LezersbrievenZaterdag 18 mei

We moeten allemaal onze uitstoot minderen, maar de ander moet kennelijk beginnen

Beeld Bas van der Schot

Het gehuil over de komst van de Formule 1 naar Nederland klinkt nog harder dan het gejank van de motoren en de selectieve verontwaardiging druipt er vanaf (Opinie&Debat, 15 mei), met name als er ook nog een huisjes melkende prins in het geding is.

Op mondiale schaal verandert er niets, de ene wedstrijd (Spanje) wordt ingeruild voor de andere (Nederland), en de gevolgen voor ons land zijn marginaal als je het afzet tegen de totale bestaande verkeers- en milieueffecten waar we dag in dag uit al mee te maken hebben.

Moeten we dan niet ook alle andere grote sportevenementen schrappen? Olympische Spelen, Europese- en Wereldkampioenschappen voetballen, allemaal geen eerste levensbehoeften, niet nodig dus, maar wel met schadelijke effecten.

En wat te denken van Giro en Tour de France die voor een paar dagen het hele circus verplaatsen naar een startplaats in een ander land. Meer dan eens was dat Nederland. Ook met veel impact op het verkeer en leefomgeving en behoorlijk milieuvervuilend. Nooit iemand over horen klagen.

Op een zomerse dag zijn de wegen naar Zandvoort al totaal verstopt. Hoe zou dat nou komen? Kennelijk onvermijdelijk. Er staan dagelijks honderden kilometers files, allemaal gevormd door auto’s met maar één inzittende.

We lijden massaal aan vliegschaamte, maar met het schaamrood op de kaken stappen we vaker dan ooit gewoon het vliegtuig in. Dat zet ook geen zoden aan de dijk. Het gros van de motorfietsen die in Nederland rondrijden worden het grootse deel van de tijd gebruikt voor recreatiedoeleinden. Ook maar afschaffen?

Iedereen moet zijn best doen en minderen, maar het zijn klaarblijkelijk vaak de anderen waarbij het moet beginnen.

Ton ten Barge, De Heurne (geen groot F1-fan)

Beeld Bas van der Schot

Onheilstrompetteren

Wetenschappers worstelen met een dilemma: louter feiten rapporteren, inclusief zorgvuldig uitgerekende onzekerheidsmarges, of de barricades op. Bij gebrek aan actie bij beleidsmakers aangaande de huidige ecologische crisis zien steeds meer onderzoekers zich gedwongen tot het laatste. Dat is riskant, zoals Maarten Keulemans afgelopen zaterdag in deze krant illustreerde, maar kun je het ze verwijten? Wij vinden van niet – het is eerder een kwestie van verantwoordelijkheid nemen.

Dat er voortdurend soorten uitsterven én ontstaan klopt. De hedendaagse uitstervingsgolf gaat echter tientallen tot honderden keren sneller dan voorheen. Dat wordt bij lange na niet gecompenseerd door soortvorming, zoals zoals zo vaak wordt gesuggereerd. Bovendien worden populaties minder weerbaar door krimp en versnippering, waarbij unieke genetische variatie verloren gaat. Deze genetische variatie is juist nu, ten tijde van snelle klimatologische en ecologische veranderingen, cruciaal voor het duurzaam behoud van biodiversiteit.

Zorgen over invasieve exoten doet Keulemans af als ‘onheilstrompetteren’, want in het Verenigd Koninkrijk zouden ze geen uitsterven hebben veroorzaakt. Dit standpunt zou in Australië, waar de geïntroduceerde vos meerdere unieke vogelsoorten heeft uitgeroeid, met hoongelach worden ontvangen. Enkele voorbeelden dichter bij huis: wie is er blij met de reuzenberenklauw, die onze straten en speeltuinen onveilig maakt? Of met de tijgermug, gastheer van allerlei ziekten? Invasieve soorten zijn te vaak het paard van Troje om onbehoedzaam te zijn.

De huidige biodiversiteitscrisis, waarin één dier (de mens) het leven zuur maakt voor miljoenen mede-planeetbewoners, vraagt om het nemen van verantwoordelijkheden, het documenteren van de feiten en het werken aan oplossingen, door wetenschappers, burgers en journalisten.

Dr. Casper van der Kooi, Prof. Dr. Martine Maan (beiden bioloog), Rijksuniversiteit Groningen

Tijd voor iets anders

Wekenlang lees en hoor ik het al in de media. Sybrand Buma wordt de nieuwe burgemeester van Leeuwarden. Twijfel is uitgesloten, want binnen het CDA is het namelijk de hoogste tijd voor Tapetenwechsel. En ja hoor, gisteren tekende de gemeenteraad van de hoofdstad van Friesland bij het kruisje. Om kort te gaan, dit zou de noodzakelijke opmaat moeten zijn voor transparantie van de gang van zaken bij burgemeestersbenoemingen. De ultieme stap - verkiezingen - volgt dan vanzelf. Trouwens, op de voorpagina voegt de Volkskrant vrijdag al vast de woorden ‘van Haersma’ toe, want je hebt het per slot van rekening wél over een patriciërsgeslacht.

Henk Schell, Bennebroek

Het leenstelsel

Naar aanleiding van de artikelen over het leenstelsel (Ten eerste, 14 mei), wilde ik graag een een gedachtenexperiment voorleggen. Stel het kabinet zou besluiten elke hoogopgeleide in Nederland de eerste vier jaar van zijn werkzame leven 280 euro per maand te schenken. Laagopgeleiden krijgen vanzelfsprekend niets. Zou een linkse partij daarmee instemmen?

GroenLinks blijkbaar wel, met de herinvoering van de basisbeurs zouden afgestudeerden na hun studie immers een stuk minder hoeven terug te betalen. De partij vraagt solidariteit met de rijkste groep Nederlanders, de hogeropgeleiden. Allezins sympathiek, een stukje solidariteit, maar aan de heren Klaver en Ozdil gaat het blijkbaar volstrekt voorbij dat die basisbeurs ook door iemand moet worden betaald.

Het leenstelsel betekent dat studenten solidair zijn met een samenleving die al het gros van hun studie betaalt, tegen de tienduizend euro per jaar. Een enorme investering in hún toekomst, die zij later te gelden zullen maken.

Groenlinks vindt het leenstelsel nu oneerlijk en asociaal. Maar ik ben bang dat niemand nog antwoord heeft gegeven op die oude vraag van Wouter Bos: ‘Wat is er sociaal aan de bakker die betaald voor de opleiding van de advocaat?’

Max Betjes, Delft, student aan de TU Delft en Erasmus Universiteit

Ga je niet doodwerken

Ik las het stuk over de absurde werktijden in China en het toenemende verzet ertegen: 996, van negen tot negen, zes dagen (Ten eerste, 11 mei). Ik ben daarna gaan kijken wat mijn eigen werktijden zijn. Nu er in de randgebieden (Friesland, Drenthe, Noord-Oost Groningen, Zeeland) een huisartsentekort is, zijn de praktijkhouders steeds harder gaan werken. Ik kom op een schema van 8 tot 18 uur 5 dagen per week plus een dienst in avond of weekend.

Kortom, ik werk 866 op dit moment en dat gedwongen door omstandigheden. Inderdaad, het leven daarnaast is beperkt mogelijk. Dus ook in ons eigen land zijn er absurde toestanden en de regering verandert er niets aan, sterker iedereen doet net of dit probleem niet bestaat. Tijd voor actie!

We moeten stoppen met diensten draaien, dat is naar mijn idee de eerste stap.

Igor Monzon, huisarts in Friesland

Eigen oren eerst

Terwijl de overheid haar best doet om door middel van kostbaar TZOAB de geluidsoverlast op wegen te reduceren, wordt, paradoxaal genoeg, de lawaaiige motorrijder amper een strobreed in de weg gelegd.

De ‘van zijn vrijheid genietende’ motorrijder mag vrijwel onbelemmerd lange strepen herrie over dat asfalt trekken - met zijn oordopjes in, die ‘een noodzakelijk kwaad zijn vanwege het windgeruis en de turbulentie die om de helm bulderen’ (Geachte redactie, 15 mei). Eigen oren eerst dus en de omgeving zal hem worst wezen.

Daarom een voorstel tot een compromis: alle motoren moeten voldoen aan een wettelijke norm geluidsuitstoot en er wordt een app ontwikkeld met een keuze uit zo’n 1.000 verschillende motorgeluiden.

Met wat pientere technologie wordt de power van het gekozen geluid verbonden met de gashandle van de motor, zodat de bestuurder lekker via z’n oordopspeakertjes zijn eigen lawaai kan regelen.

Heerlijk voordeel ook: rijden op een goedkope japanner met in je helm het geluid van een Harley!

Nadeel is wel dat er problemen kunnen ontstaan bij het etaleren van het ego, maar dat is weer werk voor psychologen.

Looi Naaijkens, Tilburg

Powervrouw Carola

Wat een powervrouw, die Carola Schouten. Complimenten voor Natalie Huigsloot die zo’n mooi interview met haar heeft gemaakt (Magazine, 11 mei). Zien we eens een andere kant van politici. En een vrouwelijke rolmodel. Graag meer van zulke diepteinterviews in het magazine!

Christine Sijbesma, Den Haag

Mark of Thierry?

Zaterdagochtend. Koffie, en zoals altijd meteen het Volkskrant Magazine open. Een interview met onze vice-premier, een vrouw die haar best doet een midden te vinden tussen boze uitersten van boeren en milieuactivisten.

Een interview met diepgang, waarvan je leest dat het voor de geïnterviewde al het randje van ‘te persoonlijk’ raakt. En dan, plots, de volstrekt dissonante, vraag: ‘Als je moet kiezen, ga je dan eigenlijk liever op date met Mark Rutte of met Thierry Baudet?’ Waarom in vredesnaam deze vraag? Kleeft er ook maar enige nieuwswaarde aan het antwoord, überhaupt aan het feit dat onze vice-premier geen partner heeft? Wat gênant en ongepast. Het houdt niet op, niet vanzelf. Alsjeblieft Volkskrant, bedrijf gendervrije journalistiek. Gelijkwaardige berichtgeving over mannen en vrouwen lijkt ons de norm.

Eva Boswinkel, Lidy van de Beek, Mirthe Boswinkel, Heika van Es, Renée Wagenvoorde, Zutphen

Lange weg te gaan

Op 15 mei publiceerde de Volkskrant de opinie van Rob Jetten en Jan Paternotte met de juichende titel : ‘Integratie Marokkanen in Nederland is een doorslaand succes’. Op 20 december 2018 bedroeg het aantal gedetineerden in Nederland 33,540 waarvan 3.930 (12 procent) met een Marokkaanse achtergrond (bron: CBS). Van de Nederlandse bevolking heeft 2,31 procent een Marokkaanse achtergrond. Ik vrees dat menigeen deze mening (nog) niet deelt, maar vindt dat er nog een hele weg met elkaar te gaan is.

P. Theeuwes, Baarle-Nassau

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden