DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURPieter Klok

We waren iets te bang voor ‘Randstadisme’

null Beeld

Woensdagmiddag waren we ter redactie volledig in de ban van de gewapende overval in Amsterdam-Noord en vooral ook van de achtervolging met dodelijke afloop in de weilanden van Broek in Waterland.

Toch besloten we deze keer onze eigen opwinding te negeren en slechts een kort, feitelijk bericht mee te nemen. Dat doen we vaker bij misdaden die op het eerste gezicht geen bredere maatschappelijke betekenis hebben. Maar de belangrijkste reden was misschien wel dat we eerder deze week electoraal geograaf Josse de Voogd op bezoek hadden die ons uitlegde dat we lijden aan ‘Randstadisme’.

Volgens De Voogd wordt ons beeld van Nederland te veel bepaald door de stad waar de meesten van ons wonen, Amsterdam. Daardoor schrijven we niet alleen relatief veel over Amsterdam – terwijl slechts 5 procent van de bevolking daar woont – maar denken we ook te snel dat de problemen in Amsterdam representatief zijn voor de rest van het land.

Broek in Waterland. Uitgebrande vluchtauto na een politieachtervolging. Beeld ANP
Broek in Waterland. Uitgebrande vluchtauto na een politieachtervolging.Beeld ANP

Amsterdam is een gesegregeerde stad, met een zeer welvarende witte bovenklasse en een onderklasse die grotendeels van kleur is. Daardoor, betoogde De Voogd, hebben media als de onze relatief veel aandacht voor achterstelling op basis van kleur en vergeten ze dat er ook nog veel andere vormen van sociaal-economische achterstelling zijn. Een extra katalysator hierbij is het debat in de VS dat ook zwaar gesegregeerd is en waar rassendiscriminatie een nog veel groter probleem is.

Vorige maand waren we hier ook al mee geconfronteerd toen uit groot data-onderzoek bleek dat de onderadvisering in het onderwijs nergens zo groot is als in Berkelland, Gelderland, terwijl het beeld was dat vooral achterstandswijken van grotere steden hieronder lijden.

Bij het voorkomen van een eenzijdig randstedelijk perspectief, vertonen veel media hypercorrectie. Ze sturen verslaggevers naar plekken die diametraal verschillen van Amsterdam, zoals Urk of de Biblebelt. De Voogd pleit ervoor juist de middengebieden te bezoeken, steden als Nieuwegein. Daar leven Nederlanders vaak heel anders samen dan in de hoofdstad en kampen ze met andere problemen, die representatiever zijn voor het hele land. Als voormalig inwoner van een randgemeente van Purmerend, kon ik dat allemaal volmondig beamen.

Stuk voor stuk interessante constateringen die tot nadenken stemden. Donderdagochtend constateerden we echter dat we iets te goed naar De Voogd hadden geluisterd. Zelfs onze correspondent Oost-Nederland vond dat we de overval en achtervolging in Amsterdam schromelijk hadden onderbehandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden