Lezersbrieven17 september 2018

We moeten harde campagne voeren tegen alcohol onder de jongeren

De ingezonden lezersbrieven van maandag 17 september.

Drinkende pubers in de kroeg. Beeld Julius Schrank
Drinkende pubers in de kroeg.Beeld Julius Schrank

Alcoholpreventie

Een middelbare school in Brabant introduceert een blaastest omdat dronken leerlingen geregeld de les verstoren (Ten eerste, 14 september). Ik ben echt verbijsterd over dit drankmisbruik onder jonge kinderen, en ook over de ouders die vinden dat het er een beetje bij hoort. Ik nodig ze allemaal uit eens een weekje mee te kijken op onze afdeling endoscopie in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Wij zien wekelijks de schadelijke gevolgen van het te veel en te vaak drinken van alcohol. Levercirrose, alvleesklierontsteking en zeer ernstige bloedingen in de slokdarm, maag of darm. Soms met dodelijke afloop. We moeten maar eens een harde campagne gaan voeren, net als de longartsen Dekker en De Kanter dat doen tegen roken. Toon de schokkende beelden maar van patiënten die doodbloeden of liggen te creperen van de buikpijn.

Sowieso is het een goed plan om meer te doen aan preventie. We hebben een behoorlijk tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op de Intensive Care, Spoedeisende Hulp en endoscopie. Ik moet er niet aan denken dat we ons moeten afvragen wie we wel of niet kunnen gaan behandelen: een alcoholist met acute alvleesklierontsteking of een ernstige bloeding, een puber in coma door alcohol of toch liever het verkeersslachtoffer dat is aangereden door een dronken bestuurder.

Kan zomaar zijn dat er geen IC-bed beschikbaar is.

Tecla Boonstra, Amsterdam

IND’ers en politici

Medewerkers van IND voelen zich in hun hemd gezet door het besluit van staatssecretaris Harbers over Lili en Howick (Ten eerste, 15 september). Harbers is vervolgens langsgegaan bij de IND’ers om met ze in gesprek te gaan. ‘Het was een constructieve ontmoeting over een uitzonderlijke zaak.’

Hoezo uitzonderlijke zaak? Ik legde mijn mensen altijd uit dat wat je de één toestaat je de ander niet kunt weigeren. Daarom waren we altijd extra zorgvuldig bij de beoordeling van aanvragen waar kinderen bij waren betrokken of waar de procedure voor toelating lange tijd in beslag had genomen. Het gelijkheidsbeginsel is een factor van belang! Wijk je te vaak af van het beleid, dan ben je geruisloos nieuw beleid aan het maken.

Het zijn echter niet de ambtenaren die de grenzen van het beleid bepalen maar de politici. De partij van Harbers roept al jaren om een streng, strenger, strengst toelatingsbeleid. Maar zie, als de effecten daarvan gezichten krijgen en vervelender nog veel aandacht in de media, dan blijken er ineens ‘uitzonderlijke zaken’ te zijn. En als je het maar vaak genoeg herhaalt ga je er vanzelf in geloven.

Het zijn niet de IND-medewerkers die een geloofwaardigheidsprobleem hoeven te hebben. Het zijn de politici. Ik wens de staatssecretaris veel succes bij het uitleggen van zijn beslissing.

Peter Niessen, Sint Maarten, werkte van 1988-2000 bij de IND in uiteenlopende functies: van beslismedewerker tot plv. directeur beleid

Josef Ganz ontwierp Kever

Boven het artikel ‘Het tijdperk van de Volkswagen Kever is na 80 jaar écht voorbij’ (Ten eerste, 15 september), staat een geamuseerde Hitler voorovergebogen met interesse te kijken naar het prototype Kever, gepresenteerd door Ferdinand Porsche. Laatstgenoemde wordt meestal geroemd om het design van de Kever. Ten onrechte.

Het was de Joodse ontwerper Josef Ganz die de Maikäfer ontwikkelde en twee prototypes bouwde voordat het eerste productiemodel - de Standard Superior - werd gepresenteerd op de autobeurs in Berlijn in 1933. De pas benoemde kanselier Hitler opende de beurs en zag in dit model de auto voor zijn volk, ware het niet dat het een Joods design betrof. Porsche kreeg de opdracht.

Achternagezeten door de Gestapo verlaat Ganz Duitsland, leeft vervolgens in Zwitserland en sterft uiteindelijk in Australië. Ganz heeft nooit de erkenning voor het ontwerp gekregen.

Bas Heiligers, Hulsberg

‘Verpleegster’

‘Ik zou best weleens een tijd verpleegster willen zijn, serieus’, zegt Tjitske Reidinga in een intervieuw in Sir Edmund (15 september). Ik vind haar een goed actrice maar het is wel een gotspe om dit beroep ‘wel eens te willen zijn’. Verpleegster is ongeveer een historisch woord; het is verpleegkundige, en in dat ‘kundige’ zit direct ook de kneep. Je moet namelijk 4 jaar naar school om verpleegkundige te worden. En dat is de basis, daarna kun je je werkzame leven lang doorleren om alle punten te blijven behalen.

Het woord ‘serieus’ impliceert dat niemand zich zou kunnen voorstellen dat zij dat wel eens zou willen zijn. Er spreekt vooral dédain uit. Ik zou zeker doorgaan met acteren Tjitske, maar laat verplegen maar aan kundige mensen over.

Marian van Haaster, Amsterdam

Etnisch registreren

Marion van San verdedigt het etnisch registreren van aangehouden personen door te stellen dat ze gelooft in taboeloze wetenschap (Ten eerste, 13 september).

Als het gaat over wat een wetenschapper mag onderzoeken, ben ik het volledig met haar eens. Het probleem ligt echter bij de onderzoeksmethode. Ze zal het ongetwijfeld met mij eens zijn dat wetenschappers niet alles mogen doen om aan hun data te komen en dat bepaalde taboes hierin gerechtvaardigd zijn. Etnisch registreren is volgens mij zo’n methode die terecht taboe is.

Omar El-Attal, Sittard-Geleen, masterstudent filosofie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden