LezersbrievenVrijdag 7 februari

We negeren in Nederland de grootste CO2-factor

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 7 februari.

Redactie

Brief van de dag

Een docent en leerling tijdens warmetruiendag, die in het leven is geroepen om kinderen en ouders te informeren over energiebesparing.  Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing
Een docent en leerling tijdens warmetruiendag, die in het leven is geroepen om kinderen en ouders te informeren over energiebesparing.Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Er worden tal van manieren besproken om onze CO2-uitstoot te beperken: elektrisch rijden, vegetarisch eten, tweedehandskleding kopen en minder op vakantie. Maar onze grootste bron van CO2-uitstoot weigeren we onder ogen te zien: onze verwarming. Waarom hebben we naast vlieg- en vleesschaamte geen last van verwarmingsschaamte? Dit zal komen doordat het onmogelijk is te leven zonder verwarming en warm water in ons koude, winderige hoekje van Europa. In tegenstelling tot vlees, vervoer en vakantie is verwarming een eerste levensbehoefte. Maar zou het een tandje lager kunnen? Het gemiddelde Nederlandse kantoor, school of huis wordt op minstens 21°C gestookt. Zo kunnen we ook in de winter in een T-shirt of overhemd naar het werk. Als ik een wollen trui aandoe naar mijn werk hou ik het nog geen half uur vol. 7 februari is warme-truiendag. Prachtig initiatief, maar van de zotten dat dit nodig is. ’s Winters zou elke dag warmetruiendag moeten zijn. Tijdens de wintersport krijgen we het wel voor elkaar ons warm genoeg te kleden om ons te vermaken in de vrieskou. Als we elke dag een warme trui aandoen en de verwarming een paar graden lager zetten, twijfel ik er niet aan dat de CO2-uitstoot significant vermindert. En misschien remmen we de opwarming van de aarde genoeg om ook in de toekomst ’s winters een warme trui aan te kunnen.

Raymond Salet, Utrecht

Verscheurde troonrede

In het artikel over de State of the Union van president Trump wordt geschreven over het verscheuren van die rede door Nancy Pelosi (Ten eerste, 6 februari). Ik vind zulk gedrag van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden bepaald niet thuishoren op die plek en op dat moment, ongeacht wat je van de president vindt.

Stel dat Baudet na het voorlezen van de jaarlijkse Troonrede deze na afloop voor de ogen van de koning opzichtig zou verscheuren. Ons land zou te klein zijn.

Kees de Ruiter, Amsterdam

Verscheurde troonrede (2)

Nancy Pelosi zat als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden niet voor niets op een hoger plateau dan president Donald Trump. Net als onze voorzitter van de Tweede Kamer. Op dat niveau word je geacht overzicht te hebben en je emoties te kunnen beheersen.

De bijna 80-jarige Pelosi was daar niet meer toe in staat. Trump negeerde de uitgestoken hand misschien, of wellicht zag hij de hand niet. Maar hij was wel consequent, want ook de naast haar staande Mike Pence kreeg geen hand.

In de State of the Union van vorig jaar gaf hij allebei wel een hand. Waarschijnlijk had hij dit jaar besloten, hoe kinderachtig ook, om maar eens een ander protocol te volgen. De VS kunnen zich dood schamen voor deze jaarrede.

De inhoud deed denken aan goddelijke zelfverheerlijking, maar de beschaving is door het schaamteloze optreden van Nancy Pelosi nu ook nog aan de horizon verdwenen.

Kees de Jong, Utrecht

Afval en asbest

De top van Rijkswaterstaat heeft eind vorig jaar na inmenging van oud-minister Halbe Zijlstra een Amsterdams bouwstoffenbedrijf toegestaan duizenden tonnen van het afvalstof granuliet te lozen in een natuurplas in Gelderland.

Volgens Zijlstra valt nog te bezien of het granuliet schadelijk is. ‘Kijk, we wisten dertig tot veertig jaar geleden ook niet dat asbest schadelijk was. En dat soort dingen weet je natuurlijk nooit’, luidde zijn reactie.

Een dom voorbeeld om het storten van granuliet in een natuurplas goed te praten. Zijlstra heeft lak aan de regels op het vlak van politieke inmenging en vergeet de feiten over asbest.

Die had hij zelfs op Wikipedia kunnen lezen. Al in 1930 waren er signalen van schade door asbest. In 1969 verscheen een boek van een bedrijfsarts die de schadelijke gevolgen van asbest vaststelde. Pas vijftien jaar later werd de toepassing en verkoop van asbest niet langer toegestaan en gebruik in de bouw definitief verboden.

Verstandig van Zijlstra om asbest nu als voorbeeld te nemen als het gaat om het verlenen van toestemming voor het storten van granuliet in een natuurplas? Hier zullen de kleinkinderen waar Zijlstra naar verwijst, ongetwijfeld blij mee zijn.

Doranne Mes, Rijnsburg

Wegmoffelen?

Gerrit Holtland verwijst in zijn artikel (O&D, 5 februari) naar een door The Broker gefaciliteerd debat, waarin wij de discussie rond conclusies van het WRR-rapport Minder pretentie, meer ambitie zouden hebben ‘weggemoffeld’ omdat wij deze ‘niet interessant’ vonden.

In 2010 was The Broker een on- en offline magazine en na het uitkomen van het WRR-rapport faciliteerden wij inderdaad een debat over de uitkomsten ervan. Naast een papieren magazine, werd ook een reeks opiniestukken op onze website gepubliceerd.

Doel van het dossier was toen precies het tegenovergestelde van ‘wegmoffelen’: met dit dossier bood The Broker een platform voor velerlei opinies en perspectieven over het WRR rapport en de oprichting van de organisatie ‘NLAid’ die het adviseerde. The Broker heeft open debat hoog in het vaandel staan en onderschrijft de mening van Holtland dat deskundigheid, grondige kennis van de lokale omstandigheden en het betrekken van lokale actoren essentieel en zelfs onmisbaar zijn voor effectieve hulp en beleid.

Saskia Hollander, directeur The Broker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden