ColumnJasper van Kuijk

We wilden niet alleen Zweden ervaren, maar ook dichter bij de natuur leven

null Beeld

Jasper van Kuijk schrijft wekelijks over het tijdelijke verblijf met zijn gezin in Zweden.

Mijn voorliefde voor de geur van pasgemaaid gras kreeg wel een deuk toen bleek dat het maaien van het gras rond ons Zweedse huis zo’n tweeënhalf uur duurt. Nu was in Delft de geur van pasgemaaid gras ook niet honderd procent genieten, want daar ligt ons huis aan een hondenuitlaatstrook en het effect van gemeentelijke grasmaaier op de hondendrollen is vergelijkbaar met dat van een staafmixer.

Onze verhuizing was niet alleen van Delft naar Zweden, maar ook van midden in de stad naar the middle of nowhere. Of eigenlijk nog een stukje daarbuiten. We wonen in een gerenoveerde boerderij aan de rand van het bos en met de dichtstbijzijnde buren op een goeie 500 meter. Ems en ik wilden niet alleen Zweden ervaren, maar waren ook benieuwd naar het leven op het platteland. Lastig om precies te benoemen waarom, maar zeker om de rust en ook – dan hebben we dat Zweedse cliché ook maar afgevinkt – om te ervaren hoe het is om ‘dichter bij de natuur’ te leven.

We hebben het geweten. Op dag één had Drie achter zijn oor een teek zitten die we niet goed weg kregen en belandden we via de apotheek bij de huisartsenpost. Inmiddels controleren we aan het eind van elke dag iedereen van top tot teen en zijn we uitgegroeid tot behoorlijke teekverwijderingseindbazen. Want we wonen, zoals mijn neef het uitdrukte, in een tekenparadijs. En teken in onze regio kunnen TBE overbrengen, een vorm van hersenvliesontsteking. Om er zeker van te zijn dat we ons daartegen zouden vaccineren bestookte een tante, die verpleegkundige is, ons met de afgrijselijkste artikelen over TBE en teken in het algemeen: ‘Göran had honderd teken op zijn lijf!’ Dus nu zijn we gevaccineerd.

Of die avond dat de terrasdeur ineens bedekt was met hoornaars (denk wesp, maar dan twee keer zo groot). Onze vraag waar al die beesten vandaan kwamen werd enkele weken later beantwoord toen Zeven en ik tijdens het paddestoelen plukken werden aangevallen door een aantal hysterische, agressieve exemplaren, iets wat ze kennelijk alleen doen als je echt heel dicht in de buurt van hun nest komt. Daar vandaan dus. Zevens enthousiasme voor het bos bleef na de drie hoornaarsteken redelijk intact, alleen stelde hij wel voor om uit dat specifieke hoekje weg te blijven.

Een andere interessante kennismaking volgde toen ik aan het eind van een warme dag in onze slaapkamer zo’n honderd vliegen aantrof. Na eindeloos zoeken of een van onze jongens misschien een plak ham onder het bed of in de kledingkast had verstopt, was onze Google-diagnose dat het hier waarschijnlijk ging om clustervliegen. Bosbewoners die aan het eind van de zomer via de kleinst mogelijke kiertjes je huis binnendringen om daar te overwinteren. Een marathonsessie vliegentennis met het elektrische tennisracket volgde.

Maar hier wonen is ook na het avondeten even naar het meer lopen voor een ‘kvällsdopp’. Of het bos induiken en terugkomen met cantharellen. Na school met de jongens hutten bouwen in het bos – dat echt bos-bos is – of gaan kajakken. Het is ’s ochtends herten en vossen in de tuin en lummelen in een zithangmat onder een boom. En versgeplukte frambozen uit de tuin en groenten uit onze zelfbouw polytunnelkas.

Toen we hier een paar weken woonden, stond ik even na zonsondergang uit te kijken over de velden bij ons huis. De mist kroop er langzaam overheen met alleen krekels als achtergrondgeluid. Verder stilte. Ik weet niet precies wat ik hier zocht, maar dit zou het wel eens kunnen zijn, bedacht ik. En wellicht dat ik aan het eind van ons jaar de stadsdynamiek wel enorm mis, maar voorlopig nog even niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden