We moeten Airbnb niet verbieden, wel hard aanpakken

Internetplaforms voor vakantieverhuur maken zich mateloos impopulair door moddergevechten met gemeenten aan te gaan. Platforms zoals Airbnb moeten zelf het roer omgooien als ze willen voorkomen dat straks alle steden om een verbod roepen, schrijven D66-Kamerleden Jessica van Eijs en Jan Paternotte.

Toerisen met rolkoffers op het Museumplein in Amsterdam. Beeld anp
Toerisen met rolkoffers op het Museumplein in Amsterdam.Beeld anp

Het is een simpel, maar sympathiek idee: via een internetplatform je woning een paar dagen of een weekje verhuren als je op vakantie bent. Het levert de bewoners een zakcentje op en maakt groei van toerisme makkelijk in gebieden die deze economische impuls goed kunnen gebruiken. Het is ook duurzamer, want er is minder schaarse ruimte nodig in een stad voor hotels. En veel vakantiegangers vinden een echt huis op hun bestemming fijner dan de anonimiteit van een hotelkamer.

Tot zover de voordelen. De grote platforms die voorzien in deze vakantieverhuur maken zich namelijk al een tijd mateloos impopulair. In het begin was dat door misbruik te faciliteren. Omdat vakantieverhuur wettelijk beperkt moet zijn, mag iemand slechts 60 dagen zijn huis in de verhuur doen. Airbnb liet echter halve straten continu verhuren. Buurtbewoners kregen het gevoel verhuisd te zijn naar een vakantiepark.

Na veel stoeien met de gemeente Amsterdam ging Airbnb akkoord met de afspraak om het overschrijden van die 60 dagen onmogelijk te maken, en het lijkt erop dat dit ook netjes wordt nageleefd. Ook wordt nu toeristenbelasting betaald. Helemaal braaf is Airbnb daarmee zeker niet: het platform verzet zich tegen een meldplicht die de gemeente Amsterdam graag wil invoeren voor wie zijn huis gaat verhuren. En in Brussel doet het Amerikaanse bedrijf er alles aan om de invoering van een toeristenbelasting voor hun site te voorkomen, al betalen ze die wel in Amsterdam.

Meerdere platforms gebruiken

Wat ongemerkt ook gebeurt, is dat aparte afspraken met Airbnb voordelig kunnen zijn voor andere platforms, zoals Wimdu en Homeaway. Deze zijn minder bekend en lijden niet onder de imagoproblemen van Airbnb, maar doen precies hetzelfde. Zo kunnen sommige huurders de zestigdagengrens ontwijken door meerdere platforms te gebruiken.

Nog bonter maakte Booking.com het. Booking.com is een succesvol Nederlands internetbedrijf en vooral bekend omdat je er hotels kunt boeken. In Amsterdam willen ze nu iets heel anders doen: de markt van studentenkamers aanboren. Honderden studenten vonden op hun fietszadel een hoesje met oproep van Booking.com om hun kamer te gaan verhuren. Dat zijn meestal gesubsidieerde sociale woningen, en daar mág je logischerwijs niet ook nog eens op verdienen.

Damtoerisme Beeld Aurelie Geurts
DamtoerismeBeeld Aurelie Geurts

Amsterdamse meldplicht

De snelle groei van het toerisme dat zich inmiddels van Amsterdam uitbreidt naar steden als Rotterdam en Utrecht leidt tot felle discussies. Sommigen, zoals Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck en de Partij van de Arbeid, schieten totaal door en pleiten zelfs voor een totaalverbod. Normaal gesproken is Quote niet zo'n tegenstander van geld verdienen met vastgoed, maar blijkbaar wel als het gaat om iemand met slechts één huis. Zelfs de braafste bewoner in een buitenwijk mag zijn huisje dan niet meer een weekendje verhuren. Wie zich netjes aan de regels houdt en alleen nette huurders ontvangt, wordt de vrijheid te verhuren ontnomen. Grote hotelketens als Hilton, Marriott en NH zullen staan te juichen. Zij kunnen hun prijzen dan meteen flink opschroeven bij gebrek aan deze concurrentie.

Het is beter om alle platforms gelijk én streng aan te pakken: of het nou Booking.com of Airbnb is. De Amsterdamse meldplicht zou voor alle gemeenten in Nederland mogelijk moeten zijn. Dan hoeft de gewone Nederlander die zijn huis een weekje wil verhuren niet beknot te worden.

Maar de platforms moeten vooral zelf het roer omgooien als ze willen voorkomen dat straks alle steden om een verbod roepen.

Maak niet van elke maatregel een moddergevecht, maar werk samen met de gemeenten. En bovenal: maak schoon schip. De platforms weten alles van hun huurders en verhuurders. Over elke nacht vakantieverhuur vragen ze feedback.

Gebruik die informatie om ervoor te zorgen dat mensen die de lucht in een straat blauw zetten van de wiet, tot laat de buren uit hun slaap houden met slechte muziek en pissen in de portieken geen huurder meer kunnen zijn, of in ieder geval niet op een plek waar ook nog andere mensen willen leven.

Lees verder over Airbnb

Airbnb: de yuppen de lusten, de rest van de stad de lasten
In de patio achter Fabio Bensi's schoenenzaak in de Amsterdamse Haarlemmerstraat regende het afstandsbedieningen, handdoeken, bierblikjes, vuilniszakken en zelfs kots van Airbnb-toeristen. Lees en bekijk hoe rolkoffers de stad ontwrichten. (+)

Airbnb sluit deal met gemeente Amsterdam om overlast toeristen te beperken
Huizendeelsite Airbnb en de gemeente Amsterdam hebben in december een deal gesloten. Het wordt onmogelijk om een appartement langer dan zestig nachten per jaar te verhuren. Ook haalt Airbnb het illegale Amsterdamse aanbod van vakantieverhuur van de site. Verandert Airbnb-deal iets aan toerisme-overlast in Amsterdam?

Is de Airbnb-overlast nu voorbij?
Naar aanleiding van de deal van de gemeente Amsterdam, een analyse. Waarom toont de altijd zo dwarse huizendeelsite zich ineens zo inschikkelijk? En gaat het werken?

Hoe herken je een Airbnb-spookhuis?
In een echt huis staan halfdode planten, zijn de bedden niet zo strak opgemaakt en staat er soms een wasmand in het zicht. In Airbnb-spookhuizen staan louter Ikea-meubels (de afwasbare leren bank Kivik en salontafel Lack), ligt het beddengoed strak opgevouwen aan het voeteneind van elk bed en is er altijd een rare close-upfoto van een fles rode wijn die als welkomstcadeau op de witte Melltorptafel staat, schrijft Aaf Brandt Corstius.

Airbnb maakt voor het eerst winst en leent 1 miljard voor verdere uitbreiding
Airbnb onlangs één miljard aan nieuw kapitaal heeft aangetrokken om de verdere expansie te kunnen financieren. Het bedrijf wil zijn dienstenaanbod uitbreiden en een complete reisorganisatie worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden