Kantelmoment 2020Lily Monori van Dijken

We moeten het applaus voor de zorg juist weer aanzwengelen

null Beeld

Maandelijks geeft de opinieredactie een gastcolumnist een podium. We vroegen enkelen van hen naar het moment van 2020 dat hun de ogen opende. Lily Monori van Dijken over het applaus voor de zorg.

Lily Monori van Dijken

Hoe is het van ‘klappen voor’ naar ‘meppen naar’ de zorg gegaan? Is onmacht en gebrek aan perspectief de oorzaak? Maar waarom juist mensen slaan die willen helpen? Willen we zo met elkaar omgaan?

Van een warme westenwind zijn we overgegaan op een kille, koude noorderwind.

Stel dat het kantelt en zorgmedewerkers het zat zijn en zeggen #wedoennietmeermee. Wat dan? Staan wij, als leken, dan met z’n allen aan de frontlinie om te helpen? Dat zie ik niet voor me. Kansloos zijn we dan.

Ik zie het al voor me.

Ziekenhuizen die beveiligers inzetten omdat verpleging familieleden lastigvallen omdat zij te weinig mensen op het bezoekuur zien. Zij willen juist dat de hele familie en kennissenkring langskomt. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Zeker in deze kersttijd!

Of illegale oud-en-en-nieuwfeesten op de patiëntenkamers, gehouden door en met het verplegend personeel.

Verpleging en artsen die massaal solliciteren bij ziekenhuizen waar geen coronapatiënten zijn opgenomen.

En dat in een van de ziekenhuizen een advocaat langskomt die namens het verplegend personeel bezwaar aantekent tegen een coronapatiënt die zich liet overplaatsen naar een ander ziekenhuis.

Wat te denken van verpleeghuisartsen die telefonische doodsbedreigingen uiten naar familieleden omdat die niet binnen durven komen terwijl de deuren wijd openstaan.

En al het verplegend personeel dat geen handen wast en zonder mondkapje van strijd naar strijd, van actie naar actie, van staking naar staking gaat, niks doet en covid-19 laat razen. Dat is ondenkbaar, toch? De consequenties daarvan laten zich raden.

Is dat wat we willen? Het lijkt mij dat we het applaus juist weer moeten aanzwengelen. Frustraties? Die kennen we allemaal in deze tijd. Maar alsjeblieft, uit deze op een andere manier. Koop, net als ik, een boksbal bijvoorbeeld. In de zorg verdienen ze beter. Laten we opkomen voor de zorg en ze beschermen. #staopvoordezorg!

Lily Monori van Dijken is auteur, columnist en dichter.

Kantelmomenten 2020

Donatello Piras over de laatste zomerse persconferentie van Rutte: Achteraf was het niet verstandig om ons Nederlanders deze zomer zoveel vrijheid te geven

Anouk Boone over de uitspraken van Eric Wiebes over zzp’ers en freelancen: Die gekozen vrijheid waar Wiebes het over had bleek een valkuil

Agnes Cremers over excuses bij Dodenherdenking: Willem-Alexander bewees dit jaar dat een ‘sorry’ van historische betekenis kan zijn

Pete Wu over het Black Lives Matter-protest: ‘Waarom ga jij naar zo’n protest? Je bent toch niet zwart?’

Lammert Waslander over het zomerse huwelijk van Grapperhaus: Hoe zullen we terugkijken op ons gebrek aan eenheid bij het bestrijden van corona?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden