Column

We zijn ons zicht op de realiteit volledig kwijt

De Betrouwbare Mannetjes

'Vind jij mij ook een proleet, Max? Jij bent toch wel blij met de boot?' De Koning gebaarde zijn lakei te stoppen met voorlezen en gebood hem zuchtend de krant neer te leggen. 'Hé Max, ze schrijven nu ook al stukjes over dat ik stukjes over ons uit de krant aan jou voorlees.' Máxima lachte terwijl ze nog een blok goud op het haardvuur flikkerde: 'Ha, wat laten ze me nu weer zeggen? Beetje dom?' Haha, beetje dom. Ja, die bleef leuk, dacht de Koning. Ondertussen begreep hij er geen reet meer van.

Hij was niet alleen. Ook de Betrouwbare Mannetjes volgden de woedende reacties op de uitgaven van het Koningshuis maar half. Na de aankondiging dat Twin Peaks terugkomt, jasten wij er in een langgerekte marathon de hele serie doorheen. Genieten. We zijn ons zicht op de realiteit, of wat daar voor door moet gaan, volledig kwijt. Alles is opeens een bizarre variant op wat tot een week terug nog zo vertrouwd leek.

Zo zagen we een vent die we meenden te herkennen uit de Specsaversreclame in een soort Havaanse club in twaalf talen vloeiend zijn mondkapje voorbij spreken. Er was een klein meisje dat nog niet zo lang geleden een kogel door haar kop kreeg en ons nu vredelievend haar medaille toonde. En net toen we dachten dat het weer normaal werd, kwam er een mannetje met oren dat blijkbaar jarenlang in de hoofdredacteur van De Telegraaf verstopt had gezeten. Doodeng allemaal.

Zo trok alles aan ons voorbij. En net als Twin Peaks keerde in ons parallelle universum opeens alles terug. We werden in een fantastische trance gebracht, waar goededoelengraaiers en pietloze grootgrutters elkaar afwisselden in steeds afwijkende variaties. En steeds als we dachten dat we deze droom al eens hadden gehad, kregen we hem opnieuw verpakt voor onze kiezen: onderzoek naar de moord op Van Gogh, gedoe met de vakbond, een proces tegen Wilders.

Het is als een carrousel op een kermis. Goed, we zitten de ene keer op een F-16, dan weer op een speedboot of een Halfordsfiets, en we zijn misschien in de veronderstelling dat we vooruitgaan, maar het is uiteindelijk steeds hetzelfde rondje. De Wereld Draait Door en door en door, terwijl Jort, Prem, Jan, en Sywert in tongen spreken en ons in close-up onder draaiorgelmuziek toegrijnzen.

Krijgt Bob Dylan dan nu eindelijk de Nobelprijs, zal agent Peter R. Cooper ooit ontdekken wie Els Borst heeft vermoord, en waarom verschijnt die Willem-Alexander toch steeds in verzonnen dialoogjes? Ach, je hoeft het niet allemaal te begrijpen. Je moet het gewoon ondergaan. En vooral genieten van het beeld van een schatrijke koning die de hand op de knip houdt en een 37 meter lange container in zijn tuin bouwt.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

'VAN GAAL ARROGANTE KLOO-' (lees verder op pag. T12, Telesport)

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.