BrievenOpinie

We zijn vergeten waarom we wolven uitgeroeid hebben

De ingezonden brieven van maandag 9 juli, 2018

‘De discussie over de wenselijkheid van de wolf moet gevoerd worden op basis van feiten.’ Beeld Anp
‘De discussie over de wenselijkheid van de wolf moet gevoerd worden op basis van feiten.’Beeld Anp

Wolven zijn wél gevaarlijk
De vele onwaarheden die Elli Radinger onweersproken heeft kunnen uiten (V, 3 juli) hebben mij geërgerd. Van een ‘wolvenexpert’ had ik meer verwacht. Vooral de uitspraken over het veilige karakter van de wolf zijn misleidend. Ik woon in Zweden en daar is de laatste veertig jaar ervaring met wolven opgedaan.

Daarvóór waren er ook wolven, maar die zijn bewust uitgeroeid, waarbij een premie werd gezet op elk gedood dier. De wolven waren niet alleen een groot gevaar voor het vee, er zijn ook mensen, vooral kleine kinderen, gedood door wolven.

Radinger is een beetje als antivaccinatiemensen. Omdat er al zolang geen doden zijn gevallen door gevaarlijke besmettelijke virusziekten, begrijpen steeds minder mensen waar vaccins voor dienen. En omdat wilde wolven al zo lang niemand dood hebben gebeten in West-Europa, zijn wij vergeten waarom we die dieren hebben uitgeroeid.

In India worden ook nu nog regelmatig mensen doodgebeten door wolven. Volgens Wikipedia gaat het tussen 1980 en 1995 om minstens 233 kinderen.

In Zweden is vooral een groot probleem dat wolven, behalve veel schapen, ook gezelschapshonden hebben gedood. Vorig jaar zijn 15 honden doodgebeten, vaak jachthonden in het bos, maar op 20 september 2017 is een cockerspaniël gedood, die slechts 1 à 2 meter van zijn baas-je liep tijdens een ochtendwandeling in Karsta, en op 6 juni 2017 een poedel die in de tuin liep en het baasje stond erbij.

Het negeren van deze informatie en het suggereren dat wolven totaal niet gevaarlijk zijn laat zien dat Radinger allesbehalve een expert is of dat zij bewust liegt. Beide zijn kwalijk en had ik graag weersproken gezien in het artikel.

De discussie over de wenselijkheid van de wolf moet gevoerd worden op basis van feiten. Daar horen de succesverhalen van Yellowstone Park bij, maar ook de negatieve kanten uit heden en verleden.

T. Eekhoudt, Zweden

Kattekwaad?
‘Jongens waren we, maar aardige jongens’ (Zaterdag, 7 juli). Proberen uw verslaggevers deze computercriminelen — want dat zijn ze — in de geest van Nescio te typeren? Iemand van 25 jaar is geen jongen meer, maar een volwassen man. Een man die willens en wetens onschuldige mensen afperst. Door ze consequent jongens te noemen worden deze misdaden — waarschijnlijk onbedoeld — in de categorie kattenkwaad geplaatst.

Jos Bonink, Tilburg

Dijkhoff en de BredaPas
‘Waarom kunnen mensen met een BredaPas gratis naar de Efteling, terwijl de rest voor een korting spaart bij Albert Heijn?’, vraagt Klaas Dijkhoff zich af (Zaterdag, 7 juli). Ik ben niet zo slim als hij, maar ik kan hem wel het antwoord geven.

Meneer Dijkhoff, de mensen die gebruik mogen maken van de BredaPas kunnen zelfs met korting de entree van de Efteling niet betalen. Bovendien doen zij hun boodschappen bij de goedkope supers en de voedselbanken en daar krijgen ze geen spaarzegels.

Gerda Godri-van Gils, Etten-Leur

Buma en het referendum
‘Niet alleen de grote overheid is een groot gevaar, ook de tirannie van de meerderheid. De helft plus één is de baas. Dat is de kern van referenda. Als de meerderheid het wil, doen we het’, aldus CDA-leider Sybrand Buma (Zaterdag, 7 juli.)

Maar mijnheer Buma: ‘De helft plus één is de baas’ is de kern van onze representatieve democratie! Zo is de ‘Donorwet’ aangenomen met een minieme parlementaire meerderheid (één zetel meerderheid in de Tweede, en twee zetels meerderheid in de Eerste Kamer) en heeft de Tweede Kamer de Wet tot intrekking van de Wet raadgevend referendum met 76 tegen 73 stemmen aangenomen.

Referenda kunnen dienen als een gele kaart (bij de adviserende variant) of een rode kaart (bij de bindende variant). Zij kunnen — alleen al door hun mogelijkheid — bestuurders scherp houden en helpen breed draagvlak voor hun voorstellen te vinden. Dit in het besef dat ook parlementaire meerderheden heel erg ‘ongelijk’ kunnen hebben en zich moeten willen laten ‘corrigeren’ door ‘het volk’.

Bij controversiële kwesties zouden regeringen en parlement hun voordeel moeten doen met gevraagde of ongevraagde adviezen van ‘het volk’. Angst voor die adviezen is een slechte raadgever en een voedingsbodem voor populisme.

Pieter de Jong, Almere

Weer (1)

Met interesse heb ik de weerspecial gelezen (Magazine, 6 juli). Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat ik nauwelijks de buienradar raadpleeg.

Als men een goed overzicht wil hebben van de bewolkingsgraad en het daarmee samenhangende weer in Europa, raad ik aan op SAT24 te kijken. Deze site laat heel gedetailleerd de actuele situatie zien, door middel van satellietfoto’s die om het kwartier zijn genomen. Met een beetje kennis van zaken herken je depressies, fronten en buiengebieden, zeker als de onweersdetector aanstaat. Klikt men op Nederland dan komt ons land in volle glorie in beeld.

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Weer (2)
Mijn Griekse vrienden van het kleine eiland Leros zijn altíjd zuinig met water en leerden me wat planten lusten: groentewaswater, eierkookwater, gekookte-pastawater, et cetera.

Het went snel al die kleine beetjes te verzamelen tot verbazend veel en er zowel de (moes)tuin als de buitenpotplanten mee te verwennen: alles tiert welig op zelfs afwaswater!

Mariska Jansen, Franeker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden