Opinie

We moeten criminelen veel meer geld afpakken

Wij vragen 50 miljoen euro voor de integrale aanpak van de georganiseerde misdaad. Dit wordt via het afpakken van crimineel vermogen ruimschoots terug verdiend.

Beeld ANP

Drugslaboratoria in woonwijken, brandende auto's tegen het gemeentehuis in Waalre, giftig drugsafval op plekken waar mensen aan het re-creëren zijn, liquidaties op klaarlichte dag en bedreigde burgemeesters van Haarlem tot aan Venlo. Georganiseerde criminaliteit komt steeds meer bovengronds en bovendien wordt het risico op onschuldige slachtoffers steeds groter.

Wij vinden als burgemeesters en Openbaar Ministerie dat er een vuist moet worden gemaakt om deze ontwikkeling te stoppen. Sleutel in de aanpak is het afpakken van crimineel vermogen. Geschat wordt dat criminelen jaarlijks 9,3 miljard euro verdienen met de productie van en handel in synthetische drugs, handel in illegale wapens en met zaken als mensenhandel en illegale prostitutie. Op dit moment pakken we slechts zo'n 1 procent af van het vermogen dat daarmee wordt verdiend.

In de strijd tegen georganiseerde criminaliteit willen wij criminelen nog meer treffen in hun motief: het financieel en materieel gewin. Dat kunnen wij, wanneer gemeenten, politie, OM en de Belastingdienst nog meer optreden als één overheid. Dat leren onze eerste ervaringen met deze samenwerking, waarbij we informatie delen en gezamenlijk de aanpak bepalen. We staan echter pas aan het begin van deze aanpak en er is meer tempo nodig. Er is zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve impuls nodig.

Win-winsituatie

Wij stellen daarom voor een deel van het afgepakte criminele vermogen te gebruiken voor een verstevigde gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit en daarmee weer meer geld af te pakken. Een win-win situatie. Aangezien de baten van het afpakken nu terechtkomen bij verschillende ministeries van de rijksoverheid (het ministerie van Veiligheid en Justitie voor wat betreft het strafrechtelijk afpakken door politie en OM, het ministerie van Financiën voor wat betreft het fiscale gedeelte en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor wat betreft het terugvorderen van uitkeringen door gemeenten) roepen wij de rijksoverheid op de begroting op dit punt te ontschotten en net als wij de handen ineen te slaan om gezamenlijk een impuls te geven aan de aanpak van georganiseerde criminaliteit.

We vragen de ministers van Veiligheid en Justitie en van Financiën landelijk gezamenlijk 50 miljoen vrij te maken om deze aanpak voor te financieren. Met dit budget kunnen lokale en regionale projecten gefinancierd worden van de deelnemende partijen die voorzien in een versteviging van de aanpak van afpakken met het oog op de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Dit geld, en naar verwachting meer dan dit, zal via het afpakken terugverdiend worden.

Het potentieel van 9,3 miljard euro crimineel vermogen en de groei in af te pakken gelden die ontstaat door te investeren in verdere versteviging van de integrale aanpak, leidt ertoe dat het financiële risico voor de deelnemende ministeries nihil is. Sterker nog: onze verwachting is dat in de praktijk meer zal worden afgepakt dan deze 50 miljoen euro en dat zal ten goede komen aan de rijkskas en daarmee aan de inwoners van Nederland. Met andere woorden: we hebben allen te winnen met deze aanpak. Waar wachten we op?

De (regio)burgemeesters:

Burgemeester Tilburg, P. Noordanus

Burgemeester Den Haag, J. van Aartsen

Burgemeester Nijmegen, H. Bruls

Burgemeester Rotterdam, A. Aboutaleb

Burgemeester Groningen, P. den Oudsten

Burgemeester Haarlem, B. Schneiders

Burgemeester Utrecht, J. van Zanen

Burgemeester Eindhoven, R. van Gijzel

Burgemeester Maastricht, A. Penn-te Strake

Burgemeester Amsterdam, E. van der Laan

Burgemeester Dronten, A. de Jonge

Burgemeester Leeuwarden, F. Crone

Voorzitter College van PG's: H. Bolhaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden