We moeten inzien dat Poetin en IS veel gemeen hebben

Ik weet niet welke actie afdoende is om zowel IS(IS) als Poetin terug te dringen, maar ik weet wel wat er voor nodig is. Dat is niet 'leiderschap op de achtergrond', wat niet echt een succes was voor Obama in Libië, en ook niet impopulair het voortouw nemen, wat al helemaal geen succes was voor Bush in Irak. Echt nodig is het afstoffen van de beste strategie die Amerika ooit heeft gehad: leiderschap van binnenuit.

Het meest effectieve leiderschap in het buitenland begint met het respect dat we verwerven als anderen zien dat we in eigen land moeilijke dingen aanpakken die de inzet van de hele natie vergen. De president en het Congres zouden nu ons verbod op de export van olie moeten opheffen; dat zou een behoorlijke klap zijn voor de hoge prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. En combineer dat nu eens met een milieuheffing die volledig wordt gecompenseerd door een verlaging van de inkomsten-, loon- en winstbelasting. Dat zou ons echt sterker maken, en Poetin en IS zwakker, in één klap.

Eerst moeten we inzien dat Poetin en IS veel gemeen hebben. Allebei doen ze het vuile werk het liefst met een masker op, omdat ze best weten dat wat ze doen schandelijk is. De IS-beul heeft een kap over zijn hoofd en Poetin liegt met een pokerface. Beiden weten dat ze hun ideeën of invloed niet kunnen verkopen op grond van de verdiensten ervan, dus moeten ze die met geweld opleggen: 'Bekeer je tot de puriteinse islam of ik hak je hoofd eraf', zegt IS. 'Onderwerp je aan de Russische invloedssfeer of ik val je land binnen', zegt Poetin.

Allebei zijn ze gemotiveerd om geweld te gebruiken vanuit een intens verlangen vroegere vernederingen uit te wissen. Poetin voelt zich vernederd door de Russische zwakte na het ineenstorten van de Sovjet-Unie in 1991, een gebeurtenis die hij ooit omschreef als 'de grootste geopolitieke ramp' van de 20ste eeuw en waarbij miljoenen Russischtaligen buiten de Russische staat kwamen te wonen. Bij IS is het de moderne tijd waardoor zoveel Arabisch/islamitische landen in de 21ste eeuw achtergebleven zijn op alle gebieden: onderwijs, economie, wetenschap, alfabetisme, vrijheid en vrouwenemancipatie.

Door de Oekraïners te belemmeren in het uitoefenen van hun vrije wil laat Poetin zien dat Rusland maar één echte kracht heeft: geweld. Met het onthoofden van weerloze Amerikaanse journalisten wil IS laten zien dat ze even sterk zijn als de VS.

Poetin en IS willen een staat (her)bouwen op basis van een onterecht verheerlijkt verleden en leiden daarmee de aandacht af van hun onvermogen een echte economie op te bouwen. IS noemt die staat 'het kalifaat' en Poetin 'Novorossiya', ofwel Nieuw-Rusland (waarmee hij het Russischtalige zuidoosten van Oekraïne bedoelt). Allebei willen ze de internationale regels herschrijven, waarvan ze vinden dat die door Amerika of het Westen in eigen voordeel en ten nadele van Arabieren of Russen zijn opgesteld. En allebei zijn ze voor het financieren van hun waanzin totaal afhankelijk van de exploitatie van olie of gas.

'Deze vijanden', zegt Andy Karsner, voormalig staatssecretaris voor Energie in de laatste regering-Bush, 'kunnen we met één kogel allebei raken: door de olieprijs omlaag te dwingen.' Amerika produceert meer olie en gas dan ooit tevoren en er is een wereldmarkt voor. Het is volgens Karsner absurd dat de Amerikaanse regering de export van ruwe olie verbiedt. 'Laten we dat exportverbod opheffen, in ons eigen belang.' Dat moet wel vergezeld gaan van een belastinghervorming die CO2-uitstoot zwaar belast en het investeren in schone energiebronnen stimuleert. Dan kunnen we fossiele brandstoffen achter ons laten, efficiënter met energie omgaan en de klimaatverandering aanpakken. Onze vijanden in de portemonnee raken, onze veiligheid verhogen en belasting heffen op de afbraak van het milieu: kan het nog mooier?

Stel dat door het opheffen van het exportverbod de prijs van een vat ruwe olie daalt van 100 naar 75 of 80 dollar en dat we belastinghervormingen invoeren waaruit blijkt dat we ons vastleggen op schone groei. Dan zouden Poetin en IS zwakker worden en de VS sterker en zouden we de wereld laten zien dat ons leiderschap verdiend is, omdat we weer grootse dingen aanpakken. Dat is wat anders dan verre landen bombarderen en doen alsof daarmee de zaak is opgelost.

Zou het niet verfrissend zijn, vroeg Kars­ner zich af, als we ons aan de internationale pokertafel zouden melden, tegenover Poetin en IS, 'met vier azen, in plaats van te bluffen met een paar tweeën?'

© The New York Times
Vertaling: Leo Reijnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden