De week van de hoofdredacteurPieter Klok

We verkeerden lang in dubio over de voorpagina: moesten we die relschoppers zoveel aandacht geven?

null Beeld

‘Kunt u mij vertellen wat de motivatie is geweest om de rellen van zondagavond pas op pagina 4 aan de orde te stellen en daar nog geen halve pagina aan te besteden (...)? Ik heb de indruk dat de rellen in Amerika op meer aandacht konden rekenen en vind de verhouding hierin erg zoek.’

Niet iedere lezer was tevreden over de manier waarop we de onlusten naar aanleiding van de avondklok hadden verslagen. Ook ter redactie vonden sommigen de krant wel heel rustig ogen na zo’n hectische en emotionele zondag. ‘Waarom staan die rellen niet gewoon op de 3, als het de grootste rellen zijn in veertig jaar, zoals men zegt? Of op de 2 en 3, 4 en 5.’

Zelf verkeerden we zondag lang in dubio. De week daarvoor was een demonstratie tegen de coronamaatregelen ook al ontaard in rellen. Moesten we die paar honderd relschoppers elke keer zo veel aandacht geven?

Het echte wonder van het afgelopen weekend was, zo oordeelden we, dat het buitenleven zaterdagavond helemaal stilviel. Zelf woon ik aan een drukke weg, waar vanaf precies 21.00 uur ineens een oorverdovende stilte heerste. Nederland hield zich massaal aan de avondklok. Dat een paar honderd opgewonden standjes in de avondklok een aanleiding zagen om aan het rellen en plunderen te slaan, deed hier in onze ogen niets aan af. We wilden de krant daarom openen met de klimaattop die deze week werd gehouden en die waarschijnlijk beslissender is voor de toekomst van onze planeet.

Een lid van de Mobiele Eenheid afgelopen zondag bij station Eindhoven Centraal. Beeld ANP
Een lid van de Mobiele Eenheid afgelopen zondag bij station Eindhoven Centraal.Beeld ANP

Naarmate de avond vorderde, werd steeds duidelijker dat de relschoppers zich vooral in Eindhoven ongekend agressief hadden gedragen. Daarnaast druppelden berichten binnen dat ook een ziekenhuis was bestormd. Het begon te ogen als een volksopstand.

(Later bleek overigens dat er nooit een ziekenhuis gericht is aangevallen. De Enschedese vandalen kwamen, toen ze door de ME uit het centrum werden verjaagd, langs het ziekenhuis. Een steen raakte een slagboom die daarop beschadigd raakte en het personeel, dat net van dienst wisselde, voelde zich bedreigd.)

Daarop besloten we de opening krant alsnog te wisselen, al hielden we de toon bewust rustig. ‘Journalistiek is een eerste vluchtige schets van de geschiedenis’, zei Phil Graham, uitgever van The Washington Post, ooit – ik citeer hem vaker op deze plek. Het is nog niet te zeggen hoe dicht onze eerste schets de werkelijkheid benaderde, maar op dit moment lijken de rellen meer op een uit de hand gelopen Oud-en-Nieuwviering, waarbij een deel van Nederland zich helemaal laat gaan, dan op een poging tot een revolutie, zoals in de VS. Maar dat kan komend weekend weer anders zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden