LEZERSBRIEVENDinsdag 5 januari

We sturen 50 procent van de kinderen veel te vroeg en vaak onnodig naar een kans­armere route

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 5 januari.

Redactie
Basisschoolleerlingen krijgen uitleg van middelbate scholieren op een open dag van het RSG Lingecollege. Beeld Marcel van den Bergh
Basisschoolleerlingen krijgen uitleg van middelbate scholieren op een open dag van het RSG Lingecollege.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: kunnen en willen

In de Brief van de dag ‘Waardeer ook praktisch gericht onderwijs’ van 29 december jl., herhaalt Alexander Jellinek vaak voorkomende ficties over het Nederlandse onderwijsstelsel en de positie van het vmbo. Bijvoorbeeld: ‘de ene werkt graag met de handen’. Dat mag zo zijn, maar op basis van ‘graag met de handen werken’ worden kinderen niet voor het vmbo geselecteerd; ze worden voor het vmbo geselecteerd omdat ze niet goed genoeg presteerden op een cognitieve toets die op 11-jarige leeftijd wordt afgenomen.

Nederland heeft een extreem vroege selectie. Elfjarigen zijn nog lang niet cognitief ontwikkeld, maar toch wordt op die leeftijd hun levensrichting bepaald. Scores op internationale PISA-toetsen laten zien dat er weinig verschil is in cognitieve vaardigheden tussen een sterke vmbo’er en een zwakke vwo’er. Het verschil tussen wat ze kunnen is dus niet zo groot, het verschil tussen wat ze zullen verdienen daarentegen wel. We sturen 50 procent van de kinderen veel te vroeg en vaak onnodig naar een kans­armere route.

Als de kapper net zo goed zou worden betaald als de econometrist, zou een kappersopleiding net zo worden gewaardeerd als een studie econometrie. Zolang vmbo’ers uiteindelijk jaarlijks gemiddeld tienduizenden euro’s minder verdienen dan wo-studenten zal een vmbo-advies nooit dezelfde waardering krijgen als een havo/vwo-advies.

Wij in het onderwijs kunnen niet de hele maatschappij veranderen, maar we kunnen wel proberen ons onderwijs­systeem zo in te richten dat alle kinderen de kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen doen, en daarna te kiezen wat ze willen doen. Het begint met niet tegen onszelf liegen over ons huidige systeem en daarna bedenken wat een beter, eerlijker systeem zou kunnen zijn.

Kate Lupson, Amsterdam

Registreren (1)

Er zijn helaas nog veel mensen die twijfelen over het al of niet laten vaccineren tegen corona. Als zij zich straks daadwerkelijk niet laten inenten, zal het bereiken van de zo vurig gewenste groepsimmuniteit nog langer op zich laten wachten. Waarom openen we geen register of iets vergelijkbaars waarin iedereen die zich juist wel wel laten inenten, dit kan aangeven. Ik neem graag de plek in van een vaccinweigeraar. Het moet toch mogelijk zijn om via een app, misschien zelfs de huidige corona-app, aan te geven dat je liever vandaag dan morgen het vaccin krijgt? Zo bereiken we veel sneller alle leeftijdsgroepen. En wie weet trekken we zo ook de twijfelaars over de streep.

Simone van Onck, Vlijmen

Registreren (2)

Het verbaast mij dat in de discussie rond de registratie van de covid-vaccinaties geen melding wordt gemaakt van het inentingspaspoort. Honderdduizenden Nederlanders die verre reizen hebben gemaakt zijn in het bezit van een dergelijk paspoort, waarin vaccinaties tegen tyfus, cholera en dergelijke worden opgenomen: de covid-vaccinatie kan hierin eenvoudig worden bijgeschreven, stempel van de GGD erbij, en klaar. De overige Nederlanders ontvangen een paspoort bij hun inenting.

Wim Dammers, Rijswijk

Afgrond

‘Moet je jezelf evalueren terwijl je nog bezig bent?’, vraagt Hans van Vliet zich af (Ten eerste, 31 december). Mijn vraag is dan: ‘Als u op een afgrond afrent, denkt u dan ook: ik ben nu nog bezig, ik kijk straks wel waar dit precies eindigt?’

Jaap van Driel, Heemstede

Afscheid

Aan de randen van alle covid-overpeinzingen, van wel of niet een knuffel voor Nieuwjaar, van wel of niet weer naar school, van hoe nog weken verder op deze manier, vinden onzichtbare overpeinzingen plaats in de hoofden van hen met verre wortels. Wel of niet afscheid gaan nemen van je zieke vader. Wel of niet een laatste groet aan je zieke kind. Reizen naar Turkije, Marokko of Suriname terwijl het is afgeraden. Net te laat komen. Voor eeuwig geen afscheid.

Miriam Kettani, Tilburg

30 minuten

Ik begrijp heel goed de opmerking van meneer Van Etten (Geachte redactie, 4 januari) over de reclame­ van de Appie in de krant van afgelopen zaterdag. Echter, Albert Heijn doet (uiteraard naast het winst maken) enigszins wat de overheid nalaat. Ondanks de opmerking over preventie die tijdens een van de coronapersconferenties werd gedaan, zien we daarvan niet veel terug in beleid. Ja, een kleine advertentie over dat elke dag 30 minuten wandelen goed voor je is. Als de overheid het echt serieus meent met preventie zijn er grotere maatregelen nodig zoals btw-vrije groente en fruit en een suikertaks. Dan is zo’n grote Appie-advertentie misschien in 2024 niet meer nodig.

Micha Hoogewoud, Hoofddorp

Moeder

Jaren geleden publiceerde de FNV een vragenlijst over de hoogte van de bijstand: Wat vinden ‘wij’ een redelijk niveau van leven, wat moet je ervan kunnen betalen? De huur en de ziektekostenverzekering natuurlijk, kleding en voeding, maar ook een sportclub per kind; een fiets per kind, de krant, de kapper, een verjaardagscadeautje? Er waren alleen ja/nee-antwoorden mogelijk. Wat bleek? Bijna iedereen kwam tientjes, zelfs honderden euro’s hoger uit dan de uitkering: de bijstand werd als onredelijk laag ervaren. Tijd om die som nog eens te maken. Niet iedereen heeft een moeder die kan bijspringen.

Gezien Reinders, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden