OpinieFeiten voor bij het Skypen

We weten alleen wat we niet weten over het coronavirus

Veel van de kennis over het coronavirus is gebaseerd op schattingen. Wat kunnen we opmaken uit de harde cijfers die er wél zijn?

null Beeld Bart Mijnster
Beeld Bart Mijnster

Nu de cafés dicht zijn, verplaatsen we de wekelijkse discussie naar online, want tijdens de corona-uitbraak blijft er genoeg te bespreken. Als u via Skype, FaceTime, WhatsApp, Hangouts of Zoom bijpraat met vrienden en collega’s, is het van groot belang de belangrijkste feiten over het virus ­paraat te hebben. Dat is best lastig.

Doordat covid-19 een nieuwe ziekte is en de ontwikkelingen zo snel gaan, zijn de feiten met veel onzekerheid omgeven. Hoe dodelijk is het virus eigenlijk? En hoeveel inwoners zijn er nu daadwerkelijk besmet? Wij zetten voor u op een rij met welke slagen om de arm u de discussie moet voeren.

Laten we beginnen met het sterftecijfer. De alarmisten wijzen op de cijfers uit Italië, de sussers wijzen op de jaarlijkse griepgolf en menen dat het wel zal meevallen. Het vervelende is dat de feiten over sterfte verre van compleet zijn. We weten wel ongeveer hoeveel patiënten er zijn overleden, maar het blijft gissen hoeveel personen er ­besmet zijn geraakt met het virus.

null Beeld Bart Mijnster
Beeld Bart Mijnster

In Nederland waren er vrijdagmiddag 106 personen overleden en ligt het aantal vastgestelde besmettingen op 2.994. Dat zou betekenen dat 3,5 procent van de patiënten aan de ziekte is overleden. In Italië ligt dat sterftecijfer nog veel hoger, daar is ruwweg 7,5 procent van de besmette personen aan de ziekte overleden.

Virologen gaan ervan uit dat het sterftecijfer lager ligt, omdat er in ­realiteit veel meer mensen zijn ­besmet. Alleen weten we niet precies hoeveel, omdat slechts een deel van de inwoners wordt getest. Niet iedereen met klachten kan worden getest, vaak door een gebrek aan testcapaciteit of geschikt personeel.

Hoe vaker er wordt getest, hoe beter zicht er is op de omvang van het aantal besmettingen. Zuid-Korea is hiervan een goed voorbeeld, daar zijn al ruim 300 duizend inwoners getest, waarbij 8.413 besmettingen zijn ontdekt. Met 94 doden ligt het sterftepercentage met 1,06 procent hierdoor lager dan ­elders.

In Italië is de situatie eerder om­gekeerd. De uitbraak in met name Lombardije kwam daar zo razendsnel opzetten, dat er vaak pas kon worden getest als iemand al flink ziek was. In vergelijking met andere regio’s wordt er in Lombardije dan ook minder op het virus getest, met als gevolg dat er minder officiële besmettingen worden ontdekt en het sterftecijfer hoger ligt.

null Beeld Bart Mijnster
Beeld Bart Mijnster

In andere regio’s in Italië hebben de autoriteiten meer tijd om tests uit te voeren en ligt het sterftecijfer navenant lager. Neem bijvoorbeeld de populaire vakantiebestemming Toscane. Daar zijn 8.873 tests uitgevoerd, 1.482 besmettingen gevonden en 38 personen overleden. Het sterfte­cijfer ligt daarmee op 2,6 procent.

In Nederland ligt het sterftecijfer dus hoger dan in zowel Zuid-Korea als de Italiaanse regio Toscane. Goede kans dat dit te maken heeft met onze aanpak bij het testen. De RIVM heeft door tijdgebrek en materiaaltekorten het aantal tests teruggeschroefd. Zo krijgen zieke familieleden geen aparte test meer. Daarom ligt het aantal daadwerkelijke besmettingen in ­Nederland waarschijnlijk een stuk ­hoger; hoeveel hoger weten we niet.

null Beeld Bart Mijnster
Beeld Bart Mijnster

Als u zich in deze barre tijden een mening wilt aanmeten, kunt u daarop hameren. Laten we meer testen uitvoeren, dan weten we beter hoeveel Nederlanders besmet zijn en krijgen we een beter beeld van het overlijdensrisico.

null Beeld Bart Mijnster
Beeld Bart Mijnster
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden