De week van de hoofdredacteurPieter Klok

We wisten even niet waarover we het moesten hebben in onze verkiezingspodcast

null Beeld

Lichte paniek maandagochtend in de appgroep van de Volkskrant-podcast Koorts. Waar moesten we het over hebben? ‘Ik vind de campagne wel uitblinken in saaiheid’, schreef gastheer Gijs Groenteman. Hij staat niet alleen, ook andere Binnenhofwatchers beklagen zich over het gebrek aan opwinding.

Bij vorige verkiezingen luidde de klacht vaak dat media de verkiezingen versloegen als een paardenrace. Wie lag op kop, wie was aan een inhaalmanoeuvre bezig en wie dreigde af te haken? Over elke nieuwe opiniepeiling werd uitgebreid bericht. De inhoud – waar willen we heen met ons land en welke ideeën hebben de partijen daar precies over? – dreigde daardoor nog weleens onder te sneeuwen.

Tot en met 2012 vernauwden de verkiezingen zich in de slotfase bijna altijd tot een tweestrijd. In 2006 tussen Bos en Balkenende, in 2010 tussen Rutte en Cohen en in 2012 tussen Rutte en Samsom. Kiezers besloten op het laatste moment om op een van beide kandidaten te stemmen. De parlementsverkiezingen werden premiersverkiezingen. Reuzespannend, maar het leidde ook tot blikvernauwing.

null Beeld

Bij deze verkiezingen is sprake van een saaie paardenrace. De opiniepeilingen vertonen weinig beweging, zelfs na de eerste debatten van het afgelopen weekend. Rutte heeft een enorme voorsprong, daarachter wordt eigenlijk alleen nog gestreden om de tweede en derde plek. De campagne van 2021 is als een ellenlange Tour de France-etappe over vlakke wegen, met een vroeg vertrokken, eenzame vluchter die een constante voorsprong houdt.

Media zijn dit keer bijna gedwongen om het over de inhoud te hebben. En dat is eigenlijk goed nieuws. Het regent inhoudelijk gedegen interviews, nauwgezette vergelijkingen tussen partijprogramma’s en stemwijzers en stemcheckers. Kiezers konden hun oordeel nog nooit zo goed onderbouwen.

Misschien hebben ze hun oordeel daardoor wel zo goed onderbouwd, dat ze niet snel nog van partij zullen wisselen. Zoals Sheila Sitalsing schreef in antwoord op Groenteman: ‘Wat mij opvalt, is hoe inhoudelijk de campagne is. Ik kan me nog campagnes herinneren met Paul de Leeuw op de piano, iedereen op vakantiefoto’s, Waku Waku en andere leut.’

Op 17 maart kiezen we een nieuwe Tweede Kamer. Op deze pagina leest u onze lijsttrekkersinterviews, vindt u onze analyses van de partijprogramma’s en kunt u onze stemwijzer doen.

Beluister ook de podcast:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden