Wederopstanding

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
null Beeld

Nul. Niet een. Niente. Geen enkele gemeente wilde hem hebben. En hoewel ze bij de NTR zeiden ‘slechts te kunnen raden’ naar de reden, hadden ze aan de Basisweg wel een idee. Gemeenten vreesden ‘oproer van die idioten die dit kinderfeest willen verpesten.’ De hoofdredactie van De Telegraaf had er geen goed woord voor over: ‘Door het ziekelijke gedram van anti-Zwarte Piet-fanatici zijn gemeenten huiverig om gastheer te zijn bij de feestelijke intocht van de Pakjesboot.’

De Betrouwbare Mannetjes schrokken zich kapot. We hadden al Erbarme Dich murmelend stiekem vast een stukje paasbrood afgesneden en terwijl we Rob Trip in het Achtuurjournaal The Passion zagen voorbeschouwen, lieten we de voetjes nog heel even rusten alvorens virtueel mee te lopen door de straten van Amsterdam-Zuidoost. Nul gemeenten. Dit klonk niet best.

Het wordt verdorie ook almaar benepener. Zo kan je hier als Suit Supply nog geen poster van zoenende mannen ophangen of je hebt twee weken na de eigenlijke rel ook nog eens het Reformatorisch Dagblad aan je bevallige kontje hangen. Nee, als we niet uitkijken mag er straks helemaal niks meer. Ja, als griezelimam een fatwa over een burgemeester uitspreken, dat kan hier wel gewoon. En wilde minister Grapperhaus dat nou gaan verbieden? Lekker dan. Hele Vrijheid van Meningsuiting naar de knoppen.

Bij Pauw zagen we Arabist Maarten Zeegers over imam Fawad Jneid. Na het bijna tien minuten durende item zei Zeegers dat het eigenlijk het beste is om de heer Jneid maar gewoon te negeren. Jeroen begreep dat wel. Het filmpje waar alles om te doen was, was ook maar zo’n vierduizend keer bekeken: ‘Valt nog wel mee eigenlijk.’

Ja zeg, viel het allemaal niet nog wel mee? Wij waren in ieder geval niet compleet uit het veld geslagen dat ze bij het toch nauwelijks gelezen Reformatorisch Dagblad de homo-emancipatieboot hadden gemist. Bij de NTR waren ze na hun noodkreet ‘overstelpt’ met aanmeldingen van gemeenten die de intocht gewoon wilden organiseren. En ondertussen had de generatie die symbool staat voor de ondergang van het Nederlandse voetbal Ronaldo c.s. van het veld geveegd, ging Henk Bres toch niet de Gemeenteraad in, en was er eindelijk een oplossing voor Groningen.

Jarenlang zijn we doodgegooid met de boze burger, voortdurend krijgen we te horen dat onze cultuur onder vuur ligt. Woensdag meldde het CBS dat meer dan driekwart van de volwassen bevolking voor de opname van oorlogsvluchtelingen is, terwijl het COA juist had laten weten vierduizend bedden en 250 man personeel minder nodig te hebben. Onze cultuur onder vuur? In totaal schakelden meer dan drie miljoen mensen in om Bert van Leeuwen met zijn loodzware kruis door de Bijlmer te zien kuieren. Drie miljoen. Luizenmoedercijfers. Nee, het paasfeest begint zo langzamerhand religieuze vormen aan te nemen.

Aan het eind van de week berichtte het Sociaal Cultureel Planbureau dat er in Nederland voor het eerst sinds tien jaar meer optimisten dan pessimisten zijn. Toch moest minister van Economische Zaken en vleesgeworden Jan Klaassen, Eric Wiebes, na zijn historische gasbesluit vooral uitleggen of dat nou wel verstandig was, helemaal naar nul. En waarom kon het nu opeens eigenlijk wel? Omdat het op is zeker? Ja, ja. Nee, ook als het eindelijk meevalt, is er altijd wel wat te vinden dat tegenvalt. Leuk hoor AZC’s sluiten, maar die 250 banen, wie gaat dat oplossen?

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Je spijker zit los.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden