalwedstrijden, op vrijdag 20.45 uur).

‘Daarnaast willen we niet alleen wedstrijden verslaan; die zijn immers overal gratis te zien of terug te kijken. Liever brengen we verhalen die de kennis van sport vergroten en die het volgen van sport hopelijk interessanter maken. Onze bijlage over het EK voetbal van donderdag was daarvan een voorbeeld.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden