LezersbrievenMaandag 20 juli

We worden helaas weer steeds preutser

De ingezonden brieven van maandag 20 juli.

Redactie
Zonnen op strand van Zandvoort, in 2000. Beeld Hollandse Hoogte
Zonnen op strand van Zandvoort, in 2000.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de Dag

Waar ik vroeger als klein kind de stranden bezaaid zag met topless vrouwen, schijnen ze nu een bedreigde soort te zijn. Iedereen heeft alles netjes bedekt want anders ‘kan je maar beter naar een naaktstrand gaan’ zoals ik te horen kreeg.

Maar wat als ik niet naar een naaktstrand wil? Mijn broekje houd ik namelijk graag aan, maar een bloot bovenlijf zie ik niet als iets vreemds. Mannen lopen continu zonder shirt rond, maar omdat ik borsten heb moet ik alles bedekken? Ik heb niet gevraagd of jullie dat als iets sensueels wilden zien. Maar op het moment dat ik mijn shirt uittrek ‘vraag ik om aandacht.’

Zuchtend denk ik dan terug aan mijn kindertijd. Waar dit allemaal wel kon zonder gelijk aan alle kanten gezeur te horen.

Als je een foto van 20 jaar geleden naast een foto van nu legt zullen er dingen opvallen. Zoals dat 20 jaar geleden veel van de kinderen naakt rondliepen. Iets wat tegenwoordig niet meer schijnt te kunnen. De laatste keer dat ik met mijn dochtertje naar het strand ging en ik haar naakt liet rondlopen werd ik er zelfs op aangesproken. Of ik mijn dochtertje niet even wat aan wilde trekken omdat mensen ideeën zouden kunnen krijgen.

Ideeën krijgen? Over een klein kind van 2 dat heerlijk aan het rennen is en de grootste lol heeft met het zand en het water. Wat voor een ‘ideeën’ dan? Ik zie niks mis met de naakte kindertjes aan het strand. Er is iets mis met de mensen die hierover ‘ideeën’ krijgen.

En toch past iedereen zich aan. Iedereen bedekt alles omdat je anders als ‘lustobject’ beschouwd kan worden. Waarom denken wij vrouwen dat wíj iets fout doen door een stukje van ons lichaam te laten zien?

In mijn ogen is dit problemen verbergen in plaats van ze aanpakken. Want deze vrouwen doen niks verkeerd, en zij vragen nergens om; de denkwijze dat dit wel zo is, dat is het probleem, niet de kledingkeuze.

Waar we ons vrijgevochten hebben van enkellange rokken naar topless op het strand kunnen liggen, zie ik nu hoe alles zich aan het terugdraaien is. En ik vraag me dan af: worden we steeds preutser?

Tjarda de Groot, Wijk bij Duurstede

Essay
Ooit was ­topless ­zonnen de gewoonste zaak van de wereld. Waarom, vraagt Angela Wals zich af, zien we nu nauwelijks meer blote borsten op het strand?

Generatiegesprekken

In het vier pagina’s tellende interview met Barbara Baarsma en haar zoon Maarten de Lange zijn twee mensen aan het woord wier familie niet is getroffen door het virus zelf en alleen maar door de beschermende of door hun als inperkend ervaren maatregelen.

Als je zelf geen prijs betaalt door overleden dierbaren, verlies van een bedrijf, uitstel van een huwelijk en uitvaarten zonder familie dan lijkt de prijs van die inperkingen misschien hoog. Niet afstuderen dit jaar en wat extra studieschuld; een paar maanden geen plezierig studentenleven.

Beste Maarten, ik hoop dat je over een paar jaar op een terras mag zitten en zegt: ‘Weet je nog van corona? Onze familie is ten minste nog compleet. Had ook anders kunnen gaan zonder beschermende maatregelen.’ Want daar doen we het toch voor met zijn allen: we leveren tijdelijk wat vrijheid in om leed te voorkomen. Ook al is het voor een ander en gaat het leed jouw deur voorbij.

M. Delahaije, Amstenrade

Drank

Waarom toch steeds koppen met ‘feestende jongeren’ in de media? Uit de inhoud en de foto’s blijkt duidelijk dat er beter ‘onverantwoord zuipende kinderen’ hoort te staan.

André Klaver, Rijswijk

Franklin D.

Wil Dijkstra vindt het bizar om op de ene pagina in de Volkskrant te lezen dat ‘Theodore Roosevelt meende dat de enige goede indiaan een dode indiaan is’, terwijl op de pagina ernaast een foto staat waarop een Amerikaanse soldaat het straatnaambordje ‘Adolf-Hitler-Str.’ vervangt door ‘Roosevelt blvd’. Dit is niet zo bizar als je bedenkt dat ‘Roosevelt blvd’ in 1945 zeker niet naar Theodore Roosevelt (26ste president van de VS van 1901-1909) verwijst, maar naar Franklin Delano Roosevelt, de 32ste president van de VS (1933-1945) die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het roer stond.

Wim Huijben, Amsterdam

Mode

Op de vraag waarom de krant nog steeds foto’s afdrukt van graatmagere modellen antwoordt de moderedacteur: ‘Bij de krant fotograferen we de mode niet zelf maar kopen we beeld aan van fotografen die modeshows verslaan. (…) Er zit, vrees ik, niets ander op dan te blijven protesteren tegen dat ongezonde vrouwbeeld en ons als pers en publiek te blijven roeren.’

Dit is dus iets voor de hoofdredacteur. Als de krant de mode onmisbaar vindt, ligt het voor de hand zelf foto’s te maken met minder dunne mannequins. Te duur? Als de Volkskrant dat samen met andere kranten in de Belgisch-Nederlandse mediagroep doet, wordt het al stukken goedkoper. Waar een wil is, is een weg.

F. Bakker, Nijmegen

Verkiezingen

De middenpartijen zijn gereed voor de verkiezingen.’ Gereed betekent blijkbaar dat ze een lijsttrekker hebben. Uiteraard heb je als politieke partij een gezicht nodig om de boodschap uit te dragen. Maar in tegenstelling tot het beeld dat wordt geschetst, is het niet de lijstrekker die het verkiezingsprogramma vaststelt. Dat doen de partijleden.

Het valt dus nog maar te zien of het CDA nu wel werk gaat maken van humaan vluchtelingenbeleid, van volkshuisvesting, van het saneren van de landbouw. Uiteraard is het ook de vraag of de progressieve partijen komen met een alternatief voor het verrotte sociale stelsel. De plannen moeten nog worden gemaakt worden, of afgestoft, en doorgerekend. Pas dan kan het in de etalage.

Dus eerst brood bakken, dan de winkel open. Klanten komen niet voor het winkelmeisje.

Rinus Scheele, De Bilt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden