De week van de hoofdredacteurPieter Klok

We zouden net zo intensief met Brussel moeten meeleven als met de Nederlandse politiek

null Beeld

De Europese landen voeren al geruime tijd strijd om de Europese begroting. Nederland hoort daarbij bij de zuinigerds. Het kabinet-Rutte eist tot ergernis van de meeste andere landen dat Brussel niet meer uitgeeft dan 1 procent van het totale Europese inkomen. Brussel zelf wil op 1,11 procent uitkomen.

Is het verzoek van Europa niet uiterst bescheiden, was deze week de discussie ter redactie. Is het niet veel verstandiger om een euro aan Europa te besteden dan een euro aan de Nederlandse overheid? Kunnen we berekenen hoeveel waar je in beide gevallen voor je geld krijgt? Dat is heel ingewikkeld, zei Peter de Waard, onze meest ervaren economieverslaggever. Wat we wel weten is dat er in Europa minder aan de strijkstok blijft hangen. De Brusselse bureaucratie is volgens hem relatief goedkoper dan de Nederlandse ambtenarij. Een euro die naar Brussel gaat, komt bovendien voor een groot deel weer terug via subsidies.

Vanwaar dan toch die aversie? Blijkbaar heeft de gemiddelde Nederlander die het kabinet denkt te representeren het gevoel dat Brussel niet van ons is. Marc Peeperkorn, al elf jaar onze Brusselse correspondent, heeft zich daar in het verleden geregeld aan geërgerd. Doe niet net alsof Brussel een instituut is dat over onze hoofden heen beslissingen neemt, betoogde hij een paar jaar geleden al. Wij Nederlanders hebben altijd bij volle bewustzijn mee besloten.

Scheidend EU-President Donald Tusk tijdens zijn afscheidsceremonie.  Beeld AP
Scheidend EU-President Donald Tusk tijdens zijn afscheidsceremonie.Beeld AP

Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. De president van de EU is in wezen ook onze president. De Europese Commissie is ook onze commissie. We zouden net zo intensief moeten meeleven als bij de Nederlandse politiek. Gelukkig hebben we een correspondent die er elke keer in slaagt de machtigen van Europa te interviewen, of ze nu Jean-Claude Juncker, Charles Michel of Donald Tusk heten. Peeperkorn weet hun kleur en karakter te geven waardoor het makkelijker wordt je met hen te identificeren.

Tot dit weekend was Arie Elshout onze tweede correspondent Europa. Hij richtte zich niet alleen op Brussel maar ook op de lidstaten, zodat het hele continent in zijn stukken tot leven werd gewekt. Peter Giesen, tussen 2013 en 2018 correspondent Parijs, volgt hem begin volgend jaar op. Hij gaat proberen het begrip voor onze Europese medeburgers verder te vergroten en het al te gemakkelijke wij/zij-denken te omzeilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden