Commentaar

'We moeten Volkert van der G. net zo behandelen als andere veroordeelden'

De opgelegde vrijheidsstraf van 18 jaar voor Volkert van der G. is te licht, schrijft Chris Rutenfrans in het commentaar van de Volkskrant. 'Desalniettemin moet de samenleving zich neerleggen bij de straf die de rechter in 2002 gepast vond.'

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie geeft een toelichting op het besluit dat Volkert van der G. op 2 mei vrijkomt. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft dan twee derde van zijn celstraf erop zitten. Beeld anp

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, wordt op 2 mei op vrije voeten gesteld. De wet schrijft voor dat veroordeelden na tweederde van hun gevangenisstraf te hebben uitgezeten in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Volkert heeft 12 van de 18 jaar waartoe hij werd veroordeeld, uitgezeten. Hij heeft zich blijkbaar niet ernstig misdragen in de gevangenis en heeft niet geprobeerd te ontsnappen, zodat er geen reden is hem langer vast te houden. Ook hebben deskundigen vastgesteld dat het risico op recidive niet zodanig is dat dat voorwaardelijke invrijheidstelling in de weg staat.

Toch hebben veel mensen er moeite mee dat Volkert van der G. nu vrij komt. Dat is begrijpelijk. Elke moord verdient zwaar bestraft te worden. Wie het leven van iemand heeft genomen, moet een flink deel van zijn eigen leven inleveren in de vorm van een langdurige vrijheidsbeneming.

Levenslang
Maar de moord op Pim Fortuyn was veel ernstiger dan een 'gewone' moord. Het was een politiek gemotiveerde moord op een politicus, die op het punt stond een ongeëvenaarde verkiezingsoverwinning te behalen. Niet alleen werd het leven van een mens weggenomen, er werd ook een zware inbreuk gepleegd op het democratische proces.

Daarom was de opgelegde vrijheidsstraf van 18 jaar, die zou neerkomen op 12 jaar effectief, te licht. Volkert had levenslang moeten krijgen.

Ironisch genoeg zijn we juist door het fortuynisme anders over straffen gaan denken. De Nederlandse rechter is opgeschoven en legt tegenwoordig veel vaker levenslang op. Toen twee jaar later, in november 2004, de filmer Theo van Gogh werd vermoord, kreeg de dader, Mohammed B., dan ook wél die straf.

Desalniettemin moet de samenleving zich neerleggen bij de straf die de rechter in 2002 gepast vond voor Volkert van der G. De rechtsstaat waarop hijzelf zo'n grove inbreuk heeft gemaakt, gebiedt ons hem precies zo te behandelen als andere veroordeelden. Justitie dient er een eer in te stellen dat zorgvuldig te doen. Volkert van der G. moet worden beschermd tegen mogelijke wraakacties. En de samenleving verdient bescherming tegen de mogelijke recidive van Volkert, die nooit spijt heeft betuigd.

Chris Rutenfrans is opinieredacteur van de Volkskrant.

 
Niet alleen werd het leven van een mens weggenomen, er werd ook een zware inbreuk gepleegd op het democratische proces
Een herdenkingstegel voor de vermoorde politicus Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.