LezersbrievenDinsdag 15 oktober

We moeten leren ongelukkig te zijn

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 15 oktober.

Lucie Pressl: ‘Ik denk dat mijn generatie meer dan ooit behoefte heeft aan het oefenen van geluk.’Beeld Eva Faché

Brief van de dag: Bewust of niet: maakbaar is het leven niet

De 21-jarige Lucie Pressl beschreef ‘op de zeepkist’ (Opinie, 12 oktober) welke factoren bijdragen aan stress onder jongeren. Ze riep op tot nadenken over wat echt van waarde is. Door ­bewust bezig te zijn met je eigen welzijn zou je je levens­geluk kunnen vergroten.

Ik herken de hoge lat die ze ­beschrijft bij de jongeren met wie ik werk. Er moet te veel, te snel en het moet allemaal in één keer goed. Als dat niet lukt, is het bijna niet te verdragen. Wie onvoldoendes haalt, heeft direct hulp nodig. Wie niet honderd procent overtuigd is van zijn studiekeuze neemt een tussenjaar. Wie twee maanden somber is, zoekt psychische hulp, of gaat aan de slag om snel weer gelukkig te worden.

Het leven is niet maakbaar, ook niet voor wie bewust leeft. Ik geloof niet dat Pressls generatie ‘meer dan ooit behoefte heeft aan het oefenen van geluk’. Wij moeten juist leren ook ongelukkig te zijn, en dat samen te dragen. Hoe meer mooie plaatjes er op sociale ­media staan van onze flitsende successen, hoe belangrijker het wordt met elkaar te praten over verdriet, pijn en twijfel.

Het najagen van individueel geluk staat het bereiken ervan in de weg. Oog hebben voor het welzijn van anderen en ons afvragen hoe we voor elkaar van betekenis kunnen zijn brengt ons verder.

Imke De Graaf-van Rooij, docent en gezinstherapeut, Eindhoven

Geen activist

Ik ben een 44-jarige moeder uit het oosten van het land. Omdat ik zaterdag op de Blauwbrug in Amsterdam uit zorg en wanhoop voor de zoveelste keer om aandacht heb gevraagd voor de klimaatcrisis, ben ik gearresteerd en heb ik mijn hele zaterdag doorgebracht in het cellencomplex in de Bijlmer. Ik deelde mijn cel met een gymnasiumdocente.

In de krant lees ik een ANP-artikel waarin staat dat wij weer zijn vrijgelaten (Ten eerste, 14 oktober). Hierin valt vijf keer het woord activist. Wij zijn geen activisten. Wij zijn bezorgde burgers. Gewone mensen. Zouden jullie als het de klimaatbezorgdheid betreft, voortaan overal het woord ­activist kunnen vervangen door bezorgde burgers of mensen? Of nog beter, heb het maar helemaal niet over de mensen die op een brug staan te zingen en al dan niet opgepakt worden. Schrijf alleen nog maar over waarom zij daar staan.

Tessel Hofstede, Olst

Wegblokkades

Kan iemand mij uitleggen waarom de honderden boeren wegblokkades en opstoppingen mogen veroorzaken, zelfs in samenwerking met de politie?

En waarom dan 130 klimaatactivisten die in Amsterdam een vreedzame blokkade opwierpen, werden opgepakt door de politie en een boete kregen van 380 euro?

Joka Olijve, Groningen

Nijntje? Nein

Nederland mag een exoplaneet van een naam voorzien (Ten eerste, 14 oktober). Van de genoemde alternatieven is alleen Brandaris of Vuurduin een veilige keuze waar geen historische smet aan kan kleven. Want kiezen we voor een van die anderen, dan blijkt er straks ineens weer iets mis te zijn met het verleden van de heren Dick Bruna, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Jan Adriaanszoon Leeghwater − of zelfs met de voorgestelde oergodinnen Exomna en ­Hurstrga. Hoe leuk Nijntje ook lijkt: niet doen.

Bob van Dijk, Almere

Staatswiet

Volgens Teun van de Keuken mag het woord staatswiet van mij niet worden gebruikt (Economie, 14 oktober) omdat ik bang zou zijn ‘dat mensen als ze dat woord horen massaal aan het blowen slaan, omdat ze denken dat iets van de staat wel gezond moet zijn’. Mijn bezwaar tegen het woord staatswiet is echter dat het onjuist is. Want de cannabis in het Experiment gesloten coffeeshopketen gaat niet worden geproduceerd door de staat, maar door private bedrijven die moeten voldoen aan door de overheid gestelde eisen. Net zoals dat geldt voor de productie van auto’s, voedsel en geneesmiddelen, die daarmee evenmin staatsauto’s, staatsvoedsel of staatsmedicijnen worden.

​De term staatswiet heeft daarnaast een negatieve bijklank die weerstand kan opwekken tegen het overgaan van illegaal geproduceerde cannabis op legale cannabis. Dat is in het belang van degenen die zich via illegale teelt willen blijven verrijken, maar niet in het belang van consument en samenleving. Want in tegenstelling tot illegale cannabis heeft legale cannabis een gecontroleerde en gegarandeerde samenstelling, bevat het geen pesticiden, en beloont het geen criminele activiteit.

Ook moet het beeld worden tegengegaan dat gebruik van legale cannabis niet ongezond is omdat de overheid toeziet op de kwaliteit van het product. De interventie gesloten cannabisketen zal daarom gepaard gaan met preventieve aandacht voor de gezondheidsrisico’s van cannabisgebruik en het roken van tabak. Hoe dat gaat uitwerken wordt in het experiment onderzocht.

André Knottnerus, voorzitter adviescommissie Experiment gesloten cannabisketen, Maastricht

EU-impotentie

Waarom is het in godsnaam niet mogelijk voor een kleinere groep EU-lidstaten om een harde gezamenlijke opstelling in te nemen tegen Turkije? Niet alleen is de huidige impotentie van de EU om de Koerden te helpen onverdraaglijk, de gijzeling vanwege het veto-principe vormt opnieuw een aanslag op de legitimiteit van de EU bij heel veel burgers. Het cynisme en de euroscepsis zullen er alleen maar groter op worden.

Rob Glastra, Heemstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden