OpinieBrieven

We mogen kinderen best laten stampen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 27 september.

Duitse les op een Nederlandse basisschool in de grensstreek. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Duitse les op een Nederlandse basisschool in de grensstreek.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: talenonderwijs

Kirstin Plante en Carmen Meester pleiten tegen het leren van grammaticaregels en rijtjes in het vreemdetalenonderwijs (O&D, 26 september). Een Duits kind leert zo’n rijtje immers ook niet, het wordt met de paplepel ingegoten. Maar een Duitse wieg is niet te vergelijken met een Nederlandse schoolbank.

Mijn dochter, nu 28, volgde op de havo een met de mss te vergelijken pakket. Engels ging prima, maar ze spreekt amper een woord Frans of Duits. Ze leerde geen woordenkennis en spreektaal. In het mavo-onderwijs dat mijn zus en ik kregen in de jaren zeventig, was stampen het motto. Mijn zus deed het mms-pakket en ik had slechts twee jaar talenonderwijs. Mijn zus spreekt zeven talen en ik kan me prima redden met vier, omdat de basis er degelijk werd ingepompt.

Het vooruitzicht een taal goed te beheersen, je verstaanbaar te kunnen maken elders in de wereld, dát moet het leuke aspect zijn, niet de leermethode. Die deugt al decennia niet meer, omdat we vooral geen stampwerk van kinderen mogen eisen. Leren vinden kinderen nooit leuk, ze spelen liever. Pas als een mens volwassen is, realiseert hij zich wat hij in zijn jeugd heeft meegekregen en daarvoor ben ik juffrouw Westerhof nog steeds dankbaar.

Reina de Haan, IJmuiden

Wij’ en ‘Zij’

Eén tamelijk onschuldig ogend zinnetje blijft hangen na het lezen van het interview met Gökhan Çoban en Asma Claassen (Ten eerste, 25 september): ‘Je mag zijn wie je bent, dit geldt voor ons, maar ook voor homoseksuelen.’

Dat geeft mooi het misplaatste religieuze superioriteitsstandpunt weer: ‘wij’ zijn niet homoseksueel, ‘zij’ zijn het. En ‘wij’ vinden het natuurlijk prima dat ‘zij’ homoseksueel zijn, maar ‘wij’ bepalen de grenzen.

Klaas Visser, Apeldoorn

Champions League

Over een vrouwenquotum gesproken: er is een hele pagina aandacht voor de competitiewedstrijd mannen Ajax-Fortuna (Sport, 26 september), maar geen letter aandacht voor de Champignons League-wedstrijd van de vrouwen van FC Twente, die de achtste finale bereikten.

Gert Hulleman, Zegveld

Sterke mannen

Wat is er precies sterk aan mannen als Bolsonaro, Trump, Erdogan en Al-Sisi? Ah, ik lees dat het sterke mannen zijn omdat ze vinden dat ze boven de wet staan (Ten eerste, 25 september).

Dat is toch echt dikke-ik-gedrag, narcisme en een veel te groot ego. En dat heeft werkelijk niets te maken met competenties die iemand sterk maken.

Dieneke Nijenhuis, Diepenveen

Stikstof

Minder boeren en langzamer rijden is de snelle oplossing voor het stikstofprobleem (Ten eerste, 26 september). Verderop in de krant staat dat Lelystad Airport eindelijk mag gaan vliegen, de eerste 25 duizend vluchten komen er aan.

In de politiek ideale wereld zijn brandstofauto’s verboden, is iedereen vegetarisch en heeft iedereen zijn eigen vliegtuig. Want in de politiek vervuilen vliegtuigen niet.

Corné Smiesing, Utrecht

130 kilometer

Er is veel te doen over de beperking van de maximumsnelheid om de schadelijke uitstoot door het verkeer te doen afnemen, zoals de commissie-Remkes voorstelt (Ten eerste, 26 september).

Het lijkt me een goede maatregel om elektrische auto’s toe te staan 130 kilometer per uur te rijden en de rest maximaal 100. Dit moet met controles via kentekens technisch niet moeilijk te handhaven zijn. En deze maatregel werkt mogelijk veel beter om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren dan het subsidiëren van elektrische auto’s.

Ton Zwaard, Druten

Formule 1

Hoeveel stikstof wordt er straks bij het circuit van Zandvoort uitgestoten?

Ineke Verkleij, Den Haag

Mindfulness

Hoogleraar Ronald Purser waarschuwt terecht voor de gevaarlijke kanten van corporate mindfulness: de op het individu gerichte bedrijfsaanpak om zo de productiviteit nog verder omhoog te krijgen (Opinie, 21 september).

Maar net zoals er niet één boeddhistische stroming is, geldt dat ook voor mindfulness. Volgens grondlegger Jon Kabat-Zinn is mindful worden heus niet alleen mediteren en stilzitten, maar ook zelfinzicht en levenskwaliteiten leren aanspreken.

Mindful Based Stress Reduction-programma (MBSR) is een training, vaak in aanvulling op een therapie of behandeling. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deelnemers met angst-, paniek-, pijn- en stressstoornissen zeker bij blijvende (zelf)training na jaren nog steeds voor 70 tot 85 procent beter in balans zijn.

Mindfulness bestempelen als gevaarlijk omdat zij juist angsten oproept, is de wereld op zijn kop. Ja, het is angstig mensen ‘geconcentreerder te kunnen doden’, maar daar is mindfulness niet op gericht. Mildheid ontwikkelen, zoals vergevingsgezindheid, medelievendheid, mededogen en verdraagzaamheid, helpen wellicht toch een beetje onrecht uit de wereld weg te nemen. Geen kwestie over zomaar een rozijn, maar van bewust zijn.

Steeph Custers, mindfulcoach, Zeist

Beseffen

Beseft lezer Jaap van Dam en met hem de redactie van Opinie&Debat dat het niet is ‘zich beseffen’, maar beseffen (O&D, 26 september)?

J.S. de Vries, Ursem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden